Wandelen bij de Grosser Ahornboden: dit zijn de mooiste routes

De Grosser Ahornboden, gelegen in het hart van het Karwendelgebergte, is een magische plek. Deze alpine hoogvlakte herbergt namelijk eeuwenoude esdoorns, die in de herfst goudgeel kleuren. Tel daarbij de machtige en ruige flanken van het Karwendel op, die hoog boven deze prachtige bomen uittorenen, en je hebt het perfecte plaatje. De Grosser Ahornboden is ook perfect om te wandelen. Hoewel de meeste mensen niet verder komen dan de Eng alm, waar je op het terras kunt neerzakken, zijn er vanaf de parkeerplaats nog twee andere mogelijkheden die je dieper in het gebergte brengen. Ga mee op pad dus, naar de Lamsenjochhütte of de Falkenhütte, en verbaas je over de schoonheid van het Karwendel.

Wandelen bij de Grosser Ahornboden, in het hart van het Karwendel

De Grosser Ahornboden is een prachtige plek, diep verscholen in het Karwendelgebergte. Hoewel deze plek in Oostenrijk ligt, kun je er met de auto alleen via Duitsland komen. Je bereikt de Ahornboden via Bad Tölz en Lenggries, of via Wallgau, Krün en Mittenwald, kleine dorpjes die in de Alpenwelt Karwendel liggen. Een smalle tolweg voert je diep het gebergte in, totdat de weg bij de Grosser Ahornboden doodloopt.

De Grosser Ahornboden en de esdoorns die op deze grond groeien zijn zogenaamde naturdenkmale. Dit betekent dat dit gebied, mede doordat het zo uniek is in zijn soort, met veel zorg beschermd wordt. Langs de wandelpaden vind je dan ook meerdere informatieborden, die je meer over het gebied en de natuurlijke veelvoud leren.

Wandelen kun je dus ook vanaf de Grosser Ahornboden, hoewel de opties hier beperkt zijn. Welgeteld lopen er twee routes, waarvan de wandeling naar de Falkenhütte het bekendst is. Iets minder populair, maar minstens net zo mooi is de route naar de Lamsenjochhütte. Hoe je bij deze hutten geraakt kun je in de onderstaande paragrafen lezen.

Vanaf de Grosser Ahornboden kun je perfect wandelen.

Van de Grosser Ahornboden via de Binsalm naar de Lamsenjochhütte

Als je wilt wandelen bij de Grosser Ahornboden, dan is de route naar de Lamsenjochhütte zeker het overwegen waard. Deze idyllische hut ligt op ongeveer 1.900 meter boven zeeniveau en ligt in het hart van het Karwendelgebergte. De hut wordt omgeven door een aantal ruige toppen, waarvan de Lamsenspitze de bekendste is.

Voor de wandeling naar de Lamsenjochhütte buig je vanaf de parkeerplaats bij de Grosser Ahornboden vrijwel direct linksaf. Na ongeveer een klein uurtje lopen kom je langs de Binsalm. Tot de Binsalm is het pad breed, daarna wordt het tot aan de Lamsenjochhütte smal. Het tweede gedeelte van de heenweg loop je dieper het gebergte in. Na twee tot drie uur lopen bereik je de hut.

Op de terugweg loop je tot kort voor de Binsalm via hetzelfde pad terug. Daarna heb je eventueel nog de optie om een kleine omweg te maken via de Panoramaweg. Vanaf dit pad heb je een prachtig uitzicht over de Grosser Ahornboden. Een aanrader dus voor degenen die aan het einde van de wandeling nog wat kracht over hebben.

Wandelen bij de Grosser Ahornboden: langs de Laliderer Wände naar de Falkenhütte

De misschien wel bekendste en mooiste route voert je vanaf de Grosser Ahornboden naar de Falkenhütte. Vanaf de Grosser Ahornboden kun je bijna in één rechte lijn naar deze hut wandelen. De route is dan ook vrij eenvoudig, maar begint wel steil. Vanaf de Ahornboden klim je vrijwel direct tot ongeveer 1.800 meter hoogte naar de Hohljoch.

Wandelen vanaf de Grosser Ahornboden is goed mogelijk. De route naar de Falkenhütte is bijvoorbeeld zeer de moeite waard.

Eenmaal aangekomen bij de Hohljoch kun je de hut al zien liggen. Je loopt nu over smal pad recht langs de machtige Laliderer Wände, één van de imposantste massieven van het Karwendelgebergte. Eenmaal aangekomen bij de hut zijn er meerdere opties voor de terugweg. De snelste route voert langs hetzelfde pad terug naar de Grosser Ahornboden. Wil je echter de Laliderer Wände in vol ornaat zien, daal dan af naar de Lalideralm. Vanaf de Alm heb je namelijk een beter zicht op de machtige rotswand.

Ben je met dit rondje nog steeds niet verzadigd, dan is er nog een prachtig, maar ook steil alternatief beschikbaar via de Gamsjoch. Deze route is de moeite waard, vooral vanwege de prachtige uitzichten. Daarnaast is deze route ook erg rustig. Wel moet je hier rekening houden met enkele steile en technisch lastige stukken. Doe deze route dus alleen als je voldoende ervaring hebt met bergwandelen.

Waar wacht je nog op?

Wandelen bij de Grosser Ahornboden is een echte aanrader voor degenen die op zoek zijn naar bijzondere plekken in de Alpen. Alles wat de Alpen zo mooi maken heeft deze plek in zich. Tijdens beide wandelingen leer je dan ook het gebied op een mooie manier kennen. Wandelschoen aan dus, en op naar het Karwendel!

Vier dagen op huttentocht in het Karwendelgebergte

Overtuigd door het Karwendel? Ga dan vooral eens op huttentocht en ontdek de meest desolate plekken van het gebied