Alta Via 2: de ultieme wandelervaring in de Dolomieten

Soms neemt een avontuur onverwachte wendingen, en zo belandde ik tijdens mijn alpenovertocht geheel toevallig op de Alta Via 2, een 150 kilometer lange wandelroute die me door het hart van de Dolomieten leidde. Hoewel deze route niet tot mijn oorspronkelijke plan hoorde, kon ik dankzij een flexibele planning besluiten deze beroemde route volledig te lopen. Wat volgde was een dertiendaagse tocht vol uitdagingen, adembenemende uitzichten en onvergetelijke momenten. Voor wie deze tocht overweegt, deel ik hier mijn ervaringen en praktische tips voor het voltooien van de Alta Via 2.

Genieten van een prachtig uitzicht op Pale di San Martino tijdens de Alta Via 2

Een overzicht van de Alta Via 2

Misschien heb je al weleens van de Alta Via’s door de Dolomieten gehoord. In totaal lopen er tien van zulke Alta Via’s door de Dolomieten. De Alta Via 2 is onderdeel van dit netwerk van langeafstandroutes en neemt je mee langs de mooiste gebergtes van de Dolomieten. Hiermee behoort de Alta Via 2 tot één van de mooiere Alta Via’s, vooral dankzij het ruige terrein, de steile klimpartijen en mooie vergezichten.

De route begint in Brixen en eindigt 150 kilometer later in Croce d’Aune. Onderweg neemt de route je mee langs een verscheidenheid aan gebergten en natuurparken, waaronder Puez-Geisler, het Marmoladamassief, Pale di San Martino en Dolomiti Bellunesi. De Alta Via 2 is een route voor ervaren bergwandelaars die op zoek zijn naar een prachtige wandelroute. Tredzekerheid, een goede conditie, en vrij zijn van hoogtevrees zijn absolute vereisten. Daarnaast vind je op de Alta Via 2 een aantal via ferrata passages. Een klimset meenemen is dus verstandig, hoewel je deze passages ook kunt omzeilen.

De start van de Alta Via 2: Van Brixen naar Puez-Geisler

De start van de Alta Via 2 bevindt zich in de historische stad Brixen. Hoewel je vanaf deze plaats kunt beginnen met de klim naar de Plosehütte, kiezen veel wandelaars ervoor om de Plosebahn te nemen. Zo vormt de eerste etappe een makkelijke start van een verder uitdagende langeafstandsroute. De echte uitdaging begint direct op dag twee en drie, wanneer je het natuurpark Puez-Geisler betreedt. Dit natuurpark, ooit de thuisbasis van de beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner, is beroemd om zijn machtige bergpieken. De bekendsten van allemaal, de Peitlerkofel en de Geislerspitzen, krijg je op dag twee en drie allebei te zien.

In Puez-Geisler overnacht je achtereenvolgens in de Schluterhütte en Puezhütte, en trotseer je enkele van de eerste steile bergpassen, waaronder de Peitlerscharte en Roascharte. Deze klimmetjes geven je een voorproefje van de fysieke uitdagingen die de rest van de tocht zal bieden, terwijl je tegelijkertijd langs de rustigere plekken van het natuurpark komt.

De pracht van het Sella-massief en de Marmolada

Na het verlaten van het Puez-Geisler zet je koers richting het Sella- en Marmoladamassief, waar je oog in oog komt te staan met enkele van de hoogste toppen van de Dolomieten, waaronder de Piz Boè en de Marmolada, de hoogste berg van de Dolomieten met ruim 3.300 meter. Dit gedeelte van de Alta Via 2 biedt je de mogelijkheid om heel dichtbij deze iconische bergtoppen te komen. De Piz Boè, met zijn 3.100 meter, is een van de weinige drieduizenders in de Dolomieten die relatief gemakkelijk te beklimmen is. Aangezien de Alta Via 2 direct langs de top loopt, is het beklimmen van deze berg dus zeker aan te raden.

De tocht door het Sellamassief en de Marmolada is fysiek uitdagend, maar daar krijg je wel wat voor terug. Vooral het Sellamassief is geliefd onder wandelaars. De Marmolada, waar je de tevens de grootste gletsjer in de Dolomieten vindt, bekijk je vooral van een afstand, voordat je de Alta Via 2 verder naar het zuiden volgt.

Diepe rust en onwerkelijke landschappen in Pale di San Martino

Na het doorkruisen van het Sellamassief en de Marmolada, voert de route je verder naar het relatief onbekende maar verbluffende Pale di San Martino. Dit gebergte, met zijn bizarre en surrealistische rotsformaties, voelt als een andere wereld. De wandelpaden worden daarnaast merkbaar rustiger, waardoor je vaker alleen bent terwijl je wandelt.

In Pale di San Martino overnacht je in enkele van de best gelegen berghutten van de hele route. Rifugio Mulaz was zonder twijfel mijn favoriete berghut, gelegen in een bizar rotslandschap. Rifugio Rosetta en Rifugio Treviso mogen er echter ook zijn. Na Rifugio Mulaz, omgeven door de hoogste bergtoppen van Pale di San Martino, loop je via een maanachtige hoogvlakte naar Rifugio Treviso, gelegen aan de rand van Pale di San Martino. Het einde van de Alta Via 2 komt nu langzaam in zicht, maar niet voordat je tijdens de laatste etappes Dolomiti Bellunesi nog verkend.

De finale van de Alta Via 2: Dolomiti Bellunesi en de laatste etappes

Na Pale di San Martino leidt de Alta Via 2 je naar één van de minst bekende en minst bezochte gebieden van de Dolomieten. Dolomiti Bellunesi wordt door veel wandelaars overgeslagen, en dat is eigenlijk onterecht. Dit nationale park biedt een voor de Dolomieten ongekende rust en barst van de biodiversiteit. Je vindt er Edelweiss langs de paden en kunt genieten van prachtige vergezichten. Op heldere dagen kijk je hier naar het zuiden over de Venetiaanse vlakte en naar Rosengarten in het noorden. Veel beter dan dit wordt het in ieder geval niet.

Zo eindigt langzaam maar zeker een spectaculair avontuur door enkele van de mooiste gebieden van de Dolomieten. De voorlaatste dag loop ik boven de wolken over een prachtige bergkam. De mensenmassa’s zijn inmiddels allang verdwenen. Van de meeste mensen die ik op de route ben tegengekomen heb ik allang afscheid genomen. Enkel mijn reisgenoot Clemens is er nog. Samen lopen we het laatste gedeelte naar Croce d’Aune. Hier eindigt voor ons de Alta Via 2. Clemens pakt de bus naar Feltre, terwijl ik nog verder wandel naar het zuiden. Mijn beslissing om via deze route naar het zuiden te wandelen was echter de juiste. De Alta Via 2 is namelijk in meerdere opzichten een geweldige wandelroute, vol met prachtige beklimmingen, bekende bergtoppen maar ook vele verassend mooie plekken.

Meer mooie langeafstandsroutes in de Alpen

Ben je op zoek naar meer mooie meerdaagse wandelroutes in de Alpen? Neem dan vooral eens een kijkje naar de volgende mooie wandelingen in de Alpen.

Te voet de Alpen over

Is een alpenovertocht iets voor jou? In dit artikel ervaar je hoe het is om de Alpen van noord naar zuid over te steken.

Veelgestelde vragen over de Alta Via 2

Wil jij de Alta Via 2 graag een keer lopen? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van deze mooie tour en zorgen ervoor dat je goed voorbereid op pad kunt.

Wat is de beste jaargetijde voor het lopen van de Alta Via 2?

Deze route kun je het beste vanaf eind juni t/m half september doen. Ga je vroeg of laat in het seizoen, check dan van tevoren de omstandigheden op de route. Zo kan er in de vroege zomermaanden bijvoorbeeld nog sneeuw liggen.

Wat moet ik meenemen in mijn rugzak?

Kijk voordat je gaat eens naar deze handige huttentocht paklijst. Vergeet daarnaast niet om een via ferrata set mee te nemen, mocht je besluiten om de via ferrata passages mee te nemen.

Hoe kom ik na het voltooien van de Alta Via 2 weer bij het beginpunt van de route?

Na het bereiken van Croce d’Aune nemen veel mensen de bus naar Feltre. Let wel: deze bus rijdt zeer onregelmatig. Veel mensen lopen daarom naar Feltre of bestellen een taxi. Vanaf Feltre kun je met de bus en de trein weer terug naar Brixen.