De Tilisunahütte: wandelen naar de mooiste hut in het Rätikon

Het Montafon is een ontzettend veelzijdig gebied. Je vindt er meerdere gebergtes, die allemaal hun eigen charme hebben. Het is dan ook de ideale regio voor een meerdaagse huttentocht. Ook in het Rätikon, een ruig gebergte op de grens met Zwitserland, vind je tal van berghutten. Eén van de mooiste hutten die je in dit gebergte vindt is de Tilisunahütte (2.211 m). Dankzij zijn ligging is deze hut wat rustiger dan andere hutten die zich in dit gebied bevinden. Het uitzicht en de ligging van de hut zijn echter fenomenaal. Sportieve wandelaars wandelen in één dag heen en terug naar de Tilisunahütte. Een nachtje slapen op hoogte, in combinatie met de beklimming van de Sulzfluh, is echter ook meer dan de moeite waard.

Wandelen naar de Tilisunahütte, in het hart van het Rätikon

Om de Tilisunahütte te bereiken reizen we af naar het Oostenrijkse Vorarlberg. Deze deelstaat is voor veel wandelaars een geliefde vakantiebestemming, mede omdat het hier barst van de mooie wandeltochten. Veel wandelaars trekken dan ook naar het Montafon, één van de bekendste dalen in de regio. Hier vind je naast het Rätikon namelijk ook de Silvretta en het Verwall, drie gebergtes die elk hun eigen karakter hebben.

Wandelen naar de Tilisunahütte in het Rätikon

Het ruigst van allemaal is het Rätikon Dit gebergte kent enkele markante en ruige toppen, waarvan de Schesaplana met bijna 3.000 meter de hoogste is, en de Drei Türme waarschijnlijk het bekendst. In dit gebergte ligt dus ook de Tilisunahütte. Het is wat mij betreft de leukste hut van het Rätikon, vooral omdat hij wat moeilijker te bereiken is dan de veel bekendere Lindauer Hütte. Je krijgt er echter een hoop rust en authenticiteit voor terug als je ervoor kiest om naar de Tilisunahütte te wandelen. Met meer dan 100 slaapplekken is de hut relatief groot, maar zowel binnen als buiten kun je even helemaal opgaan in al het moois dat Oostenrijk te bieden heeft.

• Wandelen naar de Tilisunahütte, in het hart van het Rätikon.
• Mooie wandeling over smal pad (T2), met relatief veel hoogtemeters.
• Wie in de Tilisunahütte overnacht, kan de volgende dag overwegen om de Sulzfluh (2.818 m) te beklimmen.
• Start van de wandeling in Latschau. De auto kun je parkeren bij het middelstation van de Golmerbahn.

Een heerlijk uitzicht over de Tilisunasee en Vorarlberg

In vroegere jaren was de TIlisunahütte iets gemakkelijker te bereiken dan vandaag de dag. Vanuit Tschagguns kon je namelijk met een stoeltjeslift een flink gedeelte van de route afkorten. Helaas is deze stoeltjeslift gesloten, waardoor de meeste wandelaars vanaf Latschau naar de Tilisunahütte wandelen.

Deze variant is wat langer, maar niet minder mooi. De hier beschreven route is met ruim 19 kilometer erg lang, maar daardoor kom je wel langs de mooiste plekken van het Rätikon. Het eerste gedeelte voert je door het Gauertal naar de Lindauer Hütte. De hut is, naar mijn smaak, iets te modern en te groot. Het uitzicht is er echter wel prachtig, want vanaf de hut kun je de Drei Türme in vol ornaat aanschouwen. Vervolgens wacht er een mooie en rustige klim over de Bilkengrat. Het is een pittige klim, maar wel eentje met heerlijk uitzicht. Als je de Bilkengrat eenmaal hebt overwonnen wacht er alleen nog maar een korte afdaling naar de Tilisunahütte.

Wandelen naar de Tilisunahütte in het Rätikon.

Eventuele beklimming van de Sulzfluh

Doordat de totale wandeling naar de Tilisunahütte ruim 19 kilometer beslaat, is een overnachting in de hut aan te raden. Doe dat ook vooral, want vanaf de hut heb je namelijk een prachtige zonsondergang. De Tilisunasee en de mooiste bergtoppen van Vorarlberg zorgen voor een prachtig decor bij avondlicht.

Als het ochtendgloren op de Tilisunahütte aanbreekt, kun je ervoor kiezen om nog wat verder te wandelen. De huisberg van de Tilisunahütte is namelijk de 2.818 meter hoge Sulzfluh. Deze bergtop behoort tot de hoogste toppen van het Rätikon, maar is gelukkig relatief gemakkelijk te beklimmen (T2). Mocht je dus in de Tilisunahütte hebben geslapen, overweeg dan vooral om deze bergtop met prachtig uitzicht te beklimmen.

Wandelen over de Golmer Höhenweg

Op deze wandeling laat het Rätikon zich van zijn mooiste kant zien.

Wandelen naar de Tilisunahütte is de moeite waard

Met een laatste blik op de Tilisunasee en de Tilisunahütte is het tijd om terug te wandelen naar Latschau. Of je nu de Sulzfluh wel of niet hebt beklommen maakt niet uit. De haast serene omgeving rondom de Tilisunahütte zorgt ervoor dat je binnen de korste keren tot rust komt. Voor de terugweg kun je kiezen voor de variant die loopt via de Schwarzhornsattel en de Alpilaalpe. Ook deze route is erg veelzijdig. Op het eerste gedeelte van de route kun je zelfs bergmarmotten spotten. Vervolgens daal je weer af naar het Gauertal. Het laatste stuk loop je over breed pad terug naar de auto. Wie gaat wandelen naar de Tilisunahütte kiest voor een wandeling door één van de mooiste gedeeltes van Vorarlberg. Overweeg vooral om in de hut te blijven slapen, zodat je even helemaal kunt opgaan in al het moois dat het Rätikon je te bieden heeft.

Wanneer is de Tilisunahütte geopend?

De Tilisunahütte is geopend van half mei tot en met half oktober. De precieze openings- en sluitingstijden zijn afhankelijk van de weersituatie.

Kun je in de Tilisunahütte pinnen?

Ja, in de Tilisunahütte kun je pinnen.