De Birkkarspitze: beklimmen van de hoogste berg in het Karwendel

Het Karwendel behoort zonder twijfel tot mijn lievelingsgebergte. Ik hou van de ruigheid van het gebied, de verlaten dalen en de mooie plekken. Toen ik dit gebied de eerste keer te voet doorkruiste, beklom ik samen met een goede vriend de hoogste berg van het gebergte, de Birkkarspitze (2.749 m). Een fantastisch avontuur, waar uithoudingsvermogen en bergervaring bij komt kijken. Het was letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van onze tocht. Wil je ook een keer de Birkkarspitze beklimmen, lees dan vooral verder. In dit artikel leg ik je namelijk uit welke route je het beste kunt nemen op weg naar de top.

Het beklimmen van de Birkkarspitze, de hoogste berg in het Karwendelgebergte

De Birkkarspitze beklimmen tijdens een meerdaagse tocht door het Karwendel

Het beklimmen van de Birkkarspitze is onder bergwandelaars die graag in het Karwendel komen een geliefd doel. Omdat dit de hoogste berg in de omgeving is, heb je vanaf de top een prachtig uitzicht. Maar niet alleen het uitzicht vanaf de top is de moeite waard, ook de route naar de top van de Birkkarspitze heeft het in zich.

De Birkkarspitze ligt in het hart van het Karwendelgebergte, een beschermd natuurgebied dat je alleen te voet of per fiets kunt doorgronden. De weg naar de top is daarom relatief lang. Alleen prestatiegerichte bergwandelaars lukt het om deze bergtop in één dag te beklimmen. Veel wandelaars doen er twee dagen over. Hiervoor zul je wel op de fiets naar het Karwendelhaus moeten, om vervolgens de volgende dag te voet verder te gaan.

De mooiste variant is naar mijn mening de hieronder beschreven route. Hier loop je in drie dagen rondom het massief van de Birkkarspitze, waarbij je de top op dag twee beklimt. Tijdens de tour slaap je een nacht in het Karwendelhaus en in het Hallerangerhaus. Het voordeel van deze route is dat je hiermee de mooie afdaling van de zuidflank naar het Hallerangerhaus meepakt. Verdere highlights op deze tour zijn een bezoek aan de idyllische Kastenalm en het aanschouwen van de bron van de rivier de Isar.

In twee dagen naar de top van de hoogste berg van het Karwendelgebergte

De Birkkarspitze beklimmen doe je dus in verschillende etappes. De eerste dag begint met een gemoedelijke wandeling naar het Karwendelhaus, dé uitvalsbasis bij uitstek voor het beklimmen van de hoogste berg van het Karwendel. Hier tref je dus vooral medewandelaars die net als jou de volgende dag een poging zullen wagen om de top te bereiken.

Op dag twee volgt de beklimming van de Birkkarspitze vanaf de noordflank, via het beruchte Schlauchkar. Vooral op het begin kom je hier enkele lastige passages tegen, die echter met staaldraad zijn gezekerd. Langzaam win je aan hoogte en wordt het landschap desolater. Alles rondom rondom de Birkkarspitze ademt het Karwendel: het broze gesteente, typisch voor dit gebergte, wordt steeds zichtbaarder. Ook het pad verandert langzaam als je aan hoogte wint. Als je eenmaal bij het Schlauchkar aangekomen bent, volgt het zwaarste gedeelte van het beklimmen van de Birkkarspitze. Door het welbekende gruis en mogelijk ook via sneeuwvelden, baan je je langzaam een weg naar boven, op weg naar de top.

Een weids uitzicht vanaf de top: het beklimmen van de Birkkarspitze is de moeite waard

Na ongeveer 2,5 uur lopen bereik je de kleine Birkkarhütte en niet veel later de top van de Birkkarspitze.Het uitzicht vanaf de top vanaf de Birkkarspitze is zonder twijfel fenomenaal, met prachtige vergezichten richting de Beierse Vooralpen en de hoogste bergen van Tirol. Na het beklimmen van de Birkkarspitze volgt de onvermijdelijke afdaling via de zuidflank richting het Hinterautal. Qua lengte en hoogtemeters is deze afdaling vele malen langer dan de heenweg via het Schlauchkar: van ruim 2.700 meter hoogte ga je terug naar slechts 1.200 meter hoogte. Naar mijn mening is deze afdaling via de zuidflank qua landschap echter vele malen mooier dan de beklimming via het Schlauchkar.

Het eerste gedeelte van deze afdaling is meteen het moeilijkst. Via met staaldraad gezekerde passages en mogelijkerwijs een aantal sneeuwvelden daal je langzaam maar zeker af. Vervolgens volgt nog een lang gedeelte door het welbekende gruis, waar je tijdens het afdalen overigens beduidend minder last van hebt. Langzaam maar zeker komt daarna de Kastenalm in zicht, en niet veel later ook het Hallerangerhaus, waar je na een prachtige tweede etappe zult overnachten.

Terug naar Scharnitz via het Hallerangerhaus en het Isardal

Dag drie is in vergelijking met dag twee een makkie. Er volgt een lange, maar wel gemoedelijke route door het Hinterautal. Misschien kun je nog even nagenieten van het beklimmen van de Birkkarspitze. Hoe dan ook vormt de derde dag een gemoedelijke afsluiting van een driedaagse tocht door het Karwendel.

Vergeet zeker op dag drie niet om even een kijkje te nemen bij de bron van de rivier de Isar, die je op de route tegenkomt. Verder kun je nog even genieten van al het moois dat het Karwendelgebergte zoal te bieden heeft, voordat je na drie prachtige dagen moe maar voldaan in Scharnitz weer aankomt bij het startpunt van de route.

Genieten van een vierdaagse huttentocht door het Karwendel

Ontdek het misschien wel mooiste gebergte van Tirol tijdens deze uitdagende vierdaagse huttentocht.

Meer mooie bergwandelingen in het Karwendel

Wordt jij net als ik blij van het Karwendelgebergte? In het gebied wemelt het van de mooie wandelingen. Neem vooral eens een kijkje naar de volgende artikelen, waar mooie bergwandelingen in het Karwendel op je wachten.

Veelgestelde vragen over het beklimmen van de Birkkarspitze

Zie jij het beklimmen van de Birkkarspitze wel zitten? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van deze spannende tour en zorgen ervoor dat je veilig op pad kunt.

Wat is de beste jaargetijde om de Birkkarspitze te beklimmen?

Het beklimmen van de Birkkarspitze is doorgaans mogelijk vanaf eind juni tot en met begin september. In het Karwendelgebergte kan tot vroeg in de zomer nog veel sneeuw liggen. Hou hier rekening mee en check van tevoren of de beklimming verantwoord is.

Heb je een speciale uitrusting nodig voor het beklimmen van de Birkkarspitze?

Nee, voor het beklimmen van de Birkkarspitze is geen speciale uitrusting vereist. Mocht er op de flanken van de Birkkarspitze nog veel sneeuw liggen, dan kunnen sneeuwspikes echter goed van pas komen.

Waar kan ik een slaapplek reserveren in de berghutten rondom de Birkkarspitze?