Wandelen naar de top van de Heimgarten en de Heimgartenhütte

Wandelaars komen rondom de Walchensee maar al te goed aan hun trekken. Dit prachtige meer, bekend om zijn turquoise water, is het uitgangspunt van menig bergwandeling. Het overgrote deel kiest ervoor om de Herzogstandbahn in te stappen om vervolgens te kunnen genieten van het uitzicht op de gelijknamige Herzogstand. Wie die drukte wil vermijden, maar wel graag wil wandelen in dit prachtige gebied, doet er goed aan om te kiezen voor de top van de Heimgarten (1.749 m) en de Heimgartenhütte. Op deze bergtop heb je namelijk een prachtig uitzicht over de Walchensee, de Beierse Vooralpen en het Karwendelgebergte.

Wandelen naar de Heimgarten en de Heimgartenhütte

De Heimgarten zou je kunnen zien als het iets minder bekende broertje van de Herzogstand. Beide bergen zijn door een graad met elkaar verbonden, en veel bergwandelaars kiezen er dan ook voor om van de Herzogstand naar de Heimgarten te wandelen. De Heimgarten is echter vele malen minder druk bezocht dan zijn bekendere broer, wat de wandelaar die van rust houdt ten goede komt.

Door de aantrekkingskracht van de Walchensee op een veelvoud van mensen kan het in de weekenden druk zijn rond het meer. Al vroeg in de ochtend stromen de parkeerplaatsen vol. Langslapers lopen dan ook het risico om geen plek te vinden. Het OV biedt hier uitkomst, want wie gaat wandelen naar de Heimgarten en Heimgartenhütte, kan ervoor kiezen om bij Kochel am See in de bus te stappen. Bij het startpunt van de route, de Herzogstandbahn, ligt namelijk een bushalte. Na het bereiken van de top kun je dan afdalen via de westflank, om vervolgens in Ohlstadt op de bus naar Kochel am See te stappen. Zo ben je niet alleen milieuvriendelijk op pad, maar kun je ook genieten van een hele afwisselende route.

• Mooie wandeling (T2) naar de top van de Heimgarten (1.749 m) en de Heimgartenhütte.
• De hier beschreven wandeling is goed te bereiken met het OV. Parkeer de auto bij het station in Kochel am See en neem de bus naar de Walchensee. Uitstappen bij de bushalte Walchensee-Herzogstandbahn.
• Vervolgens wandel je op de terugweg het Loisachdal in naar Ohlstadt. Neem in Ohlstadt de bus terug naar Kochel am See.

Vanaf de Herzogstandbahn omhoog

De route naar de Heimgarten begint bij de parkeerplaats van de bekende Herzogstandbahn. In één klap laat je al een hele berg wandelaars achter je. De meeste mensen kiezen er namelijk voor om met de gondel naar de Herzogstand te gaan. Wie gaat wandelen naar de Heimgarten en Heimgartenhütte, komt er al snel achter dat deze route nog relatief rustig is.

Het pad naar de top is smal en steil, maar wel goed begaanbaar. Het eerste gedeelte verloopt de route voornamelijk door het bos. Al snel heb je af en toe een mooi uitzicht op de Walchensee. Na een lange eerste klim vlakt de route wat af en kun je even bijkomen. Je bent nu op ruim 1.500 meter hoogte en kunt naast Walchensee ook de Ammergauer Alpen en de Ettaler Manndl al goed zien liggen.

Genieten op het terras van de Heimgartenhütte

Het laatste gedeelte is het nog even steil naar de bestemming van de dag. Wie ervoor kiest om te wandelen naar de Heimgarten en Heimgartenhütte, wordt aan het einde met een fantastisch uitzicht beloond. Door de zuidelijkere ligging van de Heimgarten ten opzichte van de Jochberg en de Herzogstand, heb je een fantastisch uitzicht over onder andere de Oostenrijkse Alpen.

Ook rondom de Walchensee kun je, naast Jochberg en Herzogstand, een paar mooie bergtoppen zien liggen. Zo kun je onder andere de Staffel, de Hirschhörnlkopf en de Benediktenwand proberen te spotten. Na het aantikken van het kruis op de top kun je net onder de top even neerzakken op het terras van de Heimgartenhütte. Hier kun je het mooie uitzicht nog even op je laten inwerken.

Wie gaat wandelen naar de Heimgarten, komt eerste langs de Heimgartenhütte. Hier heb je prachtig uitzicht op de zuidelijke Alpen.

Wandelen naar de Heimgarten en Heimgartenhütte is een prima idee

Om de afwisseling compleet te maken, kun je ervoor kiezen om af te dalen naar Ohlstadt in het Loisachdal. Wie voor deze variant kiest, wandelt over grotendeels smal pad ruim 1.000 meter naar beneden. Natuurlijk kun je ook, als je de auto bij de Herzogstandbahn hebt neergezet, via dezelfde weg of via de graad terug richting de Walchensee. Welke variant je ook kiest, wandelen naar de Heimgarten en de Heimgartenhütte is de ideale manier om even helemaal op te gaan in de prachtige natuur van de Beierse Alpen.

Wandelen naar de Jochberg

De bekendste berg aan de oevers van de Walchensee wacht erop om beklommen te worden.