Een winterse vakantie in de prachtige zijdalen van het Wipptal

Wie aan Tirol denkt in de winter, denkt al snel aan kilometerlange pistes en de nodige aprés ski. Ik moet toegeven dat ik zelf ook graag ga skiën, maar om eerlijk te zijn vind ik dat massale helemaal niks. Wie daarbij optelt dat het in stand houden van een skigebied enorm veel energie kost, komt al snel tot de conclusie dat we bij het thema wintersport een beetje zijn doorgeschoten. Het kan ook anders. Zelfs in Tirol vind je namelijk regio’s waar je nog in relatieve rust van winterse landschappen kunt genieten. Het Wipptal, een dal die de Tuxer Alpen van de Stubaier Alpen scheidt, is zo’n dal waar je nog in alle rust van een winterse vakantie kunt genieten. In dit artikel neem ik je mee naar de zijdalen van het Wipptal en vertel waarom je hier zo goed tot rust kunt komen.

Tot rust komen tijdens een vakantie in het Wipptal

Het Wipptal is zeker niet de eerste plek waar je aan denkt als je een rustige vakantie plant. Dwars door het Wipptal loopt namelijk de Brenner Autobahn, één van de drukste verkeerswegen in de Alpen die het Italiaanse Südtirol met Oostenrijk verbindt. Toen ik een aantal jaar geleden op de fiets de Brennerpas beklom, viel het me echter al op dat het Wipptal erg idyllisch is. Zolang je maar ver genoeg van de snelweg blijft, is het hier namelijk prima vertoeven.

Jaren later streek ik wederom neer in het Wipptal. Dit keer echter voor een winterse vakantie, om precies te zijn in het Navistal. Het is één van de zijdalen van het Wipptal die bekend staan om zijn rust en oorspronkelijkheid. Naast het Navistal vind je hier ook het Gschnitztal, het Schmirntal en het Obernbergtal. Al deze dalen staan voor slow tourism: hier kun je dus in alle rust genieten van de winterse landschappen en heerlijk wandelen of skitouren maken.

Zonsopkomst in het Wipptal: zo moet een winterse vakantie zijn.

Langlaufen in het Gschnitztal, één van de vele dalen van het Wipptal

Of je tijdens je winterse vakantie in het Wipptal nu uitwijkt naar Navis, Gschnitz of Obernberg, in de buurt van deze pittoreske dorpjes zijn er tal van winterse activiteiten te vinden. Het Gschnitztal, één van de bekendere dalen in het Wipptal, en behoort zelfs tot het verbond der Bergsteigerdörfer. Dit verbond bestaat uit verschillende dorpen en dalen in de Alpen die duurzaam toerisme hoog in het vaandel hebben staan.

Het Gschnitztal is dus zonder twijfel een dal waar je rust en oorspronkelijkheid vindt. Hoewel je hier ook goed kunt winterwandelen, is het dal vooral bekend om de vele loipes die je er vindt. Met 38 kilometer aan loipes kun je hier dus prima langlaufen. Het dal is zelfs al eens tot de mooiste plekken van Tirol verkozen. De loipes die ieder jaar in dit dal geprepareerd worden, zorgen ervoor dat je in alle rust deze prachtige plek in je kunt opnemen.

Winterse landschappen tijdens vakantie in het Wipptal.

Winterwandelen in het prachtige Navis

Tegenover het Gschnitztal, ten oosten van het plaatsje Steinach am Brenner, ligt het Navistal. Net als het Gschnitztal is ook het Navistal nog heerlijk rustig. Achter in het dal vind je zonder twijfel de mooiste plekken. Ver weg van de Brenner Autobahn en te midden van de Tuxer Alpen vind je hier het plaatsje Navis. De weg loopt hier dood, wat betekent dat je te voet verder moet.

Naast een paar kleine skipistes is Navis vooral bekend als wandel en skitouren walhalla. Aan het einde van het dal vind je een prachtige winterwandeling die je langs de mooiste plekjes van de Tuxer Alpen voert. Daarnaast kun je met toerski’s menig bergtop beklimmen. Doordat het dal niet zo bekend is, is het hier heerlijk rustig. Dit is daarom de ideale plek als je in alle rust wilt genieten van de winterse omstandigheden in de Alpen.

Winterwandelen in het Wipptal

Deze Talabschlussrunde in Navis is absoluut de moeite waard.

Vakantie in het Wipptal in de winter? Gewoon doen!

Het Wipptal en zijn zijdalen zijn om vele redenen de moeite waard. Doordat het onder andere in het Gschnitztal en het Navistal nog heerlijk rustig is, kun je hier naar hartenlust winterwandelen en langlaufen. Deze plekken zijn dan ook een bezoek waard als je houdt van rust en ver weg van de massa wilt genieten van al het moois dat de winter in de Alpen te bieden heeft.

Veelgestelde vragen over vakantie in het Wipptal

Op zoek naar praktische informatie over een winterse vakantie in het Wipptal? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder.

Waar kan ik accommodaties in het Wipptal boeken?

Accomodaties zijn snel en gemakkelijk te vinden via de officiële website van het Wipptal. Klik hier voor een complete lijst van vakantiehuizen, hotels en pensions.

Kan ik een uitrusting voor winterwandelen en langlaufen in het Wipptal huren?

Dat kan. Sneeuwschoenen kun je gratis boeken bij het Toerismebureau, dat zich in het plaatsje Steinach am Brenner bevindt. Langlauf ski’s kun je huren bij één van de sportzaken in het Wipptal.