Vier dagen op Huttentocht door het prachtige Rätikon

In de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg ligt een bijzonder gebergte met een grote aantrekkingskracht op wandelaars. Het Rätikon, dat de natuurlijke grens vormt met Zwitserland, heeft met zijn bergtoppen uit kalksteen wel wat weg van de Dolomieten en het Karwendel. In het gebied kun je fantastisch wandelen. Bekende plekken, zoals de Lünersee en de Drei Türme, zijn erg populair. Wie het gebied echter echt goed wil leren kennen, doet er goed aan om meerdere dagen in het Rätikon te verblijven. Deze vierdaagse huttentocht door het Rätikon is dan ook de ideale manier om je onder te dompelen in misschien wel het mooiste stukje Vorarlberg.

Het Rätikon, de ideale plek voor een huttentocht in Vorarlberg

Vorarlberg is een ongelooflijk veelzijdige deelstaat boordevol prachtige natuur. In het noorden van de deelstaat vind je groene grasbergen, die kenmerkend zijn voor het Lechquellengebergte. Zo vind je in het Bregenzerwald, Kleinwalsertal en het Grosses Walsertal tal van mooie wandelingen. Het zuiden van de deelstaat, dat grenst aan Zwitserland, herbergt de ruigere gedeeltes van de regio. Hier vind je onder andere het Rätikon, een ruig gebergte waarvan de hoogste bergtop net niet de 3.000 meter aantikt.

Het Rätikon herbergt een flink aantal berghutten die je middels een huttentocht met elkaar kunt verbinden. Deze vierdaagse huttentocht heeft alles wat je van een meerdaagse tour kunt verwachten: zo kom je langs de mooiste plekken van het Rätikon, terwijl je slaapt in drie zeer afwisselende berghutten. Daarnaast heb je tijdens de tocht de optie om de hoogste berg van het Rätikon te beklimmen, de 2.965 meter hoge Schesaplana. Tijdens de tocht zie je bovendien alle highlights van het gebergte, waaronder de Zimba, de karakteristieke Drei Türme en de Lünersee.

• Vierdaagse huttentocht door het Rätikon met begin- en eindpunt in het plaatsje Vandans.
• Tijdens de tocht kom je langs alle highlights van het Rätikon, waaronder de Lünersee, de Schesaplana en de Drei Türme.
• Middelzware huttentocht met een optionele beklimming van de Schesaplana.

Goed voorbereid de bergen in? Met deze tips kun je veilig en zorgeloos beginnen aan je huttentocht. Neem ook een kijkje naar deze complete paklijst, zodat je niets vergeet tijdens het inpakken voor je volgende avontuur.

Vanaf Vandans naar het domein van de Zimba

De huttentocht door het Rätikon start in het pittoreske Vandans, dat tevens het eindpunt is van deze meerdaagse tocht. Je loopt dus in een grote lus door het Rätikon. De eerste dagen ontdek je het domein van de Zimba, de Lünersee en de Schesaplana. De eerste etappe door het Rellstal, naar de Heinrich-Hueter-Hütte (1.766 m) is relatief eenvoudig. Met ruim vier uurtjes wandelen over breed pad bereik je deze hut, die aan de voet van de Zimba ligt. Met de Zimba is direct één van de bekendste bergen van het Rätikon genoemd. Deze ruim 2.600 meter hoge bergtop wordt in de volksmond ook wel de kleine Matterhorn genoemd. Deze bijnaam is niet geheel onterecht, want de ietwat scheve punt doet inderdaad een beetje denken aan de top van zijn veel grotere broer in Zwitserland.

De Lünersee en de Schesaplana, hoogtepunten tijdens de huttentocht door het Rätikon

Na een eerste nacht op hoogte gaat de huttentocht door het Rätikon verder. Op dag twee trek je namelijk nog dieper het gebied in. Je verlaat al snel de groene alpenweides en ruilt deze in voor een wat ruigere variant. Rondom de Lünersee en de Totalphütte is het landschap namelijk vele malen ruiger. Na een kort rondje om de Lünersee wacht er een mooie klim naar de Totalphütte (2.385 m), de tweede slaapplek van de huttentocht.

De Totalphütte en de Lünersee, twee mooie plekken die je tegenkomt op huttentocht door het Rätikon

Eenmaal aangekomen bij de Totalphütte kun je ervoor kiezen om een groot deel van je spullen in de hut te laten, en de beklimming van de hoogste berg van het Rätikon te proberen. De Totalphütte ligt namelijk aan de voet van de Schesaplana, die met 2.964 meter het dak van het Rätikon vormt. De weg naar de top verloopt over smal pad, met hier en daar een aantal passages die met staaldraad gezekerd zijn (T3). Heb je een goede conditie en voldoende ervaring in de bergen, dan is de klim naar de top zeker aan te raden.

Beklim de Schesaplana

Ben je in het Rätikon? Beklim dan de Schesaplana, de hoogste berg van de regio met een fantastisch uitzicht.

De mooiste plekken van het Rätikon ontdekken

Dag één en twee van de huttentocht door het Rätikon boden al de nodige afwisseling. Waar dag één vooral door bossen en langs weides liep, was het op dag twee al vele malen ruiger. Op dag drie laat het Rätikon zich echter van zijn veelzijdigste kant zien. Op weg van de Totalphütte naar de Tilisunahütte (2.211 m), de derde slaapplek tijdens deze huttentocht, verandert het landschap namelijk continue. Daarnaast gaat het tijdens deze etappe op en af, omdat je meerdere bergpassen over moet.

Daar krijg je wel het één en ander voor terug. Zo kom je onder andere langs de Drei Türme, de meest ruige bergtop van het Rätikon. Veel wandelaars verzamelen zich rond de Lindauer Hütte, eindpunt van de Golmer Höhenweg en tevens een mooie plek om van het fantastische uitzicht te genieten. De rest van de route is echter ontzettend rustig, vooral omdat je langs plekken komt die met dagwandelingen maar moeilijk te bereiken zijn.

De Tilisunahütte vormt de ideale uitvalsbasis voor een laatste overnachting in het Rätikon. Je hebt er een prachtig uitzicht op Vorarlberg. De hut is verder omgeven door enkele mooie bergtoppen, waarvan de Sulzfluh waarschijnlijk de bekendste is. Binnen kun je genieten van het traditionele huttenleven en de Oostenrijkse gastvrijheid.

Uitzicht vanaf de Tilisunahütte tijdens de huttentocht door het Rätikon

Een huttentocht door het Rätikon is absoluut de moeite waard

Als dag vier van de huttentocht door het Rätikon aanbreekt ligt weemoed op de loer. De tocht zit er namelijk bijna op. Je hoeft alleen nog maar af te dalen naar Vandans, de plek waar je vier dagen geleden het Rätikon in getrokken bent. De laatste dag daal je af richting Latschau. Daar kun je, als je wilt, met de gondel naar Vandans. Je kunt er echter ook voor kiezen om het laatste stukje nog te voet af te leggen. Welke variant je ook kiest, vier dagen op huttentocht door het Rätikon is hoe dan ook de moeite waard. Het gebied biedt volop afwisseling voor vier mooie dagen in één van de mooiste gebieden van Vorarlberg.

Ontdek nog meer huttentochten in Vorarlberg

• Een driedaagse huttentocht in het Bregenzerwald
• Een prachtige vijfdaagse huttentocht in het Grosses Walsertal
• Zeven dagen op huttentocht door het Montafon

Wat is de beste jaargetijde voor een huttentocht in het Rätikon?

Vanaf half juni tot en met eind september kun je deze huttentocht het beste doen. In juni en september moet je rekening houden met (rest)sneeuw. De beste maanden zijn daarom juli en augustus.

Lees ook

abonneer je op de Lecko mio Nieuwsbrief

Ontvang regelmatig nieuws over leuke wandelingen, via ferrata’s of huttentochten in je inbox.