De Simetsberg: wandelen met uitzicht bij de Walchensee

Het beklimmen van de Simetsberg (1.840 m) stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het uitzicht vanaf de top is namelijk fantastisch. Daarnaast hoort deze bergtop tot de rustigere bestemmingen rondom de Walchensee. Wie weleens de Jochberg, Heimgarten of Herzogstand heeft beklommen weet dat het er daar op mooie dagen nogal druk kan zijn. Mijn geduld werd deze winter eindelijk beloond. Terwijl een groot deel van Beieren te maken kreeg met verse sneeuw en een ijzig koufront kon ik eindelijk gaan wandelen naar de top van de Simetsberg. Het werd een avontuur om nooit te vergeten.

Wandelen naar de top van de Simetsberg in de winter

Rondom de Walchensee is het heerlijk wandelen. Er zijn namelijk tal van bergtoppen waar je zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van een heerlijk uitzicht. De Jochberg en Herzogstand zijn waarschijnlijk bekendste en populairste bergtoppen rondom dit meer. Minder bekende bergen, zoals de Hirschhörnlkopf en de Staffel bieden echter minstens een zo mooi uitzicht op één van de mooiste meren van Beieren.

De Simetsberg behoort tot de laatste categorie. In tegenstelling tot de populaire bergtoppen ten noorden van de Walchensee is het op de top van de Simetsberg vele malen rustiger. Wandelen naar de Simetsberg is om die reden dan ook echt de moeite waard. In relatieve rust kun je namelijk genieten van een prachtig uitzicht op onder andere de Karwendelketen en de Zugpsitze.

• Een prachtige wandeling (T2) naar de top van de Simetsberg bij de Walchensee.
• Prachtig uitzicht op de top, met onder andere blik op het Karwendel.
• Start van de route op de wandelparkeerplaats bij Einsiedl, direct aan de Walchensee.

Wandelen naar de Simetsberg: ook in de winter een prima idee

Ook als het hartje winter is kun je de top van de Simetsberg op verschillende manieren bereiken. Velen verbinden de beklimming van de Simetsberg met een skitour. Tijdens een skitour ga je lopend de berg op met vellen onder je ski’s. Vervolgens kun je vanaf de top door de verse poedersneeuw weer afdalen.

Een andere mogelijkheid om naar de top van de Simetsberg te wandelen is met behulp van sneeuwschoenen of sneeuwspikes. Als er een flinke laag sneeuw ligt kun je het beste kiezen voor sneeuwschoenen. Is de toplaag echter ijzig, dan heb je met sneeuwschoenen niet zoveel grip. In dat geval zijn sneeuwspikes een beter alternatief.

Wandelen naar de Simetsberg, met prachtig uitzicht over de Alpen en de Walchensee.

Vanaf Einsiedl naar de top van de Simetsberg

De start van de wandeling naar de Simetsberg begint in Einsiedl. Hier kun je de auto op de wandelparkeerplaats parkeren en de tour starten. Het eerste gedeelte loop je over breed pad door het bos. Af en toe kun je de Walchensee zien liggen. Langzaam win je aan hoogte. Na verloop van tijd verlaat je het brede pad die je inwisselt voor smal pad. Nog steeds loop je door het bos, maar het pad wordt stukje bij beetje steeds wat steiler.

Als je de Simetsberg Diensthütte bereikt laat je het bos achter je. Nu volgt het laatste stuk naar de Simetsberg over smal en steil pad. In de winter kun je zelf proberen je weg te vinden, wat goed lukt doordat meerdere wandelaars je al voor zijn gegaan. Ook het uitzicht is net onder de top al prachtig. Zo zie je onder andere de Krottenkopf en de Zugspitze goed liggen.

Wandelingen rondom de Walchensee

Of je nu in de zomer of winter gaat wandelen, hier vind je alle wandelingen rondom de Walchensee.

Genieten van een waanzinnig uitzicht

Op de top van de Simetsberg wacht er een prachtig uitzicht op je. Zo zie je alle bekende bergtoppen rondom de Walchensee en kun je op heldere dagen zelfs de Wilder Kaiser zien liggen. In de winter is het uitzicht nog net een stukje mooier, mede omdat op heldere winterse dagen het zicht nog net wat verder reikt dan normaal.

Na de beklimming van de Simetsberg volgt een gemoedelijke afdaling. In de winter verloopt die over het algemeen sneller dan in de zomer. Bij het bereiken van het bos heb je nog één keer een prachtig uitzicht over de Walchensee. Vervolgens duik je bij ondergaande zon weer het bos in, op de weg terug naar het startpunt van de route.

Wandelen naar de Simetsberg, met prachtig uitzicht over de Alpen en de Walchensee.

Wandelen naar de Simetsberg is een goed idee

Als je in de buurt van de Walchensee bent en op zoek bent naar een mooie wandeling, dan is deze route naar de Simetsberg zeker aan te raden. Deze bergtop stond al lang op mijn verlanglijstje, en ik heb er geen spijt van dat ik tot deze winter moest wachten op het bereiken van de top. Het uitzicht, maar ook de route zijn in de winter echt fantastisch. Wandelen naar de Simetsberg in de winter is wat mij betreft dus een hartstikke goed idee.