Vijf dagen op huttentocht in de prachtige Allgäu

In het uiterste zuiden van Duitsland is de natuur misschien wel op zijn mooist. Want daar waar Beieren, Tirol en Vorarlberg elkaar de hand schudden, wachten de ongerepte Allgäuer Hochalpen erop om gezien te worden. Dit beschermde natuurgebied leent zich er uitstekend voor om te voet ontdekt te worden. Een huttentocht in dit gedeelte van de Allgäu is dan ook de ideale manier om in alle rust van dit prachtige stukje Duitsland te genieten. Wij trokken voor vijf dagen door dit gebied. Hoe we het ervan afbrachten, lees je hier.

De mooiste huttentocht in de Allgäu

Voor de mooiste plekken in Duitsland moet je in de deelstaat Beieren zijn. De Allgäu ligt in het uiterste zuiden van deze deelstaat en geldt dan ook als één van de mooiste plekken van het land. Er zijn in dit gebied ontelbare mogelijkheden voor huttentochten, die je naar eigen smaak kunt inrichten. Zo kun je kiezen voor korte dagetappes, of juist wat langere routes.

Onze huttentocht in de Allgäu brengt ons naar de mooiste plekken van het gebied. We trekken dan ook dieper het gebergte in en lopen dagenlang op de grens met het Oostenrijkse Tirol. Vijf dagen lang lopen we door de Allgäuer Hochalpen, een beschermd natuurgebied waar het niet moeilijk is om één met de natuur te zijn. De hutten en meren die we onderweg tegenkomen zijn van ongekende schoonheid. Wie echt een aantal dagen in niemandsland wil lopen, kiest dan ook voor deze vijfdaagse huttentocht.

• Vijfdaagse huttentocht dwars door de Allgäuer Hochalpen
• Gemiddeld 900 hoogtemeters en 16 kilometer per dag, goede conditie is voor deze tour een must
• Start in Hinterstein, finish in Oberstdorf
• De etappe van de Kemptner Hütte naar de Rappenseehütte loopt via de Heilbronner Höhenweg. Deze etappe is alleen voor gevorderde bergbeklimmers aan te raden
• Wandelaars die deze etappe liever overslaan lopen van de Kemptner Hütte direct terug naar Oberstdorf

Op de sporen van de Jubiläumsweg

Wie ervoor kiest om tijdens zijn huttentocht naar de meest desolate plekjes van de Allgäu te trekken, kan bijna niet om de Jubiläumsweg heen. Deze zogenaamde Höhenweg kun je vanaf het Duitse Hinterstein, of de Oostenrijkse Vilsalpsee gemakkelijk bereiken. Daarna voert deze Höhenweg je tot het Prinz-Luitpold Haus dieper het gebergte in.

Onze vijfdaagse huttentocht begint dan ook met het lopen van de Jubiläumsweg. Op dag één klimmen we vanaf Hinterstein naar 2.000 meter hoogte en volgen dan twee dagen lang deze prachtige Höhenweg. Op dag één zie je onder andere de Vilsalpsee en de welbekende Schrecksee, voordat je na een lange dag de benen kunt strekken in de slaapzaal van de Landsberger Hütte.

Een prachtig uitzicht op de Schrecksee vanaf de Jubiläumsweg. Op huttentocht door de Allgäu kun je niet om dit meer heen.

Daar waar de huttentocht door de Allgäu het mooist is

Vanaf de Landsberger Hütte gaat de huttentocht door de Allgäu verder. We trekken dieper het gebied in en passeren regelmatig de grens. De Jubiläumsweg is op dag twee misschien wel op zijn mooist. Het pad slingert langs de machtige toppen van de Allgäu, en is vaak al vanaf kilometers afstand te zien.

Zo zetten koers richting het Prinz-Luitpold Haus, de uitvalsbasis voor de beklimming van de Hochvogel en tevens eindstation van de Jubiläumsweg. De laatste klim is steil en voert ons langs de nodige sneeuwvelden. Omgeven door mistbanken bereiken we het hoogste punt van de dag, de Bockkarscharte. Vanaf daar gaat het alleen nog maar naar beneden, op weg naar een warme en welverdiende maaltijd in de hut.

Himmeleck, een stukje hemel tijdens de huttentocht door de Allgäu

Dat geen enkele dag hetzelfde is, bewijst de derde dag. We laten het wat ruigere Hochvogel massief achter ons en zetten koers richting het misschien wel groenste stukje Allgäu. De klim naar de Himmeleck, een prachtige bergpas, verdient het predicaat hemels. De groene grasheuvels, die in het begin van de zomer nog bezaaid zijn met sneeuwvelden, zijn een lust voor het oog. Tel daarbij de mystieke weersomstandigheden op, en je hebt een hemelse blik op de Allgäu.

De klim naar de Himmeleck is één van de hoogtepunten tijdens een huttentocht door de Allgäu

Als je eenmaal op de pas aankomt ligt de Allgäu bijkans aan je voeten. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht op de Eissee en de bijbehorende waterval, die zijn weg naar het dal zoekt. Vanaf de Himmeleck heb je nog de mogelijkheid om de Schneck-Vorgipfel te beklimmen. Kies je hiervoor, dan heb je een prachtig uitzicht tot aan Oberstdorf en alle omringende toppen.

Uitzicht op de Eissee waterval. Een huttentocht in de Allgäu is een ode aan de natuur.

De derde dag van de huttentocht door de Allgäu vormt de opmaat voor de koningsetappe. Het dak van de Allgäu komt namelijk in zicht. Na de Eissee volgt namelijk de klim naar de Raubeck en de Kreuzeck, die beide met 2.400 meter geen kleine jongens zijn. Het einddoel van de dag is dan al bijna in zicht. De doorgaans overvolle Kemptner Hütte, waar voornamelijk wandelaars overnachten die de E5 lopen, vormt het eindpunt van een lange dag.

De Heilbronner Höhenweg: over het dak van de Allgäu

Wie aan de meest desolate gebieden van de Alpen denkt, ziet vooral ruige landschappen, gletsjers en wilde dieren voor zich. Vaak zijn dit plekken waar je als toerist maar zelden komt, omdat ze moeilijk te bereiken zijn of omdat de weg ernaartoe lastig is.

De Heilbronner Höhenweg is precies zo’n plek die dat allemaal in zich heeft. Hier loop je namelijk via moeilijk en uitdagend pad over de hoogste toppen van de Allgäu. Je steekt een gletsjer over, doorkruist sneeuwvelden en met een beetje geluk zie je steenbokken.

Misschien klinkt het voor de doorgewinterde alpinist te mooi om waar te zijn, maar op het moment dat wij tijdens onze huttentocht door de Allgäu de Heilbronner Höhenweg liepen, werden we getrakteerd op alles wat het alpine leven zo mooi maakt. Toegegeven, de Heilbronner Höhenweg is uitdagend en is daarom alleen weggelegd voor ervaren bergwandelaars. Val je niet onder die categorie, wees dan niet getreurd; de afdaling vanaf de Kemptner Hütte terug naar Oberstdorf is ook zeer de moeite waard.

Een beetje geluk moet je hebben tijdens het lopen van de Heilbronner Höhenweg. Wonder boven wonder zit bij ons alles mee. Het weer is niet alleen perfect en daarmee ook het uitzicht, we krijgen zelfs nog een aantal steenbokken te zien. Het beklimmen van de Bockkarkopf, op ruim 2.600 meter, en het oversteken van de Schwarzmilzferner vormen het absolute hoogtepunt van de Heilbronner Höhenweg.

De Heilbronner Höhen vormt het hoogtepunt van de huttentocht door de Allgäu

Neem voldoende tijd mee

Hoewel de etappe van de Kemptner Hütte naar de Rappenseehütte slechts tien kilometer lang is, zul je voor het lopen van de Heilbronner Höhenweg voldoende tijd mee moeten nemen. Van start tot finish ben je al gauw zes uur bezig. Het is daarnaast raadzaam om vroeg van start te gaan, zodat je eventueel onweer in de middaguren voor bent. Wie genoeg tijd heeft, kan het zich ook veroorloven om af en toe te pauzeren. Kijk dus vooral op de momenten dat je even niet op je pad hoeft te letten om je heen en geniet van de schoonheid van de Allgäuer Hochalpen.

Een huttentocht in de Allgäu? Doen!

Zodra de Rappenseehütte in zicht is, zit het grootste gedeelte van de Huttentocht door de Allgäu erop. De vijfde dag is een gemakkelijke etappe die ons terugbrengt naar Oberstdorf. Wie vijf dagen lang door de eenzame en verlaten bergen van de Allgäu loopt, kan alleen maar verknocht raken aan dit gebied. De prachtige hutten en mooie etappes zijn het waard om door de echte wandelliefhebber bezocht te worden.

Op huttentocht door het Bregenzerwald

Op een steenworp afstand van de Allgäu ligt het Bregenzerwald, waar een prachtige driedaagse huttentocht begint.