De Ammergauer Kreuzspitze beklimmen met blik op de Zugspitze

De Ammergauer Alpen hebben al sinds jaar en dag een grote aantrekkingskracht op de mens. Niet voor niets was de laatste koning die Beieren kende, Koning Ludwig, gek op deze regio. Hij liet er maar liefst twee kastelen bouwen, waarvan slot Neuschwanstein waarschijnlijk de bekendste is. Wandelen kun je in deze regio ook prima. Zo zijn er tal van bergtoppen te vinden in verschillende moeilijkheidsgraden. Wie van uitdaging houdt, doet er goed aan om de Ammergauer Kreuzspitze (2.185 m) te beklimmen. De wandeling naar deze bergtop geldt als zwaar (T4), maar het uitzicht vanaf de top is fenomenaal. Wie daarna nog energie overheeft, kiest voor de moeilijke, maar panoramische graadwandeling en afdaling via de Kreuzspitzl.

Beklimmen van de Ammergauer Kreuzspitze, met 2.185 meter de hoogste berg van de Duitse Ammergauer Alpen.

De Ammergauer Kreuzspitze, beklimmen van een berg met uitzicht

De Ammergauer Kreuzspitze is met 2.185 meter de hoogste berg in het Duitse gedeelte van de Ammergauer Alpen. Dit gebergte deelt Beieren echter met zijn Oostenrijkse buurman Tirol, waar de Daniël met 2.340 meter de Kreuzspitze qua hoogte van zijn troon stoot.

Desalniettemin is de het beklimmen van de Ammergauer Kreuzspitze meer dan de moeite waard. Dankzij zijn centrale ligging en hoogte heb je namelijk een fantastisch uitzicht over de omgeving. Hoogtepunt is het vrije uitzicht op de Zugspitze, de hoogste en waarschijnlijk ook bekendste berg van Duitsland.

• Prachtige maar ook zware bergtour (T4) naar de top van de Ammergauer Kreuzspitze.
• Eventuele afdaling over de graad richting Kreuzspitzl (T4). Eén kort stuk vereist de nodige klimervaring (T6).
• Parkeren van de auto net voor de grens met Oostenrijk op de wandelparkeerplaats.

Steil omhoog naar de top

Vanaf de start aan de wandelparkeerplaats, net voor de grens met Oostenrijk, gaat het al vrij snel omhoog. Ruim 1.000 meter hoogte zul je moeten overbruggen om op de top te komen. Al snel laat je het bos achter je en slinger je omhoog richting de Schwarzenköpfel.

Het pad is steil, maar wel goed begaanbaar. Pas net onder de top wordt het pad moeilijker en wordt het beklimmen van de Ammergauer Kreuzspitze een kleine uitdaging. Gelukkig zijn deze passages voor bergbeklimmers met voldoende ervaring goed te behappen.

Prachtig uitzicht op de graad

Na het bereiken van de Ammergauer Kreuzspitze is het beklimmen nog niet ten einde. De afdaling loopt namelijk via een prachtige graad richting de Kreuzspitzl. Deze graadwandeling is uitdagend en vereist tredzekerheid. Daarnaast is er één zeer lastige passage (T6) waarvoor je zult moeten klimmen. Hiervoor krijg je wel een prachtig uitzicht over de Ammergauer Alpen en de Zugspitze terug.

Na het passeren van de Kreuspitzl begin je aan de daadwerkelijke afdaling. Deze afdaling is lang, maar wel mooi. Hou er rekening mee dat je op deze route niet langs berghutten komt, waardoor je zelf eten zult moeten meenemen. Een bijkomend voordeel van de langere afdaling via de Kreuzspitzl is dat je bijna niemand zult tegenkomen.

Prachtig uitzicht op de Zugspitze en Eibsee na het beklimmen van de Ammergauer Kreuzspitze.

Het beklimmen van de Ammergauer Kreuzspitze is de moeite waard

Wie in de Ammergauer Alpen is, kan eigenlijk niet om de Ammergauer Kreuzspitze heen. Hou je van uitdaging in de bergen, dan is het beklimmen van deze bergtop dus zeker iets voor jou. Het uitzicht op heldere dagen maakt een geslaagde dag in de bergen dan helemaal compleet.

Naar de Ettaler Mandl

Een prachtige wandeling rondom één van de markantste bergen van de Ammergauer Alpen.