Het Watzmannhaus: wandelen op zijn mooist in Berchtesgaden

Dat het Berchtesgadener Land een wandelregio pur sang is, is al lange tijd een slecht bewaard geheim. Deze regio trekt al sinds jaar en dag wandelliefhebbers aan uit binnen- en buitenland. Of je nu de Königssee bezoekt, of de beroemde Watzmann beklimt, in het Berchtesgadener Land ben je altijd omringd door prachtige natuur. Wie optimaal wil genieten van deze omgeving, doet er goed aan om te wandelen naar het Watzmannhaus (1.930 m). Aan de voet van de bekendste berg van de Berchtestgadener Alpen wacht er namelijk een prachtig uitzicht op je.

Wie gaat wandelen naar het Watzmannhaus, kan neerzakken op het terras en genieten van het uitzicht.

Wandelen naar het Watzmannhaus, aan de voet van de Watzmann

Wie aan de Berchtesgadener Alpen denkt, denkt al snel aan de Königssee. Dit bijzondere meer trekt dan ook een groot aantal bezoekers. De bekendste berghut in de regio is zonder twijfel het Watzmannhaus. Zijn beroemdheid heeft deze hut te danken aan zijn prachtige ligging: op bijna 2.000 meter hoogte heb je namelijk een prachtig uitzicht over het Berchtesgadener Land. Daarnaast is het Watzmannhaus de uitvalsbasis voor de beklimming van de Watzmann. Wie een nachtje blijft slapen in deze berghut moet er niet raar van opkijken als in alle vroegte de eerste bergbeklimmers al vertrekken op weg naar de hoogste bergtop van de Berchtesgadener Alpen.

Wie wil wandelen naar het Watzmannhaus kan kiezen uit twee routes. De eerste variant start in Schönau aan de Königssee, maar deze route is met 18 kilometer (heen en terug) vrij lang. De kortere, maar net zo mooie variant start in de buurt van het pittoreske Ramsau. Deze route is heen en terug zo’n 14 kilometer lang en voert je via een mooi en afwisselend terrein naar de bestemming van de dag.

• Wandelen naar het Watzmannhaus, aan de voet van de Hocheck en de Watzmann.
• Prachtige wandeling met geweldig uitzicht, maar wel relatief veel hoogtemeters.
• Start van de route bij de wandelparkeerplaats aan de Wimbachbrücke.

Vanaf de Wimbachbrücke op zoek naar het Watzmannhaus

Wie de auto parkeert op de wandelparkeerplaats aan de Wimbachbrücke, stelt vast dat de Berchtesgadener Alpen geliefd zijn onder wandelaars. Gelukkig wandelen niet alle dagjesmensen naar het Watzmannhaus. Het Wimbachtal, dat vanaf de parkeerplaats gemakkelijk te bereiken is, is namelijk ook een geliefde bestemming voor veel dagjesmensen.

De wandeling naar het Watzmannhaus verloopt over afwisselend smal en breed pad (T2). In ongeveer zeven kilometer stijg je ruim 1.200 meter. De route is bij tijd en wijle dan ook erg steil, maar zolang je genoeg tijd meeneemt en een goede conditie hebt is deze wandeling prima te doen.

Genieten van een fenomenaal uitzicht: wandelen naar het Watzmannhaus is zo gek nog niet

Zodra je de boomgrens passeert wordt het uitzicht pas echt moeite waard. Na het passeren van de Falzalm, een klein onbemand hutje, wordt namelijk het Watzmannmassief zichtbaar. Zo zie je onder andere de Kleine Watzmann en de Watzmann Kinder, bergtoppen die allemaal deel uitmaken van het Watzmannmassief. De Watzmann is namelijk niet één enkele bergtop, maar bestaat uit meerdere bergtoppen. Het pad is inmiddels smal en kronkelt gestaag naar boven. Het laatste gedeelte van de route loop je over brede trappen naar het Watzmannhaus, terwijl je omgeven bent door de machtige bergen van het Berchtesgadener Land.

Uitzicht op de kleine Watzmann tijdens het wandelen naar het Watzmannhaus. Wat een uitzicht.

Het Watzmannhaus is een gemoedelijke berghut met een prachtig terras. Op warme dagen is het zeker de moeite waard hier neer te zakken. Je hebt er namelijk een prachtig uitzicht op de bekendste toppen van de regio. Naast de Watzmann zie je namelijk ook de Hochkalter (2.608 m) en de Höher Goll (2.522 m). Deze bergtoppen zijn misschien wat minder bekend dan de Watzmann, maar worden in de zomermaanden door menig alpinist beklommen.

Een huttentocht rondom de Watzmann

Op deze vierdaagse huttentocht leer je de mooiste plekken van het Berchtesgadener Land kennen.

Wandelen naar het Watzmannhaus? Why not!

Wie van plan is te gaan wandelen in de Berchtesgadener Alpen, moet toch zeker een bezoek aan het Watzmannhaus inplannen. Deze berghut is om een meerdere redenen een bezoekje waard. Het prachtige uitzicht, maar ook het feit dat je aan de voet van de beroemde Watzmann staat, maken een wandeling naar deze berghut meer dan de moeite waard.

Wanneer is het Watzmannhaus geopend?

Het Watzmannhaus is geopend van half mei tot half oktober. Wanneer het Watzmannhaus precies opent en sluit is afhankelijk van het weer.

Kun je in het Watzmannhaus pinnen?

Nee. Het Watzmannhaus accepteert alleen contant geld. Vergeet dus niet je portemonnee mee te nemen.