Vakantie in Südtirol: dit zijn de mooiste plekken

Het Italiaanse Südtirol is al jarenlang in trek. En dat is niet zo gek: van alle mooie plekken in de Alpen liggen er namelijk een heleboel in dit deel van Italië. In Südtirol liggen bijvoorbeeld de Dolomieten. Dit gebergte, met zijn ruige bergtoppen, behoort misschien wel tot de mooiste gebergtes ter wereld. Op sommige plekken kan het dan ook erg druk zijn, en dat doet soms wat afbreuk aan de schoonheid van de regio. Dat een vakantie in Südtirol desalniettemin de moeite waard is, staat als een paal boven water. In dit artikel leg ik je uit waar de mooiste plekken van Südtirol te vinden zijn. Het is een lijst met rustige en onontdekte plekken, gecombineerd met een aantal onbetwiste hotspots van deze Italiaanse provincie. Zo kun je er zeker van zijn dat je naast het zien van de bekende plekken ook voldoende tot rust kunt komen.

De mooiste plekken van Südtirol op de kaart

Südtirol, de ideale regio voor een ontspannen vakantie

Südtirol, gelegen in het Italiaanse deel van de Alpen, strekt zich uit van de Reschensee in het westen, tot aan Innichen in het oosten. De deelstaat heeft ongeveer een half miljoen inwoners, waarvan er zo’n 100.000 in de hoofdstad Bozen leven. De regio staat bekend om zijn veelvoud. Het herbergt de wereldberoemde Dolomieten, maar is ook bekend om zijn wijngaarden en hoge bergtoppen, zoals de bijna 4.000 meter hoge Ortler.

Tijdens een vakantie in Südtirol wil men zich nog weleens afvragen of men nu werkelijk in Italië is. Want hoewel deze noordelijke provincie daadwerkelijk bij Italië hoort, valt niet te ontkennen dat de Duitse invloeden overal aanwezig zijn. Zo vind je in Südtirol niet alleen spaghetti op de kaart, maar ook knödel. En naast Italiaans spreken de meeste Südtirolers gewoon Duits. Hoe dat kan? Tot 1919 hoorde Südtirol bij het Habsburgse rijk. Na het eindigen van de tweede wereldoorlog werd Südtirol echter aan Italië toegewezen. De taal, en ook veel van de gebruiken die typisch zijn voor een Duitstalig land, zijn in de loop van de tijd echter behouden gebleven.

Op huttentocht door de Dolomieten

Een driedaagse tocht langs de mooiste plekken van de regio.

Fietsen in de buurt van Sterzing / Vipiteno

Laten we beginnen met het verkennen van de mooiste plekken van Südtirol. Daarvoor beginnen we in het noorden van de provincie. Dit gedeelte is over het algemeen wat rustiger en minder bekend. Deze regio wordt dus dikwijls overgeslagen, terwijl veel mensen er stiekem wel eens zijn geweest: hier loopt namelijk de Brenner Autobahn, een bekende route die regelrecht naar het Gardameer leidt. Het is dus misschien wat verwonderlijk dat deze regio bij de mooiste plekken van Südtirol hoort, en een echte aanrader is voor een korte vakantie.

Wie op weg is naar het zuiden van Italië, doet er dus goed aan om een stop in het pittoreske Sterzing te overwegen. Dit dorpje, met karakteristiek centrum, is een goede plek om een aantal dagen te verblijven. In de buurt van Sterzing is het tevens prachtig fietsen. Zo lopen er in het dal meerdere routes, bijvoorbeeld naar het zuidelijke Brixen, of het wat afgelegen Innerpflersch.

Bruneck, kloppend hart van Südtirol en uitvalsbasis voor een geslaagde vakantie

Verder naar het oosten vinden we het pittoreske Bruneck. Dit stadje is de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in Südtirol, mede dankzij zijn centrale ligging. Het is vanaf Bruneck namelijk niet ver naar de noordelijke en rustigere regio’s van Südtirol, waar je in alle rust kunt wandelen. Ook de Dolomieten zijn niet meer ver. Zo zit je bijvoorbeeld al in de buurt van de Pragser Wildsee, waar de eerste flanken van dit prachtige gebergte zichtbaar worden.

Bruneck zelf is echter ook de moeite waard om te bezoeken. De beginselen van de stad gaan terug tot de 13e eeuw. De burcht van Bruneck, die op een heuvel is gebouwd, biedt een prachtig uitzicht over de stad en het Pusterdal. Daarnaast kent Bruneck een pittoreske binnenstad, vol met historische huizen en mooie restaurantjes.

Het Riesenfernergebergte en Rein in Taufers: vind rust tijdens vakantie in Südtirol

Op naar het onontdekte noorden, want wat weinigen weten, is dat dit gedeelte van Südtirol stiekem tot de mooiste plekken van de provincie behoord. Hier ligt het Rieserfernergebergte, een beschermd gebied vol met prachtige wandelingen. Deze bergketen ligt voor het grootste gedeelte in Italië en strekt zich uit tot aan Bruneck. Een klein gedeelte ligt in het naburige Oostenrijk. Het gebied herbergt een flink aantal drieduizenders, waarvan de Hochgall met ruim 3.400 meter de hoogste is. Ook vind je hier nog een flink aantal gletsjers.

Rein in Taufers ligt in Südtirol, kent een aantal van de mooiste plekken, en is de ideale bestemming voor een vakantie temidden van rust en natuur

Het hart van dit gebergte is niet zo makkelijk te bereiken, en dankzij deze ligging is het Rieserfernergebergte altijd rustig en oorspronkelijk gebleven. Rein in Taufers, een klein en gemoedelijk dorp in het hart van het gebergte, ligt aan het einde van de openbare weg. Doordat het Rieserfernergebergte beschermd gebied is, vind je hier geen gondels. Wel vind je hier tientallen prachtige wandelingen, waar de echte bergliefhebber helemaal van opbloeit. Een overnachting in de Rieserfernerhütte, gelegen op bijna 2.800 meter hoogte, is zo’n wandeling waar je helemaal kunt opgaan in de prachtige natuur van dit gebied.

Wandelen naar de Rieserfernerhütte

Een prachtige route naar één van de hoogste berghutten in de omgeving.

De Pragser Wildsee: één van de mooiste plekken van Südtirol, maar vol met toeristen

We duiken van het ene uiterste in het andere. Want waar het Rieserfernergebergte nog rustig en verlaten is, daar buitel je bij de Pragser Wildsee, of in het Italiaans Lago di Braies, over de toeristen. De Pragser Wildsee is mede door de opkomst van sociale media wereldberoemd geworden. En toegegeven, dit is misschien ook wel de mooiste plek van Südtirol.

Het meer bezoeken is dus zeker de moeite waard, mocht je op vakantie zijn in Südtirol. Mocht je niet echt houden van toeristenmassa’s, ga dan zo vroeg mogelijk naar het meer, zodat je er nog in relatieve rust van kunt genieten.

De Pragser WIldsee, in het Italiaans Lago di Braies, behoort tot één van de mooiste plekken van Südtirol. TIjdens een vakantie in Südtirol mag een bezoek aan deze plek dan ook niet ontbreken.

Wat daarnaast ook erg de moeite waard is, zijn de wandelingen die direct aan de Pragser Wildsee beginnen. Mijn geheimtip: de wandeling naar de Fojedöra Hochalm. Deze alm bereik je in ongeveer twee uur lopen en ligt op zo’n 2.000 meter hoogte. Vanaf de alm heb je een prachtig uitzicht op de ruige flanken van de Dolomieten. En ook niet onbelangrijk: de menukaart is ook meer dan de moeite waard.

De Plätzwiese en de Dürrensteinhütte: de mooiste plek van Südtirol?

De Plätzwiese is een alpine hoogvlakte vol met prachtige bloemen en planten, die alleen in de Alpen groeien. Tel daarbij de machtige flanken van de Dolomieten op die je omringen, en je hebt het ideale plaatje. Het mooiste uitzicht op deze weide heb je vanaf de Dürrensteinhütte. Bij een vakantie in Südtirol hoort dan ook een bezoek aan deze prachtige plek. De meeste dagjesmensen bereiken deze plek vanaf de parkeerplaats Brückele. Daarnaast is er de mogelijkheid om met de bus tot aan de Plätzwiese te komen. Door de goede bereikbaarheid kan het op sommige momenten erg druk zijn op deze plek.

Gelukkig zijn er manieren om de drukte te ontlopen, en toch van deze prachtige plek te genieten. Een wandeling naar de nabijgelegen Rossalm is bijvoorbeeld zeer de moeite waard. Bij deze wandeling loop je dwars door de Plätzwiese, om vervolgens over smal pad dieper in de Dolomieten door te dringen. Zo loop je langs een aantal machtige bergflanken. Daarnaast heb je bij helder weer zicht op de wereldberoemde Drei Zinnen.

De Platzwiese behoort tot één van de mooiste plekken van Südtirol

Lago di landro / Dürrensee: een must-see tijdens vakantie in Südtirol

De mooiste plekken van Südtirol lijken soms wel heel makkelijk te bereiken. Lago di Landro is daar een mooi voorbeeld van. Dit meer, dat in het Duits Dürrensee heet, ligt namelijk pal langs de openbare weg. Toeristen die van Toblach naar Cortina d’ampezzo rijden kunnen dan ook niet om dit meer heen.

Uitstappen bij dit meer is dan ook de moeite waard, mocht je tijdens je vakantie in Südtirol op doorreis zijn naar het zuiden. Het meer grenst direct aan de Cristallogroep, een bergketen met de 3.200 meter hoge Monte Cristallo als letterlijk hoogtepunt. Vanaf de noordoever heb je een prachtig uitzicht op dit ruige bergmassief.

De Drei Zinnen en de Zsigmondy Hütte: in het hart van de Dolomieten

Vanaf de Dürrensee is het niet ver naar het hoogtepunt van de Dolomieten. De Drei Zinnen zijn namelijk dé bezienswaardigheid van dit gebergte, en behoren dan ook tot de mooiste plekken van Südtirol. Ook dit is zo’n plek die je gezien moet hebben tijdens je vakantie in Südtirol, hoewel je ook hier verre van alleen zult zijn.

De Drei Zinnen zien kan op verschillende manieren. Er bestaat de mogelijkheid om dicht bij de toppen te parkeren. Een parkeerkaartje kost echter 30 euro, en de korte wandeling rondom de Drei Zinnen is in het hoogseizoen erg druk. Ben je op zoek naar meer rust, kies dan liever voor de langere route vanaf de Dürrensee. De auto kun je gratis parkeren bij Schluderbach. Vanaf daar is het ongeveer drie uur lopen naar de Drei Zinnen Hütte.

Wie op vakantie gaat in Südtirol, komt niet aan de Drei Zinnen voorbij

Heb je genoeg van de massa en ben je liever op zoek naar een wat rustigere plek in de Dolomieten? Dan is de Zsigmondy Hütte, of in het Italiaans Rifugio Comici, een heel mooi alternatief. Deze hut ligt op ongeveer 2.5 uur lopen vanaf de Drei Zinnen, maar is ook te bereiken vanaf het nabijgelegen Sexten. De hut, en ook het uitzicht op de machtige Croda dei Toni (Zwölferkofel), een ruim 3.000 meter hoge bergflank, zijn absoluut de moeite waard.

Vakantie in Südtirol is meer dan de moeite waard

De veelvoud van Südtirol lijkt grenzeloos. Want met zoveel mooie plekken zijn de mogelijkheden in deze Italiaanse provincie schier oneindig. Een vakantie in Südtirol is dan ook zeker de moeite waard, ondanks dat veel van de beroemde plekken inmiddels erg druk zijn. Gelukkig kun je die drukte ook vrij eenvoudig ontlopen, waardoor je toch in alle rust van de natuur kunt genieten. Op naar Südtirol dus, voor een geslaagde wandelvakantie!