Dit zijn de mooiste wandelroutes naar de Schesaplanahütte

In het Rätikongebergte vind je tal van mooie berghutten die op de meest mooie plekken zijn gebouwd. De Schesaplanhütte (1.908 m), die in het Zwitserse gedeelte van het Rätikon ligt, hoort zeker thuis in dat rijtje. Gelegen op de flanken van de Schesaplana kijk je vanaf deze berghut prachtig uit over het kanton Graubünden en de Zwitserse Alpen. Daarnaast is deze hut een erg gemoedelijke berghut, waar je ook prima kunt overnachten. Naar de Schesaplanahütte lopen verschillende wandelroutes. In dit artikel stellen we drie wandelingen aan je voor, en vertellen je waarom deze wandelroutes absoluut de moeite waard zijn.

Wegwijzers die aangeven hoe ver het nog is naar de Schesaplanahütte

De Schesaplanahütte, een prachtige berghut in de Prättigau

De Schesaplanhütte is een middelgrote en typisch Zwitserse berghut in het hart van de Prättigau. De hut is voor wandelaars ietwat lastig te bereiken. Dit komt omdat je voor de vele wandelroutes die naar deze berghut lopen best wat tijd moet inplannen. Veel wandelaars besluiten dan ook om een nachtje te blijven slapen op deze berghut, wat dankzij het weidse uitzicht zeker geen straf is. Ook wordt de Schesaplanahütte vaak bezocht in het kader van een meerdaagse huttentocht door het Rätikon. Hutten in de buurt zijn onder andere de Totalphütte, de Lindauer Hütte en de Pfälzerhütte. Daarnaast gebruiken bergbeklimmers deze berghut als uitgangspunt voor de beklimming van de Schesaplana, de hoogste berg van het Rätikon.

Toch kun je met een goede conditie prima een dagwandeling naar de Schesaplanahütte plannen. Er lopen meerdere routes naar deze berghut, die allemaal de moeite waard zijn. In dit artikel vind je drie varianten, die alle drie zo hun eigen charme hebben, en door het prachtige en veelzijdige landschap van het Rätikongebergte lopen.

Wandelroute nummer één: een prachtige wandeling vanaf het bergstation van de Fanas Seilbahn

We beginnen met een mooie wandeling naar de Schesaplanahütte vanaf de Zwitserse kant van het Rätikon. Vanaf het bergstation vanaf de Fanas Seilbahn begint namelijk qua kilometers de kortste route naar het eindpunt van de dag. Heen en terug heb je ruim 16 kilometer nodig, en overbrug je ongeveer 900 hoogtemeters. Het gaat dus op en af op deze route, waarbij je bijna de gehele wandeling een prachtig uitzicht hebt op de bergkammen van het Rätikon en het Zwitserse Alpenland.

  • Prachtige route die start bij het bergstation van de Fanas Seilbahn
  • Totaal ruim 16 kilometer wandelen, met 900 hoogtemeters
  • Klik hier voor de volledige route
Vanaf de Schesaplanahütte heb je een fenomenaal uitzicht over Zwitserland

Wandelroute nummer twee: wandelen over verlaten paden vanaf de Nenzinger Himmel

De tweede wandeling naar de Schesaplanhütte is mijn favoriet. Het is namelijk een ontzettend veelzijdige route, die start bij de Nenzinger Himmel en via de Hirschsee en de ruim 2.200 meter hoge Salarueljoch naar de bestemming van de dag voert. Langs de flanken van de Panüelerkopf kom je nauwelijks mensen tegen en waan je je in niemandsland. Het startpunt van de route, in de Nenzinger Himmel, bereik je met de wandelbus, die in de zomermaanden dagelijks naar deze prachtige plek rijdt.

  • Prachtige route die start bij de Nenzinger Himmel
  • Totaal ruim 18 kilometer wandelen, met 1.100 hoogtemeters
  • Klik hier voor de volledige route

Wanderoute nummer drie: vanaf de Douglashütte en de Lünersee naar de Schesaplanahütte

Voor de derde wandelroute naar de Schesaplanahütte wijken we andermaal uit naar Oostenrijk. Dit keer ligt het startpunt van de wandeling aan de Lünersee. Dit meer trekt in de zomermaanden heel wat fanatieke wandelaars aan, die allemaal uitwaaieren over het gebied. Slechts een enkeling waagt zich echter aan de prachtige wandeling naar de Schesaplanahütte.

Ontdek de mooiste wandelingen rondom de Lünersee

Kies uit één van de vele wandelingen rondom dit prachtige stuwmeer.

Deze variant is met 20 kilometer (heen en terug) relatief lang, maar kent verhoudingsgewijs weinig hoogtemeters. Slechts één keer zul je echt moeten klimmen, richting het Gafalljoch, waar je de grens met Zwitserland oversteekt. Daarna begeef je je op de Prättigauer Höhenweg, een prachtige en relatief vlakke wandelroute met een heerlijk uitzicht over de gelijknamige Prättigau. Is 20 kilometer je in één dag teveel, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een nachtje in de Schesaplanahütte te blijven slapen.

  • Prachtige route die start bij de Lünersee
  • Totaal ruim 20 kilometer wandelen, met 700 hoogtemeters
  • Klik hier voor de volledige route
Veelgestelde vragen over de Schesaplanahütte

Zie jij een wandeling naar deze prachtige berghut wel zitten, of overweeg je zelfs om er een nachtje te blijven slapen? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van jouw wandelroute.

Wanneer is de Schesaplanahütte geopend?

Deze berghut is vanaf half juni tot half oktober geopend. De exacte openings- en sluitingstijden zijn weersafhankelijk.

Kun je in de Schesaplanhütte pinnen?

Ja, in deze berghut kun je pinnen. Betaal je contant, vergeet dan niet om Zwitserse Franken mee te nemen.

Waar kan ik een slaapplek voor de Schesaplanahütte reserveren?

Reserveren voor deze berghut kun je gemakkelijk online doen. Op deze website van de Zwitserse bergsportvereniging kun je een slaapplek voor de Schesaplanahütte reserveren.