De Biberacher Hütte: 3x een prachtige wandeling

Diep verscholen in het prachtige Grosses Walsertal, op de grens met het Bregenzerwald, ligt een berghut die je een keer moet hebben bezocht. De Biberacher Hütte is namelijk niet alleen een hele gezellige hut, je hebt er namelijk ook nog eens een prachtig uitzicht op het gehele Grosses Walsertal. Er zijn verschillende manieren om bij deze berghut te komen. Zo kun je zowel vanuit het Bregenzerwald en het Grosses Walsertal naar de hut wandelen. Eenmaal bij de hut heb je de keuze: wandel je weer terug naar het dal, of blijf je toch liever een nachtje slapen op hoogte?

Het terras van de Biberacher Hütte biedt een prachtig uitzicht op het Grosses Walsertal. Wie een nacht in de hut blijft slapen, kan zich tegoed doen aan een prachtig uitzicht.

De Biberacher Hütte, de leukste hut van het Grosses Walsertal

De Biberacher Hütte ligt helemaal achter in het Grosses Walsertal. Dit dal vind je in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, de meest westelijke deelstaat van het land. Het Grosses Walsertal staat vooral bekend om zijn duurzame omgang met de natuur. Voor mensen die houden van wandelen en rust is dit dan ook de ideale plek om te zijn.

De Biberacher Hütte kun je op twee manieren bereiken vanuit de omringende dalen. Vanuit het Bregenzerwald starten er routes in het plaatsje Schröcken en bij de bushalte Landsteg, direct aan de Bregenzerwaldstrasse. De tour vanuit het Grosses Walsertal start in het schilderachtige Buchboden. Welke van de drie routes je ook loopt, ze hebben allemaal hun eigen charme en karakter.

Route nummer één: vanuit Schröcken via Fürggele naar de Biberacher Hütte

De eerste route naar de Biberacher Hütte is pittig, maar qua landschap absoluut een lust voor het oog. Bij deze route is het aan te raden om voor een kortere terugweg te kiezen. De heenweg is namelijk tien kilometer lang en kent ongeveer 1.000 hoogtemeters. Voor de terugweg is de kortere afdaling naar de bushalte Landsteg aan de Bregenzerwaldstrasse een zeer goed alternatief. Met de bus kun je dan weer terug naar het eigenlijke startpunt van de route.

De route via de Fürggelepas start in het prachtige Schröcken. Vanaf dit dorp in het Bregenzerwald gaat het redelijk steil omhoog. Je moet tot aan de Fürggelepas ongeveer 1.000 hoogtemeters overwinnen, maar daar krijg je een adembenemend landschap voor terug. Hoe verder je loopt, des te desolater wordt het landschap. Zo loop je onder andere langs de flanken van de Braunarlspitze. Deze berg is met ruim 2.600 meter de hoogste berg van het Bregenzerwald.

Nadat je de Fürggelepas gepasseerd hebt, wordt het pad vlakker en hoef je niet meer zoveel te klimmen. Je bent nu in het Grosses Walsertal, maar nog ver weg van de bewoonde wereld. Het wemelt hier van de bergmarmotten, die zodra je ze zien snel terug naar hun holletjes vluchten. De hut krijg je pas op het einde van de route in zicht, maar een route als deze mag ook best nog wel wat langer duren.

Route nummer twee: vanaf de Landsteg via de kortste weg omhoog

Wie wat minder tijd heeft, of gewoon wat korter wil lopen, kiest voor de snelste route omhoog. Deze route start bij de Landsteg, een bushalte direct aan de Bregenzerwaldstrasse. In de buurt is ook een kleine parkeerplaats waar je eventueel de auto kunt parkeren.

Tijdens de wandeling overbrug je ruim 700 hoogtemeters, verdeeld over ruim vijf kilometer. Dit is dan ook de ideale route voor de beginnende wandelaar, temeer omdat het pad naar de Biberacher Hütte voor het grootste gedeelte breed is. Hoe meer je aan hoogte wint, des te beter wordt het uitzicht. Bijna de gehele route heb je een prachtig zicht op de Grosse Widderstein, één van de markantste bergen van het Bregenzerwald. Pas bij het bereiken van de hut heb je zicht op het Grosses Walsertal, en kun je bij helder weer de Zwitserse bergen zien.

Uitzicht op de Grosse Widderstein vanaf de Biberacher Hütte.

Route nummer drie: via Buchboden en de Ischkarneialpe naar de Biberacher Hütte

Vanuit het Grosses Walsertal is er eigenlijk maar één manier om bij de Biberacher Hütte te komen en dat is vanuit het plaatsje Buchboden. Je kunt ervoor kiezen om in Buchboden te parkeren, of op de wandelparkeerplaats net voor de Kessi-Schlucht. Kies je voor het laatste, dan kort je de route qua kilometers iets in.

De mooiste route naar de hut loopt via de Ischkarneialpe. Het eerste gedeelte vanaf Buchboden loop je over breed pad. Na de Kessi-Schlucht sla je linksaf de brug over en gaat het over smal pad verder. Sommige delen van deze route zijn erg steil en op sommige stukken is het pad erg smal. Mocht je dit iets te veel zijn, dan is er ook een alternatief over breed pad naar de Ischkarneialpe. Je volgt dan verder het brede pad langs de rivier de Lutz en slaat later in het dal linksaf richting Ischkarnei.

Het laatste gedeelte van de route volg je het smalle pad tot aan de Biberacher Hütte. De hut kun je uiteindelijk al snel zien liggen, met de markante Rothorn op de achtergrond.

De prachtige Ischkarneialpe kom je tegen als je vanuit Buchboden naar de Biberacher Hütte loopt

Wandelschoenen aan en gaan

Als je graag wandelt en ervan houdt om af en toe eens een berghut te bezoeken, dan zijn deze routes naar de Biberacher Hütte zeker iets voor jou. Het prachtige landschap en de rustige routes zijn het waard om eens ontdekt te worden. Het uitzicht vanaf de hut, met eventueel een overnachting op hoogte maken het hele plaatje dan compleet.

Krijg jij ook niet genoeg van het Grosses Walsertal?

Wij ook niet! Gelukkig vind je op Lecko Mio voldoende inspiratie voor een geslaagde vakantie in dit dal.