De Grosser Widderstein beklimmen en omronden

Het is de hoogste berg van het Kleinwalsertal en behoort tot één van de bekendste bergen in het Bregenzerwald. Op de grens van deze twee dalen, in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, ligt de Grosser Widderstein. Het beklimmen van deze top is zeker niet eenvoudig, vooral omdat het laatste stuk vele steile en moeilijke passages kent. Er zijn twee manieren om deze berg te beklimmen. De eerste en langere tour start in Baad in het Kleinwalsertal, terwijl de tweede tour aan de Hochtannbergpass start. En is de top je iets te gortig? Het omronden van deze berg is gelukkig ook meer dan de moeite waard.

De Grosser Widderstein: iconische berg in Vorarlberg

Op de grens van het Kleinwalsertal en het Bregenzerwald ligt de 2.533 meter hoge Grosser Widderstein. Het is in deze regio een bekende berg, niet alleen vanwege zijn markante top, maar ook omdat het bereiken van de top zeker niet eenvoudig is. Het laatste gedeelte naar de top geldt namelijk als zeer listig en is dan ook alleen voor ervaren klimmers aan te raden.

Je hoeft echter niet de top te bereiken om toch van de omgeving te kunnen genieten. De Widderstein omronding is dan een mooi alternatief. Deze route begint in Baad en voert je rondom het Widderstein massief. Genoeg opties dus voor een geslaagde dag wandelen. De verschillende opties leggen we hieronder uit.

• Twee mogelijkheden voor het beklimmen van de Grosser Widderstein
• De lange variant start in Baad in het Kleinwalsertal, de korte variant aan de Hochtannbergpass in het Bregenzerwald
• Een mooi alternatief is de omronding van de Grosser Widderstein. Hierbij sla je de beklimming over
• Voor het beklimmen van de Grosser Widderstein is alpine ervaring vereist
• Het dragen van een helm is tijdens de beklimming aan te raden in verband met steenslag gevaar

De beklimming van de Grosser Widderstein

Hoewel er twee routes zijn die beide naar de Grosser Widderstein voeren, is het laatste gedeelte hetzelfde. Dit deel begint vanaf de Widdersteinhütte. Deze klim geldt als uitdagend en is dan ook alleen aan te raden als je voldoende ervaring hebt. Het pad is vaak slecht te zien en je zult op de markeringen moeten lopen. Een groot deel van de passages zijn erg steil, waardoor je veel zult moeten klauteren.

Voor de doorgewinterde bergbeklimmer is het beklimmen van deze berg echter een genot. Na ongeveer 1.5 uur klauteren bereik je de top en heb je een prachtig uitzicht over Beieren en Vorarlberg.

Variant nummer één: omronden of naar de top vanaf het Kleinwalsertal

De langste en misschien wel mooiste route begint in Baad, het laatste dorp in het Kleinwalsertal. Want daar waar de openbare weg ophoudt, kun je alleen nog te voet verder. Variant nummer één kun je op twee manieren aanvliegen. Ben je een ervaren bergbeklimmer, dan neem je de beklimming van de Grosser Widderstein mee. Mocht je voor deze variant kiezen, hou er dan rekening mee dat je acht tot negen uur onderweg bent. Deze route vereist dan ook een zeer goede conditie.

De tweede optie is de omronding van het massief. Hier laat je de klim voor wat hij is. Voor deze optie heb je dan ook geen speciale klimvaardigheden nodig, maar ben je wel zes tot zeven uur aan het wandelen. Welke van de opties je ook kiest, het begin van de tour voert je door het prachtige Bargüntal. Hier loopt de route over breed pad. Zodra je meer aan hoogte wint wordt het pad smaller. Nu zet je koers naar de Widdersteinhütte. Vanaf hier kun je beslissen of je de beklimming van de Grosser Widderstein aandurft. Mocht je dat toch iets teveel zijn, dan kun je via het prachtige Gemsteltal weer afdalen naar Baad.

Op de flanken van de Grosser Widderstein leeft een kleine kudde steenbokken, die zich af en toe laten zien

Variant nummer twee: vanaf de Hochtannbergpass recht omhoog

De route vanuit het Kleinwalsertal naar de top van de Grosser Widderstein staat bekend als erg lang. Heb je niet zoveel tijd, of verblijf je toevallig aan de andere kant van het bergmassief, dan is de wandeling vanaf de Hochtannbergpass het overwegen waard.

Voor deze route moet je ruim vier uur inplannen. Vanaf de Hochtannbergpass gaat het over steil en smal pad omhoog naar de Widdersteinhütte. Deze hut bereik je in ongeveer een uur. Na een korte pauze kun je dan je weg vervolgen naar de top. Ben je eenmaal op de top aangekomen, dan kun je precies dezelfde weg weer naar beneden volgen. In ongeveer twee uur lopen sta je dan weer op de parkeerplaats en kun je weer een iconische bergtop van je lijstje afvinken.

Op vakantie in het Bregenzerwald?

Niet ver van de grosser Widderstein liggen de plaatsjes Warth en Schröcken, de ideale uitvalsbasis voor een mooie wandelvakantie.