Langlaufen en winterwandelen in de Alpenwelt Karwendel

Ik ben een grote fan van het Karwendelgebergte. De ruige toppen en deels ook verlaten dalen vormen wat mij betreft de perfecte coulisse voor menig avontuur in de bergen. Op zomerse dagen beklom ik al menig bergtop en doorkruiste het gebied tijdens een meerdaagse huttentocht. Ieder jaargetijde heeft zo zijn charme, zo ook in het Karwendel. Veel dalen en bergtoppen zijn dan door de sneeuwval onbegaanbaar. Er blijven echter genoeg mooie plekken over. Als de sneeuw in het dal blijft liggen, is het Karwendel de ideale plek om te gaan langlaufen of om te gaan winterwandelen. Kilometerlange loipes worden er in deze tijd geprepareerd, door prachtige winterse landschappen. Daarnaast zijn verschillende bergen met sneeuwschoenen goed te beklimmen. In dit artikel geven we je een overzicht van de mooiste winterse plekken in de Alpenwelt Karwendel.

Langlaufen en winterwandelen in de Alpenwelt Karwendel is absoluut de moeite waard.

Langlaufen in de Alpenwelt Karwendel

Beieren kent een groot aantal verschillende gebergtes, die in de winter allemaal hun eigen charme hebben. De Alpenwelt Karwendel staat voornamelijk bekend om kleinschalig toerisme. Je vindt hier wel een aantal skipistes, maar slechts met een beperkt aantal kilometers. Naast winterwandelen is het Karwendel namelijk vooral bekend vanwege het langlaufen. In het dal vind je namelijk 150 kilometer aan loipes.

Met 150 kilometer aan loipes is er dus voor iedereen wel een geschikte tocht te vinden. De verschillende loipes variëren namelijk allemaal in moeilijkheidsgraad en afstand. Bij de loipes heb je daarnaast de keuzes uit skating of klassiek. De mooiste loipes hebben we hieronder kort voor je op een rijtje gezet:

  • De Canadaloipe door het Isardal: prachtige middelzware klassieke en skating loipe langs de wilde oevers van de Isar. Wat mij betreft de mooiste langlauf loipe in het Karwendel. De Loipe begint in Wallgau en loopt tot aan Vorderriss. Totale lengte 13,2 kilometer, waar je ruim twee uur over doet.
  • De Panoramaloipe vanaf Krün: deze loipe biedt je een prachtig uitzicht op de machtige bergtoppen van het Karwendel. Over een lengte van ruim 13 kilometer kom je onder andere langs de Geroldsee en de Barmsee, twee van de mooiste meren van de regio. Met 214 hoogtemeters geldt deze Loipe als relatief zwaar.
  • Rondom Klais en Kaltenbrunn: met 9,5 kilometer is deze loipe iets korter dan de bovenstaande loipes. Daar krijg je een prachtig uitzicht op onder andere de Zugspitze en het Wetterstein voor terug. De route begint bij het treinstation van Klais en loopt via een afwisselende ronde via Kaltenbrunn weer terug naar Klais. Middelzware Loipe waar je ongeveer 1,5 uur over doet.

Benieuwd welke loipes geprepareerd zijn in de Alpenwelt Karwendel? Op deze pagina vind je het volledige en actuele loipenbericht.

Winterwandelen in de Alpenwelt Karwendel: net zo leuk als langlaufen

Dat je naast langlaufen in het Karwendel ook prima kunt winterwandelen, maakt een vakantie in deze regio nog mooier. Beide winteractiviteiten zorgen ervoor dat je ver weg van de drukte in alle rust kunt genieten van de mooie winterse landschappen om je heen. Ook in het Karwendel vind je tal van winterwandelingen in verschillende moeilijkheidsgraden. De leukste hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Winterwandelen en langlaufen in het Karwendel is de moeite waard
  • Naar de top van de Simetsberg: we beginnen meteen met een pittige, maar dit is dan wel een winterwandeling waar je een prachtig uitzicht hebt over het Karwendel. Met bijna 1.000 hoogtemeters is deze tocht alleen voor goed getrainde wandelaars aan te raden. Neem zeker ook sneeuwschoenen mee, zodat de tocht niet te zwaar wordt.
  • Langs de Isar van Krün naar Mittenwald: deze wandeling is natuurlijk met een verse laag sneeuw prachtig, maar ook zonder sneeuw kun je hier genieten van een prachtige omgeving. De tien kilometer lange route langs de Isar van Krün naar Mittenwald wordt in de winter zelfs sneeuwvrij gemaakt. De start van de route begint bij de wandelparkeerplaats in Krün en eindigt bij het treinstation van Mittenwald.
  • Winterwandelen naar de Hoher Kranzberg: deze middelzware winterwandeling (7,5 kilometer, 395 hoogtemeters) naar de Hoher Kranzberg is om meerdere redenen geliefd. Zo kom je langs een aantal mooie plekken, zoals de Lautersee en heb je een prachtig uitzicht over de regio. Daarnaast kun je net onder de top van de Hoher Kranzberg pauzeren in Berggasthaus Sankt Anton. Bij mooi weer loop je daarnaast de hele tijd in de zon. Deze route heeft dan ook alles wat je van een mooie winterwandeling verwacht.

Naar de top van de Simetsberg

Hoe je de Simetsberg in de winter beklimt, lees je hier.

Langlaufen en winterwandelen in het Karwendel is een goed idee

Of je nu gaat langlaufen, gaat winterwandelen, of kiest voor een combinatie uit beiden, in de Alpenwelt Karwendel kom je zonder twijfel aan je trekken. Deze regio behoort jaarrond tot één van de mooiste plekken in de Beierse Alpen om vakantie te vieren. De mooie loipes die je hier vind, in combinatie met een groot aantal winterwandelingen, maken deze plek tot de ideale bestemming voor een geslaagde wintervakantie.

Veelgestelde vragen over langlaufen en winterwandelen in de Alpenwelt Karwendel

Nieuwsgierig naar het winterseizoen in de Alpenwelt Karwendel? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van jouw volgende vakantie.

Hoe sneeuwzeker is de Alpenwelt Karwendel?

In de hoger gelegen gedeeltes van het Karwendel ligt ieder jaar veel sneeuw. Of er sneeuw in het dal ligt en de loipes geprepareerd kunnen worden hangt erg af van het weer en de temperatuur. Informeer je van tevoren goed over de sneeuwcondities in de regio.

Kan ik een uitrusting voor winterwandelen en langlaufen in de Alpenwelt Karwendel huren?

Dat kan. Sneeuwschoenen en een langlaufuitrusting kun je huren bij één van de sportzaken in het dal. In Krün en Mittenwald heb je de keuze uit meerdere opties.

Waar kan ik accommodaties vinden en boeken in het Karwendel?

Op de officiële website van de Alpenwelt Karwendel vind je alle accommodaties in de regio. Hier kun je gemakkelijk je vakantiehuisje, hotel of pension boeken.