Genieten van een actieve vakantie aan de Riegsee en Staffelsee

Misschien heb je ooit weleens gehoord of gezocht naar de regio rondom de Riegsee en de Staffelsee. Deze regio, die ook wel das Blaue Land wordt genoemd en met het pittoreske Murnau één van de mooiste dorpen van Beieren kent, staat vooral bekend als idyllische plek waar je goed tot rust kunt komen. En toegegeven, aan de prachtige oevers van de Riegsee en Staffelsee is het prima vakantie vieren. Toch is het imago van deze regio wat mij betreft niet helemaal op zijn plaats. Het is namelijk de ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie. Met de Alpen op een steenworp afstand, en honderden kilometer aan prachtige fietsroutes is er voor outdoorfans namelijk genoeg te beleven. In dit artikel neem ik je mee op avontuur en vertel je waarom een actieve vakantie in deze prachtige regio meer dan de moeite waard is.

De Riegsee, een prachtige plek aan de rand van de Alpen om vakantie te vieren.

Vakantie vieren rondom de Riegsee en de Staffelsee

Ik ben om meerdere redenen fan van de regio rondom de Riegsee en de Staffelsee, en moedig buitenliefhebbers dan ook actief aan om hier vakantie te vieren. Dankzij de ligging van deze regio, en ook de goede bereikbaarheid met onder andere het OV vormt das Blaue Land voor mij de ideale uitvalsbasis voor avonturen in de buitenlucht. Dat begint al bij de omgeving zelf: de prachtige meren en de bergen op de achtergrond zorgen ervoor dat mijn outdoorhart direct sneller gaat kloppen. Deze regio is simpelweg schilderachtig mooi.

Rondom Murnau heb je bijna directe toegang tot honderden kilometers aan fietsroutes, die allemaal enorm veelzijdig zijn. Wielrenners kunnen bijvoorbeeld nabijgelegen bergpassen beklimmen, terwijl gravelbikers een ritje plannen naar Garmisch-Partenkirchen. Daarnaast nodigt de heuvelachtige omgeving uit tot een ongekende variatie aan mooie fietsroutes, die door kleine dorpjes en prachtige natuur voeren.

Ook voor bergwandelaars zijn de Staffelsee en Riegsee prima plekken om te verblijven. Je hebt namelijk een groot aantal verschillende gebergtes tot je beschikking als je rondom Murnau vakantie viert. Het Wettersteingebergte, de Beierse Vooralpen en de Ammergauer Alpen bereik je allemaal in slechts 30 minuten. Kortom, een vakantie in deze regio betaalt zich uit. In de volgende paragrafen leg ik uit welke wandelingen en fietsroutes de moeite waard zijn, en vertel ik welke overnachtingsmogelijkheden er in deze regio zijn.

Wandelen rondom de Riegsee en de Staffelsee

Aan wandelingen geen gebrek tijdens een vakantie aan de Riegsee en de Staffelsee. Direct in de omgeving kun je al genieten van prachtige en gemoedelijke wandelingen, zoals de rondwandeling door het Murnauer Moos. Zelf ben ik echter een grote fan van bergwandelen, dus mij zul je niet zo snel een ommetje zien maken rondom Murnau. Dat hoeft ook helemaal niet, want omdat Murnau direct aan de Alpenrand ligt ben je binnen de kortste keren in de bergen. Hieronder heb ik een paar mooie wandelingen en regio’s in de buurt geselecteerd, waar prachtige bergwandelingen op je wachten.

Ontdek het Murnauer Moos

Wandel door één van de mooiste hoog- en laagveengebieden van Midden-Europa.

  • Ga wandelen rondom de Ettaler Manndl en Laber in de Ammergauer Alpen: een prachtige bergwandeling rondom één van de bekendste bergtoppen van de Ammergauer Alpen. Absoluut de moeite waard als je rondom Murnau vakantie viert.
  • Ontdek één van de vele wandelingen rondom de Walchensee: de Walchensee behoort tot mijn lievelingsmeren in de Beierse Alpen. Je vindt er een groot aantal bergtoppen met prachtig uitzicht.
Wandelen rondom de Ettaler Mandl en Laber is dé manier om de Ammergauer Alpen te voet te verkennen

De mooiste fietsroutes rondom de Riegsee en Staffelsee

Murnau vormde dikwijls bij mij het startpunt voor mooie fietstochten. Vanaf Murnau ben je namelijk binnen de kortste keren in de Alpen. Zo ontdekte ik prachtige fietsroutes, bijvoorbeeld langs de Loisach naar Garmisch-Partenkirchen, beklom ik de nabijgelegen Hohen Peißenberg, of ontdekte het heuvellandschap rondom Murnau. Voor mij vormt de omgeving rondom de Riegsee en de Staffelsee dan ook de perfecte uitvalsbasis voor een sportieve vakantie in de buitenlucht. Bijkomend voordeel is dat de fietsroutes uitstekend bewegwijzerd worden. Volg de borden, en je komt vanzelf op de voor jou gewenste plaats van bestemming. Hieronder vind je enkele fietsroutes die ik zelf zeer de moeite waard vind:

  • Fietsen vanaf Murnau door de heuvels naar Weilheim: een prachtige route over smalle en rustige wegen. Ontdek het pittoreske Weilheim en geniet van een prachtig uitzicht over de Riegsee en de Staffelsee.
  • Langs de Loisach naar Garmisch-Partenkirchen: een prachtige route door het Loisachdal naar Garmisch-Partenkirchen. Geschikt voor de gravelbike en de mountainbike.
  • Beklimmen van de Hoher Peißenberg: de Hoher Peißenberg is een prachtige bergtop in het heuvellandschap rondom de Riegsee en de Staffelsee. Vanaf Murnau kun je deze top gemakkelijk beklimmen. Geschikt voor wielrenners die wel van een uitdaging houden.
Wie op vakantie is in de buurt van de Riegsee en de Staffelsee, kan een bezoek aan het Murnauer Moos niet overslaan

De beste accommodaties en campings voor een geslaagde vakantie aan de Riegsee en Staffelsee

Wie op vakantie gaat naar de Riegsee of de Staffelsee, kan kiezen uit een breed aanbod van hotels, vakantiewoningen en campings. Ik ben zelf geen kampeerder, maar heb goede verhalen gehoord over de campings die zich aan de Riegsee en de Staffelsee bevinden. Vooral de camping aan de Riegsee staat zeer goed aangeschreven, mede dankzij het fenomenale uitzicht over het meer en de Alpenketen. Voor de volledigheid heb ik hieronder de verschillende overnachtingsmogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

  • Camping Brugger aan de Riegsee, direct aan het meer met uitzicht op de bergen
  • Kamperen op één van de eilanden in de Staffelsee: het kan op deze camping op het eiland Buchau. Een veerdienst brengt je op gezette tijden van en naar het eiland.
  • Voor alle overige accommodaties, zoals hotels en vakantiehuisjes, kun je een kijkje nemen op de website van de regio Murnau

Een vakantie aan de Riegsee of de Staffelsee is absoluut de moeite waard

Sportievelingen zullen zich tijdens een vakantie rondom de Riegsee en Staffelsee niet vervelen. Zoals je hebt kunnen lezen, is er hier namelijk voldoende te doen. Of je nu van fietsen houdt, of graag gaat wandelen, op deze plek kun je te midden van een afwisselende omgeving genieten van de prachtige Beierse natuur.

Veelgestelde vragen over vakantie aan de Riegsee en de Staffelsee

Zie jij een sportieve vakantie aan de Riegsee of Staffelsee wel zitten? De onderstaande vragen helpen je verder met het plannen van jouw trip naar deze mooie regio in Duitsland.

Waar liggen de Riegsee en de Staffelsee?

De Riegsee en de Staffelsee vind je in het zuiden van Duitsland, tussen München en Garmisch-Partenkirchen. Beide meren liggen aan de rand van de Alpen, die je vanaf de oevers dan ook goed kunt zien.

Hoe bereik je de Riegsee en Staffelsee het beste?

De Riegsee en Staffelsee bereik je het beste per auto of per trein. Met de auto heb je ruim 10 uur nodig. Ga je met de trein, dan doe je er vanaf Utrecht Centraal ongeveer 9 uur over tot aan Murnau.