Slapen op hoogte en wandelen naar de Rieserfernerhütte

De mooiste plekken van Südtirol liggen niet per definitie in de Dolomieten. In het noordelijke gedeelte van deze Italiaanse provincie is het namelijk niet alleen mooi, maar ook nog eens vele malen rustiger. Het Rieserfernergebergte, dat ten noorden van Bruneck ligt aan de grens met Oostenrijk, is zo’n gebied waar je in alle rust kunt opgaan in de natuur. Wie dit gebied goed wil leren kennen, doet er goed aan om te wandelen naar de Rieserfernerhütte (2.798 m). Vanaf het lagergelegen Rein in Taufers start een prachtige wandeling naar bijna 2.800 meter. Overnachten in de Rieserfernerhütte is dan ook geen gek idee: dit is dan ook de ideale manier om kennis te maken met het leven in een berghut.

Wandelen naar de Rieserfernerhütte: in het hart van het Rieserfernergebergte

Wandelen in het Rieserfernergebergte is niet compleet zonder een bezoek aan de gelijknamige Rieserfernerhütte. Deze prachtige berghut bevindt zich in het hart van het gebergte en is omgeven door machtige drieduizenders, waarvan de Hochgall met ruim 3.400 meter de hoogste is. Deze berghut is dan ook de ideale bestemming als je van plan bent te gaan wandelen in dit gebied.

Dat het Rieserfernergebergte een vrij onbekend gebied is, is een bijkomend voordeel voor de wandelaar die van rust houdt. Daarnaast bevinden zich in dit gebergte geen gondels. Het gebergte ligt namelijk in het beschermde natuurpark Rieserferner-Ahrn en heeft mede daardoor zijn rust en oorspronkelijkheid weten te behouden.

• Prachtige wandeling (T2) naar de Rieserfernerhütte vanaf Rein in Taufers.
• Voor deze route is een overnachting in de Rieserfernerhütte aan te bevelen.
• Een kortere variant naar de hut start vanaf Antholz Mittertal. Voor deze route hoef je niet per sé te overnachten in de Rieserfernerhütte.

Vanaf Rein in Taufers naar de Rieserfernerhütte

De Rieserfernerhütte is op twee manieren te bereiken. Zo start er een korte, maar steile route vanuit Antholz Mittertal, gelegen in het Antholzer Tal. De langere variant start aan de andere kant van het gebergte, in het pittoreske Rein in Taufers. Dit kleine dorpje behoort tot één van de weinige bewoonde plekken in het Rieserfernergebergte, maar is wel het ideale uitgangspunt voor wandelingen in het gebied.

Op huttentocht door de Dolomieten

Op een steenworp afstand van het Rieserfernergebergte begint een prachtige driedaagse tour.

Wie gaat wandelen naar de Rieserfernerhütte en echt even wil opgaan in het gebied, kiest dus het beste voor de route vanaf Rein in Taufers. Al snel verlaat je het bewoonde dal. Het pad gaat redelijk snel omhoog en al snel ben je omgeven door de hoge toppen van het Rieserfernergebergte.

Wandelen naar de Rieserfernerhütte door het prachtig verlaten Geltal

Zolang de boomgrens nog niet is bereikt, wandel je door het prachtige Geltal richting de Rieserfernerhütte. Hier volg je een tijdje de Geltalbach, die in de vroege zomermaanden nog grote hoeveelheden smeltwater afvoert. Voor je zie je het landschap al snel ruiger worden en al snel kom je boven de boomgrens te lopen. Het uitzicht wordt dan ook weidser, maar de Rieserfernerhütte is nog in geen velden of wegen te bekennen.

Het prachtige Geltal ademt rust en oorspronkelijkheid uit. Wie gaat wandelen naar de Rieserfernerhütte, doorkruist dit prachtige dal.

Wie in de vroege zomermaanden gaat wandelen, moet rekening houden met een groot aantaal sneeuwvelden op de noordflanken van het Rieserfernermassief. Zo wordt de wandeling naar de Rieserfernhütte zeer afwisselend en zul je bij tijd en wijle door de sneeuw lopen. De hut blijft tot het einde niet te zien. Pas op het einde van de route komt de hut dan eindelijk in zicht en is het doel bereikt.

Een nachtje slapen in de Rieserfernerhütte

Wie vanaf Rein in Taufers naar de Rieserfernerhütte wandelt doet er goed aan om in de hut te overnachten. Ideaal als je erachter wilt komen of slapen in een berghut iets voor jou is. De hut zelf ademt gemoedelijkheid uit en is traditioneel ingericht. Op koude dagen wordt zelfs de kachel aangestoken en kun je ’s avonds in de Stube nog genieten van het leven in een berghut.

De ligging van de hut is daarnaast erg bijzonder. Doordat de hut op bijna 2.800 meter ligt, is de hut tot laat in het seizoen nog omgeven door sneeuwvelden. Daarnaast liggen er in de buurt een aantal kleine gletsjers. Zo ben je in slechts een paar minuten bij de Geltalgletsjer, die zich uitstrekt langs de flanken van de ruim 3.000 meter hoge Schwarze Wand.

Wie gaat wandelen naar de Rieserfernerhütte, moet tot vroeg in de zomer rekening houden met sneeuwvelden

Terug naar het dal

De volgende dag kun je genieten van de vroege ochtendstemming die je alleen kunt beleven als je overnacht in een berghut. De afdaling naar Rein in Taufers verloopt via dezelfde route als de heenweg. Met zoveel afwisseling is dat echter bepaald geen straf.