De Schesaplana beklimmen: naar het dak van het Rätikon

Het Rätikon, één van de mooiste bergketens die Vorarlberg rijk is, kent een groot aantal markante bergtoppen. Een groot aantal van deze toppen zijn maar moeilijk te bereiken. De hoogste bergtop van allemaal, de Schesaplana (2.914 m), is echter vanaf de Lünersee goed te beklimmen. Toegegeven, voor de beklimming van het dak van het Rätikon zul je in ieder geval tredzeker en vrij van hoogtevrees moeten zijn. Heb je echter voldoende ervaring in de bergen, dan is de klim naar de top, inclusief het panoramische uitzicht, meer dan de moeite waard.

Lünersee

De Schesaplana beklimmen: een overgetelijke belevenis

De Schesaplana beklimmen is een belevenis op zichzelf. Niet alleen de weg naar de top is namelijk mooi, ook het uitzicht vanaf de top is erg bijzonder. De Schesaplana is namelijk veruit de hoogste berg in de wijde omgeving, en biedt daarom een weids uitzicht over een groot deel van de omliggende regio. Zo kijk je op de top onder andere naar de Silvretta, het Gottesackerplateau in het Kleinwalsertal, en zie je een aantal machtige Zwitserse gletsjers. Niet voor niets draagt het kruis op de top het opschrift ‘Du bist der Herr der Berge und der König der Gipfel’ (je bent de heer van de bergen en de koning van de toppen).

• Prachtige bergtour (T3) naar de top van de Schesaplana via de Totalphütte.
• Begin van de route bij het bergstation van de Lünerseebahn.
• Net onder de top zijn een aantal passages te vinden die met staaldraad gezekerd zijn.

Vanaf de Lünersee naar de top

De meest geliefde en eenvoudigste route naar de top van de Schesaplana start aan de prachtige Lünersee. Hoewel de meeste bezoekers blijven hangen bij het meer, zijn er toch nog een groot aantal bergwandelaars te vinden die kiezen voor het beklimmen van de Schesaplana. Deze wandelaars lopen eerst een kort gedeelte langs de westoever van de Lünersee, en buigen vervolgens rechtsaf richting de Totalphütte.

Waar het pad langs de Lünersee nog breed was, daar wordt het richting de Totalphütte smaller en steiler. Na ongeveer 1.5 uur wandelen bereik je de hut. Het landschap rondom de berghut is typisch voor het Rätikon. Het gebergte rondom de Totalphütte is ruig en rotsachtig. De beschaafde wereld lijkt eventjes ver weg.

Wandelen bij de Lünersee

Dit artikel staat boordevol wandelopties rondom de Lünersee.

Een steile weg naar de top

Na de Totalphütte zul je merken dat het rustiger wordt op het bergpad. Veel mensen kiezen er namelijk voor om bij de hut te blijven en slaan de steile klim naar de top over. Het beklimmen van de Schesaplana heeft echter zo zijn voordelen. Want hoewel bij de Totalphütte het uitzicht nog minimaal is, daar wordt het zicht des te verder je vordert alleen maar mooier. Al snel heb je bijvoorbeeld een mooi uitzicht op de Lünersee en komen de bekende toppen van het Rätikon ook in beeld.

Het pad is naar de Schesaplana is overwegend steil, maar wel goed begaanbaar. Net onder de top volgen de moeilijkste gedeeltes. Hier zorgen staalkabels echter voor de nodige zekerheid. Eenmaal boven kun je dan genieten van een fenomenaal uitzicht.

De Schesaplana beklimmen? Doen!

Om weer terug te komen bij het bergstation van de Lünerseebahn volg je dezelfde weg als heen. Op de terugweg kun je nog even nagenieten van het panoramische uitzicht. Het beklimmen van de Schesaplana is dus zonder meer de moeite waard. De weg naar de top is steil, en een aantal lastige passages zijn niet te vermijden. Het uitzicht op de top is in Vorarlberg echter onovertroffen. Heb je dus voldoende bergervaring, overweeg dan zeker een keer om de hoogste top van het Rätikon te bedwingen.