De Jochberg: wandelen met prachtig zicht op de Walchensee

De Walchensee, een prachtig stuwmeer ingebed tussen de groene bergen van de Beierse Alpen, is de ideale plek voor een mooie bergwandeling. Rondom het meer starten namelijk tal van mooie routes naar bergtoppen met prachtig uitzicht. De misschien wel bekendste van allemaal is de Jochberg (1.565 m). Dankzij zijn geringe hoogte en prachtig uitzicht is deze bergtop een geliefd doel van veel wandelaars. Wandelen naar de Jochberg is dan ook een goed idee, mits je rekening houdt met het feit dat het op deze plek soms wel erg druk kan zijn.

Wandelen naar de Jochberg. Op heldere dagen heb je prachtig uitzicht over de Walchensee en het Karwendelgebergte.

De Jochberg, een berg met heerlijk uitzicht

Wie ervoor kiest om te gaan wandelen bij de Walchensee, komt al snel uit bij de Herzogstand en de Jochberg. Deze beide bergtoppen genieten nogal wat bekendheid in de omgeving, en worden vooral in de weekenden druk bezocht. De Jochberg komt er nog net wat bekaaider vanaf, mede omdat net onder de top van de Herzogstand een kabelbaan ligt.

In het hoogseizoen en dan vooral tijdens de weekenden is het geen gek idee om uit te wijken naar andere bergtoppen in de buurt. De Staffel en Hirschhörnlkopf, beide gelegen in het dal van de Jachenau zijn mooie alternatieven op drukke zomerse dagen. Ga je doordeweeks, dan is de Jochberg een prima berg om te beklimmen. Het uitzicht, dat op heldere dagen tot München en de Oostenrijkse Alpen reikt, is namelijk fenomenaal.

• Mooie bergwandeling (T2) naar de top van de Jochberg (1.565 m).
• Prachtig uitzicht op onder andere de Walchensee en de Kochelsee.
• Parkeren van de auto net onder de Kesselberg op de wandelparkeerplaats.

Wandelen naar de Jochberg via de Jocheralm

De meeste mensen die naar de Jochberg wandelen, kiezen voor de directe route richting de top. Deze variant begint direct aan de wandelparkeerplaats. Een leuker en veel rustiger alternatief is de variant via de Jocheralm. Wie voor deze variant kiest, wandelt eerst een tijdje langs de prachtige Walchensee, voordat het pad linksaf het bos induikt.

Hoewel je overwegend over breed pad loopt, is de weg omhoog nog best wel steil. Tot aan de Jocheralm blijft dit zo. Deze prachtige Alm, waar je in het zomerseizoen voor een verfrissing op het terras kunt neerzakken, ligt op een prachtige alpenweide. De Walchensee kun je nog net niet zien, maar dit verandert vrij snel zodra je het laatste gedeelte van de klim inzet.

Het laatste gedeelte naar de top

Het laatste gedeelte van de route wandel je over smal pad langs groene bergweides. Langzaam wordt ook duidelijk waarom wandelen naar de top van de Jochberg zo de moeite waard is. De Walchensee wordt nu zichtbaar, evenals de lagergelegen Kochelsee. Voor je zie je het Karwendelgebergte, dat met zijn ruige toppen mooi afsteekt tegen het helderblauwe water van de Walchensee.

Op de top van de Jochberg zul je naar alle waarschijnlijkheid niet alleen zijn. Zelfs als er geen andere mensen naast het kruis zitten te genieten van het uitzicht, is de kans groot dat je door een aantal grazende koeien wordt aangestaard.

Wandelen naar de Jochberg is een prima idee

Om de ronde compleet te maken daal je na het bereiken van de top van de Jochberg direct af richting de Kesselberg. Je houdt het pad steeds aan je rechterzijde. Zo kom je binnen de kortste keren weer aan bij het startpunt van de route. De Jochberg is een bergtop met heerlijk uitzicht. Wie niet tijdens de drukste momenten van de week besluit de top te beklimmen, kan in relatieve rust genieten van weids zicht.

Wandelen naar de Heimgarten

De Heimgarten ligt net als de Jochberg direct aan de Walchensee. Naar de top voert een mooie route.