Wandelen naar de Staffel: de Jachenau op zijn mooist

Hoog is niet altijd beter. Wie gaat wandelen naar de Staffel (1.532 m), een bergtop gelegen in de Jachenau, weet dit maar al te goed. Ondanks zijn geringe hoogte biedt deze berg namelijk een prachtig uitzicht over een groot gedeelte van de Beierse Alpen. Vooral het Karwendelgebergte en de Beierse Vooralpen laten zich hier in vol ornaat zien. Een bijkomend voordeel is het geringe aantal hoogtemeters die je moet overbruggen op weg naar de top. Met 740 hoogtemeters is de wandeling naar de top dus voor een breed scala aan wandelaars toegankelijk. Een prachtige route dus, die start in de eveneens prachtige Jachenau, een rustig en lieflijk dal waar het sowieso al erg goed vertoeven is.

Wandelen naar de Staffel, een mooie bergtop in de Jachenau

De top van de Staffel bevindt zich in de Beierse Vooralpen. Zoals de meeste toppen in de Beierse Vooralpen, haalt ook de Staffel bij lange na niet de 2.000 meter. Dat wil echter niet zeggen dat het uitzicht vanaf de top niet de moeite waard is. Doordat de Staffel direct aan het hogere Karwendelgebergte grenst, heb je een mooi uitzicht over deze bergketen. Het geoefende oog herkent direct een aantal markante bergtoppen van dit gebergte, waaronder de Schafreuter en de Laliderer Wand.

Ook de Jachenau, het dal waar de wandeling naar de Staffel begint, is een vermelding waard. Dit dal behoort namelijk tot de rustigste dalen van de Beierse Vooralpen. Slechts een paar nederzettingen zijn er te vinden in dit dal, waardoor de buitenliefhebber hier vol tot zijn recht komt. Zo kun je hier niet alleen goed wandelen, maar ook fietsers komen hier goed tot hun recht.

• Mooie en relatief korte wandeling (T2) naar de top van de Staffel (1.532 m).
• Prachtig uitzicht op onder andere de Walchensee, de Sylvenstein Stausee en het Karwendelgebergte.
• Parkeren van de auto in het kleine plaatsje Bäcker op de wandelparkeerplaats.
• Deze wandeling is ook te combineren als bike & hike. Vanaf het nabijgelegen Lenggries voert een mooie fietsroute naar het startpunt van de route.

Wandelen naar de top van de Staffel

De wandeling naar de Staffel start in het kleine dorpje Bäcker, wat uit slechts een klein aantal huizen bestaat. Door de uitgestrekte velden van de Jachenau wandel je naar de voet van de Staffel. De Staffel kun je op twee manieren beklimmen. De kortste variant, die hier beschreven wordt, loopt via de oostflank. Heb je meer tijd, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om via de westflank weer af te dalen. Hier heb je het eerste gedeelte nog een mooi uitzicht over de Jachenau.

Ondanks het geringe aantal aan hoogtemeters is de klim over smal pad nog behoorlijk steil. Het voordeel hiervan is dat je vrij snel een mooi uitzicht hebt. Zo wordt al snel het helderblauwe water van de Sylvenstein Stausee zichtbaar. Je vervolgt de wandeling nu richting de Staffelalm, die op precies de juiste plek is gebouwd. Vanaf de Alm, die niet geopend is voor het publiek, heb je namelijk een prachtig uitzicht over het Karwendelgebergte.

Prachtig uitzicht op de top

Na het passeren van de Staffelalm is het niet meer ver naar de eindbestemming van de dag. Vanaf de Staffelalm wandel je binnen de korste keren naar de top van de Staffel. Het uitzicht breidt zich nu uit, want naast het Karwendelgebergte kijk je nu ook uit op de Walchensee. Wie vaker in deze regio wandelt, herkent een aantal bekende bergtoppen rondom dit meer, waaronder de Jochberg en de Herzogstand.

Als je gaat wandelen naar de Staffel kun je al snel uitkijken over de Sylvenstein Stausee en het Karwendelgebergte.

Wandelen naar de Staffel is een prima idee

Dat de Jachenau een prima plek is om te gaan wandelen is al langer bekend. Ondanks de geringe hoogte van de omringende bergen vind je hier een aantal bergtoppen met prachtig uitzicht. De Staffel hoort daar zeker bij, en wie van plan is te gaan wandelen in deze regio doet er dus goed aan om de klim naar deze top te overwegen.

Wandelen naar de Hirschhörnlkopf

Op een steenworp afstand van de Staffel vind je de Hirschhörnlkopf, een berg met prachtig uitzicht.