Wandelen bij de Lünersee: een overzicht met de mooiste routes

Diep verscholen in het Brandnertal ligt een stuwmeer, die alleen te voet of met de kabelbaan te bereiken is. Op bijna 2.000 meter hoogte fonkelt het helderblauwe smeltwater je tegemoet. Er is voldoende te doen voor iedereen die van wandelen en de bergen houdt. Maar waar te beginnen? Wij zetten de mooiste wandelingen rondom de Lünersee voor je op een rijtje.

Wandelen bij de Lünersee, maar waar ligt dat meer eingelijk?

Goede vraag, want misschien gaat er niet meteen een belletje bij je rinkelen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg. De Lünersee ligt in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg en behoort tot één van de vele pareltjes die deze deelstaat rijk is. Je bereikt het meer via het Brandnertal. Als je eenmaal het plaatsje Brand voorbij bent, wordt de weg smaller en ga je langzaam de hoogte in, tot je niet meer verder kunt. Voor je doemt nu de machtige stuwwal van het meer op. Een kort ritje met de Lünerseebahn brengt je binnen no-time naar de oevers van het meer.

Vanaf het bergstation van de Lünerseebahn beginnen verschillende wandelingen, verschillend in moeilijkheidsgraad. Gelukkig is er voor ieder wat wils. De mooiste wandelingen zetten we hier voor je op een rijtje.

#1 een rondje wandelen om de Lünersee

Wat is er mooier dan een ontspannen wandeling rondom één van de mooiste meren van Vorarlberg? De wandeling rondom de Lünersee is voor de beginnende wandelaar een prima ronde om de kuiten lichtjes te trainen. Over veelal breed pad loop je in ongeveer twee uur het meer rond. Onderweg kun je in alle rust genieten van de ruige toppen van het Rätikon.

Lünersee

#2 over het Gavalljoch naar de Schesaplanahütte

Een kort uitstapje naar Zwitserland maken kan heel gemakkelijk vanaf de Lünersee. Binnen de kortste keren passeer je via het Gafalljoch de grens met Zwitserland, en loop je zomaar over de prachtige Prätigauer Höhenweg. Deze tour vergt iets meer uithoudingsvermogen, want heen en terug ben je ongeveer 20 kilometer verder. Wil je niet alles in één keer lopen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een nachtje te slapen in de Schesaplanahütte. Zwitserse taferelen gegarandeerd!

Schesaplanahütte

#3 door het Rellstal naar de Heinrich Hueter Hütte

Wie de oostoever van de Lünersee volgt, komt vanzelf splitsingen tegen. Deze leiden je vaak naar de mooiste plekjes van het Brandnertal. De wandeling naar de Heinrich Hueter Hütte behoort daar zeker toe. Door het prachtige Rellstal baan je je een weg door de groene alpenweides op weg naar je bestemming. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op de Zimba, de vorarlbergse Matterhorn.

Heen en terug is deze wandeling ongeveer negen kilometer: prima voor de wandelaar die ontspannen op pad wil gaan. Wil je nu wat meer actie, dan kan dat natuurlijk ook. De terugweg via de Saulajoch bied je een compleet ander uitzicht over de Lünersee. En mocht je echt nog energie over hebben, sla dan de beklimming naar de Saulakopf zeker niet over. De klim is alleen voor gevorderden te volbrengen, maar het uitzicht boven is spectaculair.

Rellstal

#4 hoog boven de Lünersee: wandelen naar de Totalphütte en de Schesaplana

De laatste hike van dit lijstje kun je in tweeën opdelen. De eerste optie van deze tour is ook meteen het uitdagendst. We hebben het hier namelijk over beklimming van de hoogste berg van het Rätikon: de Schesaplana. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over heel Vorarlberg. En niet alleen zie je de prachtigste bergtoppen, ook zie je de prachtige Lünersee in de verte liggen fonkelen.

Het hoeft natuurlijk niet altijd extreem. De wandeling naar de Totalphütte is namelijk ook zeer de moeite waard, en is ideaal voor wandelaars die zich wat willen trainen in hoogtemeters. De Totalphütte is een aantal jaar geleden verwoest door een lawine, maar is inmiddels weer in zijn oude glorie hersteld. Aan de voet van de Schesaplana kun je hier heerlijk neerzakken op het terras, en genieten van alles wat de Oostenrijkse keuken zo te bieden heeft.

Naar de top van de Schesaplana

Lees hier in detail hoe je de top van de hoogste berg van het Rätikon bereikt.

Nieuwsgierig?

Wandelen bij de Lünersee is dankzij de vele verschillende mogelijkheden de ideale manier om dit gedeelte van Oostenrijk beter te leren kennen. De prachtige omgeving en helderblauwe water zorgen voor een onvergetelijke dag temidden van de imposante natuur van het Rätikon.