Soiernhaus en Soiernseen vibes: genieten op hoogte

Het Karwendelgebergte behoort tot de mooiste bergketens in de Alpen. Hoewel 80 procent van dit gebergte op Oostenrijks grondgebied ligt, zijn de overige 20 procent die in Duitsland liggen minstens net zo mooi. De Alpenwelt Karwendel en de dorpen Wallgau, Krün en Mittenwald nodigen uit voor een vakantie te midden van de ongerepte natuur. Wie de natuur echt van dichtbij wil ervaren, plant het beste een kort verblijf dieper in het Karwendel. Want is er iets mooiers dan direct aan de voet van de meest ruige toppen van het Karwendel te overnachten? Het Soiernhaus, gelegen aan de pittoreske Soiernseen, is de perfecte plek voor een kort verblijf in de bergen. Hoe je bij deze hut kunt komen, vind je hier.

De Alpenwelt Karwendel: het paradijs van Beieren?

Het Soiernhaus en de Soiernseen bevinden zich in het Duitse deel van het Karwendel. Ingeklemd tussen Garmisch-Partenkirchen in het westen, en de Tiroolse hoofdstad Innsbruck in het zuiden ligt de Alpenwelt Karwendel. Deze regio behoort tot de mooiste gebieden van heel Beieren. De prachtige dorpen, groene alpenweiden en ruige toppen vormen een haast sprookjesachtig decor.

In de Alpenwelt Karwendel wordt grote waarde gehecht aan natuurbescherming. Er zijn talloze natuurgebieden waar de mens op de tweede plaats komt. Tussen Krün en Vorderriss slingert de Isar zonder menselijke ingrepen door het prachtige Isardal. Hier kan de natuur in alle rust herstellen. En waar de natuur kan herstellen, kan ook de mens tot rust komen.

• Start in Wallgau
• Omhoog naar het Soiernhaus via het wildreservaat Laingraben, duur ongeveer 4 uur
• Op de tweede dag terug naar Wallgau via de Schöttelkarspitze, duur ongeveer 4,5 uur
• Net onder de top van de Schöttelkarspitze zijn enkele uitdagende passages te overwinnen

Omhoog naar het Soiernhaus en de Soiernseen

Voor degenen die graag in de natuur zijn en een beetje luxe kunnen missen, is een overnachting in een berghut een zeer goed idee. In de hut kun je in alle rust genieten van de natuurlijke veelvoud om je heen. Wanneer ’s avonds laat de dagjesmensen de bergen verlaten, heb je het gevoel dat je de bergen helemaal voor jezelf hebt. De ontspannen sfeer in de hut maakt zo’n uitstapje dan helemaal compleet.

Dus daar gaan we, in dit geval naar het Soiernhaus en de Soiernseen, die zich vlakbij de hut bevinden. Zodra de rugzak is ingepakt, kan de tour van start gaan. Er zijn verschillende routes naar het Soiernhaus, maar de meeste mensen kiezen voor de route via het wildreservaat Laingraben. Hier gaat het over een brede weg door de mooie bossen van Krün en Wallgau.

Tot aan de Fischbachalm is de weg breed, daarna zijn er twee opties om bij het Soiernhaus te komen. De mogelijk mooiste route is de Lakeiensteig, die echter enkele passages kent die gezekerd zijn met staalkabels. Wie deze route niet aandurft, kan kiezen voor de brede weg die deels langs de Fischbach loopt.

Op weg naar de Soiernseen

Direct bij het Soiernhaus en aan de voet van de Soiernspitze bevinden zich de schilderachtige Soiernseen. De Soiernseen zijn een plek om te relaxen. Direct aan het water zijn er talloze plekjes waar je heerlijk kunt zitten en van het uitzicht op het meer kan genieten. Wie van koud water houdt, kan een sprong wagen in één van de twee meren. Het koude water stimuleert de bloedsomloop en geeft je nieuwe energie.

Wie genoeg heeft van het water, is binnen de kortste keren weer bij het Soiernhaus. Deze karakteristieke hut, met een prachtig terras, biedt plaats aan 45 gasten. Het Soiernhaus werd al in 1866 gebouwd als koninklijk jachthuis. Pas in 1921 werd de hut overgenomen door de Alpenvereniging.

Het Soiernhaus, de Schöttelkarspitze en de gemzen

De volgende ochtend gaat de tocht verder. Met een laatste blik op het Soiernhaus en de Soiernseen gaat het over smal en steil pad naar de Schöttelkarspitze. De Schöttelkarspitze is een piek met een prachtig panoramisch uitzicht over de gehele Alpenwelt Karwendel. Voor degenen die geen huttentocht doen in dit gebied, maar de volgende dag direct terug naar het dal gaan, is deze tocht zeer de moeite waard.

’s Ochtends vroeg is de natuur op zijn mooist, want voordat de mensenmassa’s zich in de bergen wagen, behoort de natuur toe aan de dieren. Op de steile hellingen van de Schöttelkarspitze zijn veel gemzen te vinden die je de weg naar de top wijzen. Hoewel het prachtig is zo in contact te staan met de natuur, is het bij gemzen en steenbokken altijd oppassen geblazen. Doordat deze dieren vaak op steile hellingen grazen en klimmen, kunnen er namelijk stenen losraken en naar beneden rollen.

Boven op de top heb je een prachtig uitzicht over de toppen van het Karwendel en het Wettersteingebergte. Je kijkt rechtstreeks op de Soiernspitze. Bij mooi weer heb je tevens een goed zicht op de Zugspitze. Daarnaast zie je ook het Soiernhaus en de Soiernseen goed liggen.

De Schöttelkarspitze biedt niet alleen een prachtig uitzicht op het Karwendel, ook het Soiernhaus en de Soiernseen zijn goed te zien.

Een Tour naar het Soiernhaus en de Soiernseen is de moeite waard

Na de beklimming gaat het steil naar beneden, van ongeveer 2.000 meter hoogte naar slechts 800 meter. Desondanks is deze route de moeite meer dan waard: het uitzicht is gewoonweg uniek. Daarom is een tweedaagse tour naar het Soiernhaus en de Soiernseen een absolute aanrader. De prachtige uitzichten, de sfeervolle berghut en de kristalblauwe meren belichamen precies waar de Alpenwelt Karwendel voor staat: optimaal ontspannen te midden van de natuur.

Op huttentocht in Duitsland?

Ontdek de mooiste huttentochten in de Duitse Alpen in dit artikel.