Bezoek de Wimbachklamm en wandel door het Wimbachtal

Wie ooit weleens de Watzmann heeft beklommen, weet dat het laatste gedeelte van de route het zwaarst is. Niet omdat de route zo lastig is, of niet mooi, maar vooral omdat de route door het Wimbachtal nog best wel lang is. De meeste bergbeklimmers zouden dit gedeelte van de route het liefste overslaan. Onterecht natuurlijk, want het Wimbachtal kent tal van mooie plekken waar je gemoedelijk kunt wandelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige Wimbachklamm en de mooie Wimbachgrieshütte? Redenen zat dus om de wandelschoenen weer eens aan te trekken, en door het Wimbachtal te wandelen.

De Wimbachklamm is één van de mooiste gedeeltes van het Wimbachtal
De Wimbachklamm. Credits: Denis Michel, Unsplash

Wandelen door de Wimbachklamm en het Wimbachtal

De Wimbachklamm is één van de highlights in het Berchtesgadener Land, een regio boordevol natuur. Deze regio is toch vooral bekend vanwege de fjordachtige Königssee. Ook de Watzmann, één van de bekendste bergen van Duitsland en Beieren trekt doorgaans veel bekijks. In het zuiden van deze regio vind je daarnaast het enige nationale park van de Beierse Alpen: het Berchtesgaden Nationalpark. Dit is de plek voor prachtige huttentochten, waar je langs de meest verlaten plekjes van het gebied loopt.

Wie gaat wandelen in het Wimbachtal doet zichzelf een groot plezier. Het is namelijk de ideale manier om snel dieper door te dringen in het nationale park. Hoe verder je loopt, des te ruiger en oorspronkelijker wordt het landschap. De Wimbachklamm, die aan het begin van het dal ligt, is echter ook meer dan de moeite waard.

• Prachtige wandeling via de Wimbachklamm naar de Wimbachgrieshütte.
• Mooie route over breed en goed begaanbaar pad, ideaal voor een ontspannen dag wandelen.
• Start van de route bij de wandelparkeerplaats aan de Wimbachbrücke.

Via de Wimbachklamm verder het Wimbachtal in

Wie gaat wandelen in het Wimbachtal parkeert de auto aan de Wimbachbrücke. Al snel kom je de prachtige Wimbachklamm tegen. Hij is slechts 200 meter lang, maar wel de moeite waard. Het water van de Wimbach stroomt hier door een smalle kloof, terwijl je over houten vlonders en bruggetjes je kunt vergapen aan het prachtige natuurspektakel.

200 meter is niet erg lang, dus voor je het weet sta je weer op het brede wandelpad. Geen nood, want je kunt er gewoon voor kiezen om verder het Wimbachtal in te wandelen. Hoe verder je wandelt, des te mooier en ruiger wordt de omgeving. De eerste hut die je tegenkomt is de Wimbachschloss Hütte, een mooie hut op ongeveer de helft van de route.

Wanneer is de Wimbachklamm geopend?

De Wimbachklamm is geopend van 1 mei t/m 1 november.

Moet je voor de Wimbachklamm entree betalen?

Ja. De entree bedraagt 4 euro per persoon, als je een gastenkaart hebt betaal je 3,50. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis. Kaartjes voor de Wimbachklamm kun je bij de laatste boerderij voor de kloof kopen.

Genieten bij de Wimbachgrieshütte

De Wimbachklamm en Wimbachschloss Hütte heb je inmiddels achter je gelaten. Het pad blijft breed en goed begaanbaar. Het eindpunt van de route is de Wimbachgrieshütte. Deze hut ligt midden in het nationale park. Je vindt er een bonte mix aan mensen: wandelaars die een relaxte wandeling door het Wimbachtal maken, maar ook bergbeklimmers die zojuist de Watzmann hebben beklommen.

Hoewel de Wimbachgrieshütte het eindpunt van de dag is, kun je er nog voor kiezen om nog een stukje verder het Wimbachtal in te lopen. Dit gedeelte van het Wimbachtal is namelijk ontzettend ruig. Bomen groeien er nog nauwelijks, wel kom je ontzettend veel rotsen en gruis tegen, die jaarlijks door smeltende sneeuw en erosie het dal in worden gesleurd. Het is daarnaast één van de stilste plekjes van het nationale park, vooral omdat dit gedeelte nou eenmaal moeilijk te bereiken is.

Wie in het Berchtesgadener Land is, moet een keer naar de Wimbachklamm en het Wimbachtal

Dat het Berchtesgadener Land meer dan alleen de Königssee en de Watzmann is, bewijst het prachtige Wimbachtal. De gemoedelijke route door dit dal brengt je langs tal van mooie plekken, waaronder de Wimbachklamm en de ruige maanlandschappen die je achterin het dal vindt. Ben je op vakantie in het Berchtesgadener Land, plan dan vooral een bezoekje in aan dit prachtige gebied.

Op vakantie in Berchtesgaden

Een overzicht met de mooiste plekken in deze regio vind je hier.