Langlaufen in de Jachenau, het mooiste dal van de Beierse Alpen

Van alle dalen in de Beierse Alpen vind ik de Jachenau misschien wel het mooiste. Het is nog echt een rustig en oorspronkelijk dal, boordevol mooie natuur. Hier ga ik dan ook graag naartoe als ik tot rust wil komen. In de lente en zomer vind je me hier op de fiets, of wandel ik naar de top van de Hirschhörnlkopf of de Staffel. In de winter is echter alles anders. Als er voldoende sneeuw ligt, wordt er hier namelijk een prachtige loipe geprepareerd, waar je in alle rust van de omgeving kunt genieten. Langlaufen in de Jachenau is dus een absolute aanrader als je te midden van de natuur enkele uren op de lange latten wilt staan.

Langlaufen in de Jachenau, een prachtig dal in de Beierse Alpen

Langlaufen in de Beierse Vooralpen en de Jachenau

De Beierse Vooralpen staan voornamelijk bekend om de kleinschalige wintersportgebieden die je er vindt. Er zijn een aantal plekken waar je goed kunt skiën, zoals bij de Spitzingsee, Südelfeld en Brauneck. Verder kun je in deze regio vooral goed winterwandelen en langlaufen. De Jachenau behoort tot de categorie van regio’s waar langlaufen en winterwandelen in de wintermaanden een fijne bezigheid is. In het dal wordt er bij voldoende sneeuw een lange loipe geprepareerd, die in totaal 32 kilometer lang is. 28 kilometer daarvan zijn skating loipen, de resterende kilometers zijn ook voor het klassieke langlaufen uitermate geschikt.

Mocht er niet voldoende sneeuw liggen om te gaan langlaufen in de Jachenau, dan kun je er ook voor kiezen om de tijd in dit gebied te gebruiken om te gaan wandelen. Rondom de nabijgelegen Walchensee vind je enkele prachtige routes, maar in het dal zelf zijn er ook genoeg opties.

Langlaufen in de Jachenau, een prachtig dal in de Beierse Alpen

Benieuwd of de loipe in de Jachenau geprepareerd is? Op deze pagina vind je het volledige en actuele loipenbericht.

Een prachtige loipe door het dal van de Jachenau

De loipe die tijdens koude en sneeuwrijke dagen wordt geprepareerd loopt door het dal van de Jachenau. Je kunt op verschillende plekken de loipe betreden en een mooie ronde maken. Met in totaal 32 kilometer is de loipe lang, maar doordat je in het dal kunt langlaufen heb je nauwelijks te maken met hoogteverschillen. Daarnaast kun je de route ook gemakkelijk inkorten, waardoor je niet de complete route hoeft af te leggen.

Terwijl je aan het langlaufen bent kun je genieten van het prachtige uitzicht op de bergen van de Jachenau. In het westen kun je de Simetsberg zien liggen, terwijl je richting het oosten de markante Roß- en Buchstein bij helder weer kunt zien. Onderweg kom je ook langs enkele dorpjes in het Jachental, waar zich ook enkele kleine restaurants bevinden. Ideaal als je tussendoor even wilt pauzeren.

Langlaufen in de Alpenwelt Karwendel

Ook in de naburige Alpenwelt Karwendel kun je in de winter prima langlaufen.

Langlaufen in de Jachenau is zo gek nog niet

Als je op zoek bent naar een mooie loipe en graag een dagje wilt gaan langlaufen, dan is bij voldoende sneeuw de Jachenau een erg goed idee. Deze regio is een echte geheimtip in de Beierse Vooralpen en ook op de loipe is het doorgaans erg rustig. Doordat de loipe maar liefst 32 kilometer lang is kun je hier urenlang heerlijk opgaan in de prachtige Beierse natuur.

Veelgestelde vragen over langlaufen in de Jachenau

Nieuwsgierig naar het winterseizoen in de Jachenau? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van jouw volgende vakantie.

Hoe sneeuwzeker is de Jachenau?

De Jachenau ligt op iets meer dan 700 meter hoogte in de Beierse Vooralpen. Door deze ligging en de steeds warmere temperaturen is het dal dan ook geregeld sneeuwvrij. Check van tevoren goed of er sneeuw ligt en of de loipes geprepareerd zijn.

Waar kan ik een langlauf uitrusting huren als ik wil gaan langlaufen in de Jachenau?

Het beste is het om je langlauf ski’s in Bad Tölz of Lenggries te huren. In Lenggries vind je een verhuur bij het dalstation van de Brauneckbahn. Deze verhuur ligt min of meer op de route.

Moet je voor het gebruik van de loipe in de Jachenau betalen?

Ja, het gebruiken van de Loipe kost vier euro. Een kaartje kun je kopen aan de automaat op de verschillende parkeerplaatsen in het dal.

Waar kan ik accomodaties vinden en boeken in de Jachenau?

Op de officiële website van de Jachenau vind je alle accommodaties in de regio. Hier kun je gemakkelijk je vakantiehuisje, hotel of pension boeken.