De Hochjoch klettersteig: klauteren in het Montafon

Het Montafon, gelegen in de deelstaat Vorarlberg, is een dal boordevol mogelijkheden. In dit dal vind je namelijk tal van prachtige bergwandelingen in maar liefst drie verschillende gebergtes. Daarnaast is de veelzijdigheid van de verschillende gebergtes ideaal voor een meerdaagse huttentocht. Het Montafon herbergt echter ook een aantal prachtige klettersteig routes in verschillende moeilijkheidsgraden. Op een steenworp afstand van het bergstation van de Hochjoch kabelbaan ligt de Hochjoch klettersteig (C). Dit is een klettersteig die vooral bekend staat om zijn panoramische uitzicht en 62 meter lange hangbrug. Zonder meer is dit een prachtige route voor klimmers die zich niet alleen willen uitdagen, maar ook willen genieten van een prachtig uitzicht

Uitzicht op de hangbrug van de Hochjoch Klettersteig in het Montafon

De Hochjoch Klettersteig in het Montafon, kies je moeilijkheid

Om bij de Hochjoch klettersteig te geraken zet je koers naar plaatsje Schruns in het Montafon. Dit pittoreske dorp vormt het hart van het Montafon en is tevens de uitvalsbasis voor de nodige wandelingen en bergtouren. De Hochjoch kabelbaan brengt je binnen de kortste keren naar ruim 1.800 meter hoogte. Vanaf daar kun je naar het begin van de Klettersteig lopen, of je kunt met de Sennigratbahn nog iets dichter bij het startpunt komen.

Wie voor de volledige route kiest van de Hochjoch klettersteig, begint bij de Schwarzsee. Hier klim je langs een steile wand (moeilijkheid C) naar het kruis op de top van de gelijknamige hochjoch (2.520 m). Voor de makkelijkere variant (A/B) wijk je uit naar het bergstation van de Hochalpilabahn. Vanaf hier kun je over de graad naar de top. Vervolgens kun je via de 62 meter lange hangbrug weer langs dezelfde weg terug over de graad.

• Middelzware klettersteig (C) in de buurt van Schruns. Het moeilijke gedeelte kan echter overgeslagen worden, waardoor alleen een relatief makkelijke variant (A/B) over de graad overblijft.
• Met de Hochjochbahn en de Sennigratbahn naar het startpunt van de route.
• Wil je meer details over deze klettersteig? Neem dan een kijkje naar de topo.

Steil omhoog naar de top van de Hochjoch

Keuze genoeg dus bij de Hochjoch Klettersteig in het Montafon. Wie ervoor kiest om bij de Schwarzsee te beginnen, kan rekenen op een steile klim met een tweetal lastige sleutelposities, waarvoor de nodige techniek is gevraagd. In het eerste gedeelte kom je deze twee technische traversen tegen, die meteen ook de moeilijkste gedeeltes vormen van deze klettersteig. Vervolgens blijft de route tot de top steil, maar met een moeilijkheidsgraad tot B heb je de moeilijkste gedeeltes al achter je gelaten.

Terug via de hangbrug en de graad

Op de top van de Hochjoch heb je een prachtig uitzicht. Vervolgens volgt het mooiste gedeelte van de Hochjoch klettersteig in het Montafon: er wacht namelijk een 62 meter lange hangbrug op je, waar je zo’n 400 meter naar beneden kijkt op de lagergelegen Schwarzsee. Hoogtevrees zul je hier zeker moeten thuislaten, maar de oversteek is zonder meer de moeite waard.

Na de hangbrug volgt nog de graad. Dit gedeelte van de klettersteig is technisch gezien het makkelijkste. De meeste passages hebben een moeilijkheid van A/B en zijn daarom ook voor de minder geoefende klimmer goed te doen. Het uitzicht op de graad blijf gedurende de hele route panoramisch. Bij het bergstation van de Alpilabahn is de klettersteig dan ten einde. Als laatste blijft nog een gemoedelijke wandeling over naar de Sennigratbahn of het bergstation van de Hochjoch.

De Hochjoch Klettersteig in het Montafon leidt naar de top van de Hochjoch (2.520 meter)

De Hochjoch Klettersteig in het Montafon is de moeite waard

Wie van klettersteig routes houdt en vakantie viert in het Montafon, kan niet om de Hochjoch Klettersteig heen. Deze prachtige route heeft alles in zich voor een dag klimmen en klauteren. Het prachtige uitzicht en de mogelijkheid om zelf de moeilijkheidsgraad te bepalen maken deze klettersteig tot een geliefde bestemming voor een groot aantal klimmers.

Wandelen naar de Itonskopf

Niet ver van Schruns ligt de Itonskopf, een prachtige bergtop met heerlijk uitzicht.