Voorbereiden op winterwandelen in de bergen, zo pak je het aan

In de afgelopen jaren heb ik het winterwandelen voor mezelf ontdekt, en ik ben niet de enige. Sneeuwwandelen wordt dan ook steeds populairder, en is inmiddels een mooi alternatief voor het veel duurdere skiën. De voordelen zijn echter vergelijkbaar. Zo ben je ook tijdens het winterwandelen in de natuur en kun je genieten van een prachtige omgeving. Een omgeving die je in tegenstelling tot skiën met heel wat minder mensen hoeft te delen. Toch is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat tijdens het winterwandelen. Er komt namelijk nogal wat kijken bij een gedegen voorbereiding. Hoe jij je optimaal kunt voorbereiden op het winterwandelen in de bergen leer je in dit nuttige artikel boordevol goede voorbereidingstips.

Je goed voorbereiden op winterwandelen is erg belangrijk, zodat je op alles bent voorbereid

Voorbereiden op winterwandelen, alles wat je moet weten

Het lijkt zo eenvoudig, winterwandelen. Toch is het geen slecht idee om je op alle scenario’s voor te bereiden. Net als bij wandelen in de zomer, zul je ook in de winter rekening moeten houden met de kracht van de elementen. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op wat je aantrekt en welke route je kunt gaan lopen. Dit artikel vat kort en bondig samen waar je allemaal rekening mee moet houden. Hierbij moet je denken aan het inschatten van lawinegevaar, het aantrekken van de juiste kleding en het meenemen van de juiste spullen.

Welke schoenen kies ik uit?

Bij een gedegen voorbereiding op het winterwandelen hoort de keuze van de juiste schoenen. Natuurlijk zijn warme bergschoenen onontbeerlijk. De belangrijkste vraag is echter welk materiaal je meeneemt voor onder je schoenen. Je hebt hierbij de keuze uit sneeuwschoenen of sneeuwspikes.

Welke van de twee je kiest hangt af van de sneeuwkwaliteit. Bij verse sneeuw doe je er goed aan om sneeuwschoenen in te pakken. Door het grote oppervlak van de schoen verdeel je het gewicht namelijk goed over het sneeuwoppervlak. Hierdoor zak je wat minder diep weg, waardoor het wandelen aangenamer wordt. Sneeuwspikes zijn daarentegen reuze handig bij ijzige omstandigheden. Hier heb je met sneeuwschoenen minder grip. Met de spikes, die je onder je schoenen kunt binden, heb je vaak voldoende grip om ook bij gladde omstandigheden op de been te blijven.

Welke kleding trek ik aan?

Ook bij winterwandelen komt het laagjesprincipe zeer goed van pas. Wat veel mensen vergeten terwijl ze zich voorbereiden op het winterwandelen, is dat wandelen in de sneeuw best wel zwaar kan zijn. Hou er dus rekening mee dat je flink kunt gaan zweten. Neem dus voldoende laagjes mee, zodat je ze al naar behoefte kunt aan- of uitrekken. Dit gaat er normaal gesproken bij mij op de paklijst:

 • Een paar dikke sokken
 • Een thermosshirt
 • Een sneldrogend t-shirt
 • Een lange wandelbroek
 • Een winddicht jack, bij voorkeur een hardshell
 • Een buff voor m’n nek
 • Twee paar handschoenen, waarvan één paar dun is en het andere paar wat dikker
 • Gamaschen, zodat er geen sneeuw in m’n schoenen komt
 • Een hoofdband voor echt koud weer
 • Een reserve thermoshirt dat ik kan aantrekken als m’n andere thermoshirt nat is

Controleren van lawinegevaar: essentieel tijdens het voorbereiden op sneeuwwandelen

Iets dat ik nooit of te nimmer tijdens het voorbereiden op het winterwandelen oversla is het checken van het lawinegevaar. Het is wat mij betreft essentieel dat je een basiskennis hebt over hoe lawines kunnen ontstaan en bij welke omstandigheden lawines het meest waarschijnlijk zijn. Ik check van tevoren altijd de lawineberichten die worden uitgegeven door de lokale autoriteiten. Daarnaast kijk ik ook goed naar de gekozen tour. Hier let ik vooral op hoe steil de route is en of we bijvoorbeeld langs steile hellingen lopen, waar het lawinegevaar wat hoger is. Is het lawinegevaar te groot (voor mij begint dat bij risiconiveau 3), dan zoek ik een route waar het risico lager is.

Lawinengevaar checken kun je gemakkelijk van tevoren doen via de volgende websites:

Voorbereiden op winterwandelen: dit moet er in je rugzak

Als je het lawinegevaar hebt ingeschat en je basisuitrusting op orde hebt kun je je rugzak gaan inpakken. Eigenlijk gaat er bijna hetzelfde mee als tijdens een normale bergwandeling, maar ik vind dat bij een goede voorbereiding op het winterwandelen ook een aantal warme versnaperingen mee mogen. Hou er daarnaast rekening mee dat vrijwel alle berghutten in de wintermaanden gesloten zijn. Een goede lunch en voldoende snacks horen dan ook bij de basisuitrusting voor het winterwandelen. Zorg er dus in ieder geval voor dat je de volgende dingen inpakt:

 • Een thermosfles met thee of koffie
 • Een uitgebreide lunch
 • Voldoende snacks
 • Eventueel nog een fles water
 • Neem altijd een ehbo-setje mee
 • Een hoofdlampje, omdat het in de winter vroeg donker wordt
 • Een lawineset, mocht je het echt hogerop willen zoeken
 • Zorg dat je een kaart bij je hebt of download de route op je telefoon
Voorbereiden op winterwandelen is essentieel voor een veilige en geslaagde tour.

Goed voorbereiden op winterwandelen betekent de route van tevoren goed checken

Misschien vraag je je wel af of je zomaar overal mag gaan winterwandelen in de Alpen. In principe staat het je vrij om iedere bergtop te beklimmen, mits je je aan de regels houdt en respectvol met de natuur omgaat. Hou er rekening mee dat in de winter veel dieren een winterslaap houden of zich schuilhouden in het bos. Er zijn ook gebieden in de Alpen die je in de winter niet mag betreden. Navigatie-apps, zoals komoot, houden hier rekening mee en geven ook aan wanneer bepaalde gebieden niet betreden mogen worden. Daarnaast wordt ook op de route door middel van borden aangegeven als er gebieden niet betreden mogen worden. Respecteer dit ook en plan waar nodig je route om als je met beperkingen te maken krijgt. Besluit je dus te gaan winterwandelen, hou dan rekening met de volgende zaken:

 • Respecteer beschermde gebieden voor planten en dieren en betreed deze niet.
 • Blijf zoveel mogelijk op de bestaande wandelpaden zodat je de vegetatie niet verstoord.
 • Vermijd in de wintermaanden tussen 10 en 16 uur bergkammen en bergtoppen. Tijdens de schemering gaan in deze periode veel dieren op zoek naar voedsel.
 • Blijf zo ver mogelijk op afstand van wild. Vermijd bijvoorbeeld voederplaatsen en lijn honden tijdens de gehele tour aan.

Waar vind ik inspiratie voor mooie sneeuwandelingen?

Als je de gehele bovenstaande checklist hebt kunnen afvinken, is het tijd om het voorbereiden op het winterwandelen te laten voor wat het is. Tijd om op pad te gaan! Zoek je inspiratie voor sneeuwwandelingen, kijk dan vooral verder op de website. Inmiddels zijn er een groot aantal winterse artikelen online die je voldoende inspiratie geven voor een geslaagde winterwandeling.

Inspiratie voor winterwandelingen

Voorbereiden op sneeuwwandelen is zo gek nog niet

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat is zeker bij winterwandelen het geval. Net als in de zomer zul je ook in de winter rekening moeten houden met de elementen. Dit is van invloed op de keuze van je schoeisel, je kleding en de wandeling die je wilt gaan lopen. Bereid je dus goed voor, want zo voorkom je vervelende verrassingen en kun je optimaal genieten van de route.