De Dolorama Weg: op huttentocht met de Dolomieten aan je voeten

Iedereen die weleens in de Dolomieten heeft gewandeld, weet dat het gebied ruig is. Je vindt er vaak steile paden, moeilijke passages en listige klimmetjes. Logisch dus dat voor de meeste huttentochten door deze regio best wat van je gevraagd wordt. Hoe anders is dat op de Dolorama Weg: hier verken je namelijk op een relatief gemoedelijke manier de Dolomieten. Beginnend op de Rodenecker-Lüsner Alm wandel je in vier dagen rondom de Peitlerkofel en dwars door Puez-Geisler. Begeleid wordt je tijdens je tocht door een fenomenaal uitzicht, waarbij je over grote delen van de Alpen uitkijkt en enkele van de beroemdste bergtoppen van de Dolomieten ziet. Wil je meer weten over deze prachtige Höhenweg, lees dan vooral verder: in dit artikel leg ik je namelijk alles uit wat je moet weten over deze vierdaagse huttentocht.

Genieten van prachtige uitzichten op de Dolorama Weg

De Dolorama Weg: een huttentocht met uitzicht

Voor het wandelen van de vierdaagse Doloroma weg zul je moeten uitwijken naar de noordelijke Dolomieten. Iets ten noordoosten van de plaats Brixen begint namelijk een prachtige huttentocht die vooral voor beginners de moeite waard is. Over goed begaanbare paden verken je hier namelijk de Rodenecker-Lüsner Alm, terwijl je koers zet richting natuurpark Puez-Geisler en de gelijknamige Geislerspitzen.

Deze huttentocht is vooral geliefd vanwege zijn gemoedelijke karakter, gecombineerd met een waanzinnig uitzicht. De naam Dolorama is namelijk een samenvoeging uit Dolomieten en Panorama. Dat panorama verandert overigens van dag tot dag en dat maakt deze huttentocht door de Dolomieten ook zo mooi. Waar je de eerste dag de Dolomieten vooral van een afstand ziet, daar wandel je vanaf dag twee steeds verder Puez-Geisler in. Hier sta je vervolgens oog in oog met de machtige Peitlerkofel (2.875 m) en de wereldberoemde Geislergruppe. Op dag drie zie je daarnaast een aantal andere bekende bergtoppen, waaronder de Sassolungo, de Marmolada en het Sellamassief. Drie overnachtingen in gemoedelijke en karakteristieke berghutten maken van deze huttentocht een avontuur om nooit te vergeten.

De Dolomieten van een afstandje bekijken

Het mooie aan de Dolorama Weg is dat je niet meteen langs de ruige bergtoppen van de Dolomieten wandelt. Hoewel de Rodenecker-Lüsner Alm officieel tot de Dolomieten hoort, lijken deze groene grasbergen in de verste verte niet op de voor de Dolomieten zo typische rotsformaties. De bergen zijn hier groener en lager, het uitzicht is daarvoor veel weidser als in de Dolomieten zelf.

Zo wordt je op dag één van deze vierdaagse huttentocht door de Dolomieten direct getrakteerd op een heerlijk uitzicht. De Peitlerkofel is op de lange route naar de Maurerberghütte je wegwijzer. Naarmate de dag vordert, komt deze Dolomietenreus echter steeds dichterbij. Verder heb je naar het noorden een heerlijk uitzicht op de Zillertaler Alpen, terwijl je verder over de Rodenecker-Lüsner Alm loopt. Na een lange dag kun je uiteindelijk op het terras van de Maurerberghütte alvast een voorproefje nemen op wat je nog te wachten staat.

Rondom de Peitlerkofel: de Dolorama Weg betreed Puez-Geisler

Op dag twee is het namelijk zover: de “echte” Dolomieten staan namelijk vandaag op je te wachten. Na een korte afdaling vanaf de Maurerberghütte steek je het Würzjoch over en betreed je Puez-Geisler. Dit natuurpark is vooral beroemd vanwege de Geislerspitzen, de Peitlerkofel en natuurlijk de Seceda. Vooral de zuidkant van het gebied, te bereiken vanaf Val Gardena, wordt in de zomer overspoeld met toeristen. Als wandelaar heb je van die drukte maar weinig last, want de Dolorama Weg leid je gelukkig langs de rustigere plekken van het gebied. Alleen rond de Würzjoch is het misschien echt druk, daarna begin je aan de relatief rustige omronding van de Peitlerkofel.

Hier wachten prachtige uitzichten op je, waarbij je uitkijkt over Alta Badia, terwijl je koers zet naar de Schlüterhütte. Deze berghut is redelijk populair: veel langeafstandswandelaars slapen in deze hut tijdens het lopen van de Alta Via 2 of München-Venetië. Vanaf de Schlüterhütte sta je vervolgens ook oog in oog met de prachtige Geislerspitzen, die dankzij zijn ruigheid ook enige bekendheid geniet.

Via Val di Funes naar het eindpunt van de route

Op dag drie en vier wandel je vervolgens langs de noordflank van de Geislerspitzen richting het eindpunt van de route. Berghutten en Almen vind je op de derde dag genoeg, terwijl je door mooie alpenweides loopt en omgeven bent door ruige bergtoppen. Je komt op deze dag onder andere langs de Gampenalm en de Brogneshütte. Vervolgens loop je een tijd lang op ruim 2.000 meter hoogte naar de prachtig gelegen Rifugio Resciesa. Dit is meteen het eindpunt van dag drie. Ook hier wacht er weer een heel ander, maar net zo spectaculair uitzicht op je. Onder andere het Sellamassief is nu zichtbaar net als de wereldberoemde Sassolungo en de Marmolada. Er zijn in ieder geval slechtere plekken om de nacht door te brengen.

Op dag vier zit de Dolorama Weg er helaas alweer op. Er volgt nu nog een korte etappe naar Lajen, waar je op de bus kunt stappen terug naar Brixen en Rio di Pusteria. Kort maar krachtig is deze huttentocht, en daaraan is niks gelogen. De uitzichten die je tijdens deze toch hebt op de Dolomieten zoeken zonder twijfel zijn gelijke. De Dolorama Weg combineert een relatief gemoedelijke wandelroute met enkele van de mooiste plekken van de Dolomieten. Ben je fan van huttentochten, of wil je een keer een mooie meerdaagse tocht proberen, dan is deze vierdaagse variant door de Dolomieten zeker aan te raden.

Meer mooie huttentochten door de Dolomieten

Ben je op zoek naar meer mooie meerdaagse wandelroutes in de Dolomieten? Neem dan vooral eens een kijkje naar de volgende huttentochten door dit gebied.

De Alta Via 2

Doorkruis de Dolomieten van noord naar zuid op deze prachtige dertiendaagse huttentocht.

Veelgestelde vragen over de Dolorama Weg

Wil jij de Dolorama Weg graag een keer lopen? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van deze mooie tour en zorgen ervoor dat je goed voorbereid op pad kunt.

Wat is de beste jaargetijde voor het lopen van de Dolorama Weg?

Deze route kun je het beste vanaf eind juni t/m half september doen. Tijdens deze periode zijn de berghutten in het gebied open en zijn de meeste gedeeltes van de route sneeuwvrij. Check altijd voordat je gaat de omstandigheden op de route. Zo kun je in de vroege zomermaanden op hoogte nog sneeuwvelden tegenkomen.

Wat moet ik meenemen in mijn rugzak?

Kijk voordat je gaat eens naar deze handige huttentocht paklijst, waarop alle spullen staan die zeker mee moeten op een huttentocht. Verder leg ik je in dit artikel uit hoe je je het beste kunt voorbereiden op een huttentocht.

Moet je de berghutten van tevoren reserveren?

Ja, dat is raadzaam. Het is aan te raden om ver van tevoren te reserveren. Vermijd in het hoogseizoen daarnaast de weekenden. Vaak zijn de hutten dan vol.