Wandelen naar de Tölzer Hütte en de top van de Schafreuter

De Duitse deelstaat Beieren kent een groot aantal gebergtes en bergtoppen, die de moeite waard zijn om beklommen te worden. Eén van de mooiste bergketens in de deelstaat is het Karwendelgebergte. Dit gebergte ligt voor het grootste deel op Oostenrijks grondgebied en geldt als één van de meest verlaten gebieden van de Alpen. Dit is dan ook de ideale plek voor een prachtige huttentocht. Naast meerdaagse tochten zijn er echter ook voldoende mogelijkheden voor dagtripjes. Op de grens met Beieren en Tirol ligt één van de mooiste bergtoppen van het Karwendel. Wandelen naar de Schafreuter is dan ook meer dan de moeite waard, mede dankzij het prachtige uitzicht op de top. En wie dan toch in dit gedeelte van het Karwendelgebergte aan het wandelen is, mag een bezoekje aan de Tölzer Hütte zeker niet overslaan.

Wandelen naar de Schafreuter is de moeite waard. Vanaf de top van de Schafreuter heb je een prachtig uitizcht op de toppen van het Karwendel- en het Wettersteingebergte.

Op de grens met Beieren en Tirol begint het plezier

De liefde tussen Beieren en Tirol vind je het beste terug in de bergen. Veel gebergtes zijn namelijk letterlijk grensoverschrijdend. De Allgäuer Alpen, het Wettersteingebergte, de Chiemgau en ook het Karwendelgebergte liggen zowel in Beieren als in Tirol. Wie gaat wandelen naar de top van de Schafreuter en daarna afdaalt naar de Tölzer Hütte, bevindt zich letterlijk op de grens. Het eerste gedeelte van de route loopt namelijk op Duits grondgebied, terwijl de Schafreuter direct op de staatsgrens ligt. De afdaling via de Tölzer Hütte ligt dan weer aan de Oostenrijkse kant van het Karwendelgebergte.

Om bij het startpunt van de route te geraken zet je koers richting de Oostenrijkse grens. Je bereikt de kleine parkeerplaats, die tussen het Duitse Vorderriss en Oostenrijkse Hinterriss ligt, vanaf Lenggries of Wallgau. Je bent inmiddels al in het hart van het Karwendel en op een steenworp afstand van de beroemde Grosser Ahornboden, die we voor de tour van vandaag links laten liggen. Vanaf de parkeerplaats leidt een breed pad je dieper de bergen in.

• Prachtige, maar ook pittige bergtour naar de top van de Schafreuter en de Tölzer Hütte
• Prachtig uitzicht op de top. Bij helder weer zie je onder andere de Zugspitze, de Grossvenediger en de Grossglockner
• De afdaling van de Schafreuter naar de Tölzer Hütte geldt als lastig (T4). Hier is voldoende bergervaring vereist.
• Parkeren van de auto en start van de route net voor de Oostenrijkse grens: klik hier

Wandelen naar de top van de Schafreuter via Beieren

Wandelen naar de top van de Schafreuter betekent dat er hoogtemeters overwonnen moeten worden: vanaf de start tot aan de top zul je ruim 1.200 meter moeten stijgen. De weg is dan ook steil, maar zeer de moeite waard. Al snel heb je een mooi uitzicht op een aantal markante bergtoppen die het Karwendelgebergte vorm geven. Zo zie je onder andere de Soiernspitze, de Lalidererspitze en de Birkkarspitze.

Doordat je snel aan hoogte wint, wordt het uitzicht al snel panoramisch. Zodra je het brede pad inwisselt voor een smallere variant, worden ook de Beierse Vooralpen zichtbaar en zie je de Sylvenstein Stausee liggen. Het pad loopt nu steil omhoog naar de top van de Schafreuter. Tot kort voor de top is het pad steil, maar goed begaanbaar. Het laatste gedeelte loop je over een brede graad, waarbij vrij zijn van hoogtevrees een vereiste is.

Afdalen en uitrusten bij de Tölzer Hütte

Dat de Schafreuter een bekende en geliefde bergtop is, heeft zo zijn redenen. Eén van de belangrijkste redenen is het prachtige uitzicht op de top. Bij helder weer reikt het zicht tot aan de Hohe Tauern en zie je onder andere de Grossvenediger en Grossglockner liggen.

De afdaling van de Schafreuter naar de Tölzer Hütte vormt het lastigste gedeelte van de wandeling. Voor dit korte, maar steile gedeelte komt voldoende bergervaring goed van pas. Heb je deze ervaring niet, dan is het zinvol om de beklimming van de Schafreuter over te slaan. Heen en terug wandelen naar de Tölzer Hütte is zeker ook de moeite waard. Bij deze variant heb je namelijk ook een mooi uitzicht op de bergtoppen van het Karwendel. Daarnaast heeft de Tölzer Hütte een heerlijk terras waar je op zonnige dagen heerlijk kunt vertoeven.

Wandelen naar de Schafreuter en Tölzer Hütte: absoluut de moeite waard

Dat het Karwendelgebergte dé plek bij uitstek is voor prachtige bergwandelingen is al langer bekend. De Schafreuter en de Tölzer Hütte vormen daarop geen uitzondering. Het prachtige uitzicht rondom en de prachtige natuur geven je direct het gevoel even helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld. Ben je dus op vakantie in dit gebied en ben je niet vies van een wat zwaardere bergwandeling, overweeg dan zeker om de Schafreuter te beklimmen.

Nog meer wandelplezier in het Karwendelgebergte

Het Soiernhaus en de nabijgelegen Soiernseen vormen het ideale eindpunt van een prachtige wandeling in het hart van het Karwendel.