Winterwandelen in Navis, gelegen in de buurt van het Wipptal

Bij het horen van het Wipptal gaat er bij veel mensen waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Noem je echter de Brennerpas, dan weten de meeste mensen meteen waar je het over hebt. Wat niet veel mensen weten is dat de drukke snelweg naar het Italiaanse Südtirol door het Wipptal loopt. Het Wipptal kent een groot aantal rustige zijdalen, waar je ver weg van de drukke Autobahn kunt genieten van een rustige vakantie. Deze winter streek ik neer in het winterse Navis, gelegen in een zijdal van het Wipptal, om een weekend lang te gaan winterwandelen.

Winterwandelen in het Wipptal bij winterse taferelen

Het Navistal en Wipptal zijn de ideale plekken om in alle rust te gaan winterwandelen. Dat zou je op het eerste gezicht misschien niet zeggen. Toch vind je hier misschien wel de rustigste plekken van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Waar veel plekken, zoals Kitzbühel en Mayrhofen, bekend staan om hun grote skigebieden, daar vind je in het Wipptal vooral rust. In de vele zijdalen van het Wipptal, zoals het Navistal, lijkt de tijd zelfs een beetje te hebben stilgestaan.

Het Navistal is een plek naar m’n hart, voornamelijk vanwege de rust en de prachtige natuur. Wie een groot aantal pistes en vermaak verwacht, zit in dit dal op de verkeerde plek. Er zijn slechts een paar kleine skipistes te vinden. Ook aprés ski is hier een vreemd woord. Wie naar Navis gaat, komt dan ook vooral voor de rust en de omgeving. Zo kun je hier niet alleen prachtige winterwandelingen maken, ook voor skitouren en rodelen zit je hier op de juiste plek.

• Een prachtige winterwandeling in het prachtige Navistal, start van de route op de wandelparkeerplaats van Navis.
• Gemoedelijke rondwandeling langs de vele almen in het dal, met uitzicht op de bergen van de Tuxer Alpen.
• Sneeuwschoenen zijn voor deze winterwandeling aan te bevelen.

De Talabschlussrunde, prachtig winterwandelen in het Wipptal

Wie gaat winterwandelen in het Wipptal, kan kiezen uit een groot aantal winterwandelingen. De sportieve wandelaar overweegt misschien het beklimmen van één van de bergtoppen in het Navistal, zoals het Naviser Kreuzjöchl (2.536 m). De bekendste en meteen ook één van de gemoedelijkste winterwandelingen is de Talabschlussrunde, die begint in op ongeveer 1.600 meter hoogte, net buiten het dorpje Navis.

Deze negen kilometer lange ronde is geliefd bij zowel locals als toeristen. Doordat de stijgingspercentages gering zijn, kun je hier met sneeuwschoenen relatief gemoedelijk winterwandelen. Onderweg kom je langs almen en berghutten, waarvan de meeste gesloten zijn. De Peer Alm, die je op het einde van de route tegenkomt, is echter het hele jaar geopend en beschikt over een zonneterras met prachtig uitzicht.

Winterwandelen in het Wipptal, vlakbij de Brenner Autobahn

Een prachtig uitzicht onderweg

Tijdens de Talabschlussrunde verken je al wandelend de westflanken van de Tuxer Alpen. Deze westflank is vele male rustiger dan de veel drukkere oostflank, waar de bekende wintersportplaats Hintertux ligt. Aan de andere kant van de berg ben je echter helemaal alleen. Het is één van de redenen waarom winterwandelen in het Wipptal meer dan de moeite waard is.

Ook het uitzicht mag er zijn. Bij de Poltnalm, die in de winter gesloten is, heb je een prachtig weids uitzicht over een groot deel van het Navistal en het Wipptal. Verder op de route wordt je omsloten door een aantal prachtige bergflanken, waarvan de Lizumer Reckner (2.886 m) de hoogste en misschien wel de bekendste is.

Winter in het Wipptal

Op zoek naar een rustige wintervakantie, ver weg van de drukte? In het Wipptal kun je heerlijk tot rust komen.

Relaxen op de Peer Alm

Als de zon in de namiddag langzaam gaat zakken wordt het Navistal in goudgele kleuren gehuld. Het winterse landschap maakt het plaatje dan compleet. Aan het eind van de wandeling kom je langs de Peer Alm. Deze gemoedelijke Alm is het hele jaar open en heeft een prachtig zonneterras. Hier komen alle winterse activiteiten samen: hier treffen zich namelijk de winterwandelaars met rodelaars en skitourers. Vanaf de Peer Alm is het niet meer ver naar de wandelparkeerplaats. Het winterwandelen in het Wipptal komt op deze manier dan ook ten einde. Wie op zoek is naar rust en prachtige winterse natuur zit in dit gedeelte van Tirol helemaal op de juiste plaats.

Winterwandelen in het Wipptal, vlakbij de Brenner Autobahn