Een prachtige wandeling naar de Kemptner Hütte

Hutten in de Alpen hebben altijd iets bijzonders. Het biedt een plek voor wandelaars die op zoek zijn naar avontuur. Wie een wandeling naar de Kemptner Hütte overweegt, heeft bijvoorbeeld een grote kans om langeafstandswandelaars tegen te komen. Deze hut ligt namelijk direct aan de E5, een populaire alpenovertocht die van Oberstdorf naar Meran loopt. Voor dagjesmensen is het echter ook een leuk idee om deze hut te bezoeken. De wandeling door het prachtige Trettachtal heeft genoeg te bieden voor een hele dag wandelplezier.

Wandeling naar de Kemptner Hütte

De Kemptner Hütte ligt in misschien wel de mooiste regio van het Duitse Beieren. Deze hut ligt iets ten zuiden van de bekende plaats Oberstdorf, diep verscholen in de prachtige Allgäuer Hochalpen. Dit is een prachtig en goed beschermd gebied. De Allgäu leent zich uitstekend voor huttentochten, maar heeft ook voor dagjesmensen voldoende te bieden.

Een wandeling naar de Kemptner Hütte is zo’n wandeling. Je wandelt over voornamelijk smal pad door het prachtige Trettachtal naar de hut. De terugweg naar het dal verloopt via hetzelfde pad. De meeste wandelaars starten hun wandeling in Spielmannsau. Dit kleine dorpje (17 inwoners) is alleen met het OV te bereiken. De auto kun je dus het beste in Oberstdorf neerzetten, om vervolgens op de bus over te stappen.

• Een prachtige dagtocht naar de Kemptner Hütte
• De start van de route is in het plaatsje Spielsmannsau. Deze plek kun je alleen met het OV bereiken
• De auto kun je het beste in Oberstdorf parkeren om vanaf daar met de bus verder te gaan
• Bushaltes en dienstregeling vind je hier

Bij Spielmannsau kan de pret beginnen

De wandeling naar de Kemptner Hütte begint dus in het idyllische Spielmannsau. Vanaf hier volg je de geasfalteerde straat dieper het dal in. Dit gedeelte van de wandeling is de ideale manier om de benen even op te warmen. Uiteindelijk loopt de weg namelijk dood en gaat het over smal pad verder.

Hier volg je een tijdje de rivier de Trettach. Het pad slingert door het dichtbegroeide bos, maar is tot het eerste bruggetje over de Sperrbach nog niet echt steil. Pas na het oversteken van de Sperrbach zul je iets meer moeten klimmen.

Dit is Spielmannsau, hier begint de wandeling naar de Kemptner Hütte

Richting de Sperrbachtobel, de wandeling naar de Kemptner Hütte wordt pittiger

Het tweede gedeelte van de wandeling naar de Kemptner Hütte wordt gekenmerkt door iets meer stijging, maar wel een steeds mooier uitzicht. Zo kom je onder andere langs het bedevaartsoord ‘Maria am Knie’. Hoewel de kapel uit 1998 stamt, kwamen volgens de overlevering in 1663 de eerste pelgrims hier al langs op weg naar Oberstdorf. Vanaf deze kapel heb je een prachtig zicht op het Trettachtal en hoor je de lagergelegen Sperrbach naar beneden donderen.

Langs watervallen en oude sneeuwvelden

Na het oversteken van de Trettachbrücke volgt het misschien wel mooiste gedeelte van de wandeling naar de Kemptner Hütte. Het dal wordt nu steeds smaller. In het begin van de zomer zijn de lagergelegen gedeeltes van dit dal nog voorzien van een dik pak sneeuw.

Dit gedeelte van de route is deels voorzien van staalkabels. Langs de steile rotswanden stroomt namelijk behoorlijk wat water naar beneden, en dit stroomt deels over het bergpad. Het is dus op sommige gedeeltes goed opletten dat je niet uitglijdt. De staalkabels komen in zulke gevallen dan ook erg goed van pas.

De wandeling naar de Kemptner Hütte is op sommige delen van staalkabels voorzien. Geen nood, het pad is gelukkig breed, maar af en toe wel glad door het vele water.

Neerzakken op het terras en weer terug

Na het passeren van deze prachtige, maar ook gladde passage is het moeilijkste gedeelte van de route voorbij. Het rotsachtige pad van de Sperrbachtobel ruil je nu in voor een mooi golvend pad door de groene weides van de Allgäu. Het is nu niet ver maar naar de Kemptner Hütte, en zo zit de helft van de wandeling er al op.

Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op een aantal bekende bergtoppen in het gebied. Zo kijk je onder andere uit op de ruim 2.400 meter hoge Kratzer en de ruim 2.300 meter hoge Muttlerkopf. De terugweg naar Spielmannsau verloopt dan via hetzelfde pad. Maar dat is in de prachtige Allgäuer Hochalpen helemaal geen straf.

Op zoek naar nog meer avontuur?

Niet ver van de Kemptner Hütte ligt de Heilbronner Höhenweg, een prachtige tocht over de hoogste toppen van de Allgäuer Hochalpen.