Dit is er te doen rondom Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is een ware trekpleister. Ieder jaar vinden duizenden toeristen hun weg naar het Beierse plaatsje Füssen om dit pareltje van dichtbij te kunnen aanschouwen. Er is echter één klein probleempje: het is er namelijk zo druk, dat je soms letterlijk over de hoofden kan lopen. Gelukkig is er in de buurt van het slot voldoende te doen. We nemen je mee naar de mooiste plekken in de Ammergauer Alpen, en laten je zien waar je in alle rust kunt genieten van de Beierse natuur.

Credits: Felix, Unsplash

#1 Hiken rondom de Plansee, op een steenworp afstand van Neuschwanstein

Rondom Slot Neuschwanstein zijn meerdere meren te vinden. De Forggensee is veruit de grootste en bekendste, maar is vooral in de zomermaanden druk bezocht. Niet ver rijden van Neuschwanstein ligt echter een meer dat prachtig mooi is, en bovendien veel rustiger: de Plansee. De Plansee ligt in het Oostenrijkse Tirol. Je bereikt het meer het beste vanaf de plaats Reutte.

Eenmaal bij het meer kun je doen wat je hart je begeert: je kunt bijvoorbeeld een frisse duik nemen, of een rondje varen op het meer met de veerboot. Nog mooier is de wandeling rondom de Plansee: op een tocht van ongeveer 14 kilometer kun je in alle rust genieten van al het moois dat het meer te bieden heeft.

#2 Naar de top van de Brunnenkopf

We reizen van het ene naar het andere slot. De tocht naar de Brunnenkopf begint namelijk bij het liefelijke Slot Linderhof. Niet geheel toevallig behoorden zowel Slot Linderhof alsmede Slot Neuschwanstein tot dezelfde eigenaar: de liefde voor het Ammergauer land deed Koning Ludwig namelijk besluiten om hier meerdere kastelen te bouwen.

De tocht naar de Brunnenkopf is een mooie wandeling die heen en terug over hetzelfde pad lopen. Met 710 hoogtemeters en krap negen kilometer is deze tocht in ongeveer vier uur te doen. Het laatste gedeelte naar de top kent een paar lastige passages, maar gelukkig schieten daar de staalkabels je te hulp. Is je dat allemaal iets te gek? Geen nood, ook vanaf de Brunnenkopfhütte, net onder de top, heb je een prachtig uitzicht!

Neuschwanstein

#3 Hiken in de buurt van Unterammergau

Iets ten oosten van Slot Neuschwanstein ligt het pittoreske plaatsje Unterammergau. Dit dorp ligt aan de rand van de Ammergauer Alpen. Vanaf hier starten tal van prachtige wandelingen die een prachtig uitzicht bieden over de noordelijke Alpenketen.

Een mooie en geliefde wandeling is die naar de Teufelstättkopf. Deze hike start vanaf de wandelparkeerplaats net buiten het dorp. Vanaf daar vervolg je je weg langs de Schleifmühlklamm, een prachtige kloof waar het water van de rivier de Schleifmühlenleine een weg naar beneden zoekt.

Vervolgens zijn er verschillende manieren om de top te bereiken. De makkelijkste route loopt langs het August Schuster Haus waar je een mooie tussenstop kunt inplannen. De tweede variant is de graatwandeling die start vanaf de Kuhalm. Ook deze variant is goed te lopen, al zal je wel iets meer op je pad moeten letten.

Op de top van de Teufelstättkopf heb je een prachtig uitzicht over de gehele Ammergauer Alpen. Bij helder weer heb je zelfs prachtig zicht op de hoogste berg van Duitsland, de Zugpspitze.

Neuschwanstein

#4 hoog boven Neuschwanstein: hiken naar de top van de Kreuzspitze

De laatste hike van dit lijstje voert ons naar het dak van de Duitse Ammergauer Alpen. En opgepast: we bewaren niet alleen het beste voor het laatst, maar ook het zwaarste. Deze hike heeft het namelijk in zich en is alleen voor gevorderde wandelaars te volbrengen.

De start van deze tour is ietwat moeilijk te vinden. Vlak voor de Oostenrijkse grens parkeer je namelijk de auto op een kleine parkeerplaats. Voor je het weet rij je daar echter voorbij. Zet dus vooral je navigatie aan.

Naar de Ammergauer Kreuzspitze

Een prachtige bergtour met heerlijk uitzicht.

Eenmaal op pad komen we al snel in contact met het verleden van Koning Ludwig. Helemaal onder aan de voet van de Kreuzspitze stond namelijk ooit de Hündinghütte, een kleine jachthut waar Ludwig gebruik van maakte als hij een keertje geen zin had om in Slot Neuschwanstein te slapen.

Wij laten dit historische feitje voor wat het is en volgen de bordjes naar de top van de Kreuzspitze. De klim is stijl, maar het uitzicht is fenomenaal. Op de terugweg gooien we het over een nog andere boeg. We besluiten de moeilijke graatwandeling te doen. Die is meer dan uitdagend, maar zo kunnen we wel langer genieten van een fantastisch Alpenpanorama.