Een wandeling naar de Soinsee is altijd een goed idee

In de Beierse Vooralpen zijn er ontelbare opties voor mooie wandelingen. Zodra de lente losbarst, gaat ook bij de meeste wandelliefhebbers de hartslag omhoog. Gelukkig zijn er tal van mooie opties in de bergen te vinden. De wandeling naar de Soinsee, met de beklimming van de Auerspitz is de ideale tour voor de lente en de zomer. Een ijskoude duik in de Soinsee mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Diep verscholen in de bergen

Onze wandeling vandaag naar de Soinsee en de Auerspitz brengt ons naar één van de zuidelijkere plekken van Beieren, niet ver van de Oostenrijkse grens. Op onze rit op weg naar het startpunt zien we enkele bekende toppen die kenmerkend zijn voor het gebied. Zo rijden we onder andere langs de Brecherspitz en de Aiplspitz.

Voor het startpunt van onze tour moeten we nog iets verder. Bij Bayrischzell slaan we rechtsaf en rijden we de Tiroler Strasse op. Na een paar kilometer komen we aan bij de parkeerplaats en kan onze wandeling beginnen.

Onze tour van vandaag loopt door het beschermde gebied Marolschneid, een prachtig gebied vol met uitgestrekte velden en bossen. Hier is het niet heel moeilijk om tot rust te komen.

De wandeling naar de Auerspitz en Soinsee kan beginnen

De beklimming van de Auerspitz en de wandeling naar de Soinsee zijn prima met elkaar te combineren. Met net geen 1.000 hoogtemeters en ongeveer 14 kilometer ben je ongeveer vijf uurtjes bezig. Wij maken vandaag een ronde en kiezen ervoor om eerste de Auerspitz te beklimmen, om vervolgens af te dalen naar de Soinsee.

De Auerspitz is ongeveer 1.800 meter hoog en biedt een geweldig uitzicht over het Oostenrijkse deel van de Beierse Vooralpen. Daarnaast kun je bij helder weer de hoogste toppen van de Oostenrijkse Alpen zien liggen, namelijk de Grossvenediger en de Grossglockner.

Terug naar de wandeling. Het eerste gedeelte loopt over breed pad langs de zuidelijke flanken van de Auerspitz. Vervolgens gaat het pad over op een smalle bergweg, die goed begaanbaar is. Langzaam win je aan hoogte, om vervolgens het laatste gedeelte via een steil, maar goed begaanbaar pad naar de top te geraken.

Onze wandeling naar de Soinsee verloopt via de zuidelijke flanken van de Auerspitz, met prachtig uitzicht op de Oostenrijkse Alpen.

Door de sneeuw gaat de wandeling naar de Soinsee verder

De top van de Auerspitz is nu bereikt en de afdaling naar de Soinsee verloopt nu via de noordflank. Hier kan in de lente nog flink wat sneeuw liggen. Sneeuwspikes zijn in zo’n geval geen overbodige luxe. Dit gedeelte van onze wandeling voert ons direct naar de Soinsee.

De Soinsee is in de Beierse Alpen een tot nog toe goed bewaard geheim gebleven. In tegenstelling tot populaire meren zoals de Walchensee en de Tegernsee, zul je hier minder mensen aantreffen. Dat komt vooral door zijn ligging. Doordat dit meer wat dieper verscholen ligt in de bergen, kun je er alleen te voet of met de fiets komen.

De wandeling naar de Soinsee is het meer dan waard

De wandeling naar de Soinsee is de moeite meer dan waard. Het meer ligt direct aan de voet van de Ruchenköpfe, een weelderig ogende berg die alleen voor de echte klimmer te bereiken is. Omgeven door de dichte bossen van Beierse Vooralpen kom je op deze plek helemaal tot rust.

De Soinsee is de ideale plek om de benen even te strekken en tot rust te komen. Misschien wil je zelfs wel even een frisse duik nemen in het heldere bergwater. Begin mei ligt er vaak nog voldoende ijs in het meer. Mocht je niet vies zijn van een beetje kou, trotseer dan vooral het koude water en ervaar hoe sterk je lichaam wel niet is.

Een wandeling naar de Soinsee is vooral in de lente prachtig, als een deel van het meer nog onder een dikke laag ijs vercholen ligt.

Back to the start

Na een welverdiende rustpauze begint het laatste gedeelte van de tour. We dalen weer af naar het startpunt van de route, aan de Tiroler Strasse. Over breed pad lopen we langs de Soinalm en volgen we de Soingraben, een kleine maar zeer lieflijke bergbeek. Zo komt de wandeling naar de Auerspitz en de Soinsee te einde. Een prachtige dagtour, die het zeker waard is om ontdekt te worden.