Wandelen in het Montafon: dit zijn de mooiste wandelroutes

Het Montafon is in de zomermaanden de ideale regio om te gaan wandelen. Je vindt er een keur aan wandelingen in verschillende moeilijkheidsgraden, en in verschillende gebergtes. Je kunt er kiezen uit wandelingen in het Rätikon, de Silvretta en het Verwall. Daarnaast kun je prachtige bergtoppen beklimmen, of genieten van gemoedelijke wandelingen door prachtige omgevingen. In dit artikel hebben we de mooiste wandelroutes in het Montafon voor je op een rijtje gezet, en leggen je uit waarom deze wandelingen meer dan de moeite waard zijn.

Wandelen in het Montafon, een overzicht van de mooiste wandelroutes in deze regio.

Wandelen in het Montafon, in het hart van Vorarlberg

Het Montafon ligt in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, gelegen in het uiterste westen van Oostenrijk. Dit dal is één van de grootste en bekendste gebieden van deze regio. Het Montafon wordt omsloten door drie gebergtes met elk hun eigen karakter. Zo vind je er naast het ruige Rätikon en de hoge bergtoppen van de Silvretta ook het groene en rustige Verwall, waar natuurbescherming hoog in het vaandel staat. In het Montafon kun je dus prima wandelen op één van de tientallen gemarkeerde wandelroutes.

Door de aanwezigheid van een aantal gondels kun je vaak al op een mooie hoogte beginnen en de zwaarte van je route geheel naar smaak aanpassen. Hieronder hebben we de zeven mooiste wandelroutes in het Montafon voor je geselecteerd, en leggen daarbij kort uit wat deze wandeling zo mooi maakt. Ben je geïnteresseerd in meer details, klik dan vooral op de links naar de respectievelijke wandelroute, waar je onder andere een routekaart en uitgebreide beschrijving van de wandeling vindt.

De Golmer Höhenweg, wandelen in het Montafon op zijn mooist?

We beginnen met één van de mooiste wandelroutes in het Montafon. De Golmer Höhenweg biedt je namelijk een prachtig uitzicht over het Rätikon en de vele bergtoppen die deze regio rijk is. Onderweg loop je over twee mooie bergtoppen en kun je uitrusten bij de Lindauer Hütte. Dit is wandelen in het Montafon op zijn mooist.

 • Prachtige wandeling die begint bij het bergstation van de Golmerbahn
 • Middelzware wandeling (T2) met dito uitzicht over de regio

Ontdek de Golmer Höhenweg

Ontdek de mooiste plekken van het Montafon tijdens deze heerlijke wandeling.

De Itonskopf, een prachtige wandelroute in het Montafon

Van het Montafon gaan we door naar het Silbertal, een prachtig zijdal van het Montafon waar je prachtig kunt wandelen. De mooiste wandelroute in deze regio voert je naar de top van de Itonskopf, een markante en centraal gelegen bergtop. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over een groot deel van Vorarlberg. De route loopt overwegend over smal en goed begaanbaar pad, alleen het laatste korte stukje naar de top is met staaldraad gezekerd (T3).

 • Prachtige wandeling naar de Itonskopf die begint bij het bergstation van de Kristbergbahn
 • Mooi uitzicht over onder andere de Lechtaler Alpen en het Verwall

Naar de top van de Itonskopf

Een prachtige bergtop met panoramisch uitzicht over Vorarlberg.

Wandelen in het Montafon naar de prachtige Tilisunahütte

De Tilisunahütte is mijn favoriete berghut in het Montafon. Hij ligt wat afgelegen en ademt één en al traditie. Naar deze prachtige plek in het Montafon kun je dan ook prima wandelen. Doordat deze wandelroute relatief lang is, is het aan te raden om een nachtje in de Tilisunahütte te blijven slapen. Mocht je echt gemotiveerd zijn, dan kun je op de tweede dag de nabijgelegen Sulzfluh beklimmen.

 • Lange, maar mooie wandeling (T2) naar de Tilisunahütte
 • Goed te combineren met een overnachting in de berghut en eventuele beklimming van de Sulzfluh

Wandelen naar de Tilisunahütte

Wandel naar deze prachtige berghut in het hart van het Rätikon.

De mooiste wandelroutes rondom de Lünersee, vlakbij het Montafon

Voor de volgende wandelroutes wijken we van het Montafon uit naar het nabijgelegen Brandnertal. Hoewel je te voet vanuit het Montafon naar de prachtige Lünersee kunt wandelen, hoort dit bergmeer officieel niet bij deze regio. Voor de doorgewinterde wandelaar maakt dat natuurlijk niets uit, want rond dit meer starten tal van prachtige wandelingen die het waard zijn om ontdekt te worden.

 • Meerdere wandelroutes rondom de Lünersee, van makkelijk tot uitdagend
 • Genieten van de ruige bergtoppen van het Rätikon

Mooie wandelingen bij de Lünersee

Ontdek de vele wandelingen die starten aan de oevers van dit prachtige stuwmeer.

Naar de Madrisella, één van de mooiste wandelroutes in het Montafon

Wie wat verder het Montafon inrijdt, komt al snel uit bij het plaatsje Gaschurn. Vanaf hier kun je met de Versettlabahn naar ongeveer 2.000 meter hoogte en beginnen aan een prachtige wandeling door een bijzonder deel van het Montafon. Vanaf het bergstation begint namelijk een prachtige wandeling naar de top van de Madrisella, een bergtop met prachtig uitzicht over het Silvrettamassief.

 • Prachtige wandeling (T2) naar de top van de Madrisella
 • Heerlijk uitzicht over het Montafon en het Silvrettamassief

Wandelen naar de top van de Madrisella in het Montafon

Een prachtige wandeling die begint bij het bergstation van de Versettlabahn.

Een prachtige via ferrata bij de Hochjoch

We laten het wandelen in het Montafon even voor wat het is en wijken uit naar een andere bergsport. In het Montafon vind je namelijk tal van leuke via ferrata’s, waarvan de Hochjoch Klettersteig waarschijnlijk de mooiste is. Er zijn twee varianten: een makkelijke (A/B) en een wat moeilijkere (C). Beide varianten lopen over een spectaculaire hangbrug, waarbij je zeker geen hoogtevrees moet hebben.

 • Mooie via ferrata die op een steenworp afstand van de Hochjochbahn ligt
 • Keuze uit twee varianten, een makkelijke (A/B) en een wat moeilijkere (C)

De Hochjoch Klettersteig

Test je klimvaardigheden op deze prachtige via ferrata bij de Hochjoch.

Wandelen naar de Wiegensee, één van de mooiste plekken in het Montafon

De Wiegensee werd in 2021 gekroond tot de mooiste plek van Oostenrijk. Ben je dus op vakantie in het Montafon, dan is het dus een goed idee om naar dit prachtige bergmeertje te wandelen. Naar dit meer loopt een prachtige wandelroute die afwisselend door het bos en de beschermde hoogveen gebieden loopt. Vanaf het bergstation van de Tafamuntbahn begint een mooie wandeling van ongeveer 1.5 uur naar deze plek. Aan de oever van het meer kun je vervolgens genieten van deze ontzettend idyllische plek.

 • Prachtige wandeling naar de Wiegensee, verkozen tot de mooiste plek van Oostenrijk in 2021
 • Gemoedelijke wandeling naar de oevers van dit meer, afwisselend over breed en smal pad
Veelgestelde vragen over wandelroutes in het Montafon

Lijkt het jou wel wat om te gaan wandelen in het Montafon? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van jouw vakantie in deze mooie regio.

Waar ligt het Montafon?

Het Montafon ligt in het uiterste westen van Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg. Het is het meest oostelijke dal van deze Oostenrijkse provincie en grenst aan het naburige Tirol.

Hoe bereik je het Montafon het beste?

Het Montafon bereik je het beste per auto of per trein. Met de auto heb je ongeveer 10 uur nodig. Ga je met de trein, dan doe je er vanaf Utrecht Centraal ook ongeveer 10 uur over.

Waar vind je overnachtingsmogelijkheden in het Montafon?

Accomodaties kun je heel gemakkelijk boeken via de officiële website van het Montafon.

Huttentochten in het Montafon

Fan van het Montafon en zin in een meerdaags wandelavontuur? Neem dan ook eens een naar deze huttentochten in het Montafon: