Het Hochweißsteinhaus: wandelen in Karinthië op zijn mooist

Ik ben persoonlijk een grote fan van het Hochweißsteinhaus (1.868 m). Er zijn namelijk maar weinig hutten in de Oostenrijkse bergen te vinden die nog zo oorspronkelijk zijn als deze berghut. In deze hut lijkt de tijd te hebben stilgestaan: het interieur, maar ook de berghut zelf ademt één en al traditie. Dat je hier met je mobiele telefoon geen bereik hebt, draagt nog verder bij aan het gevoel van terug in de tijd gaan. Wat mij betreft hoort deze plek bij de mooiste plekken van Oostenrijk. Gelukkig kun je deze hut ook prima te voet bereiken. Wandelen naar het Hochweißsteinhaus, is dan ook zeker geen straf. Dit artikel beschrijft de route die op Oostenrijks grondgebied begint, in het prachtige en rustige Lesachtal.

Wandelen op de sporen van de Karnische Höhenweg naar het Hochweißsteinhaus

Wie op zoek is naar een weids uitzicht, zit bij het Hochweißsteinhaus aan het verkeerde adres. Deze berghut is namelijk omringd door een groot aantal groene bergtoppen, die de hut prachtig omsluiten. Daardoor heb je het gevoel voor een moment in een andere wereld binnen te stappen. De waan van de dag is hier dan ook ver weg.

Het Hochweißsteinhaus is een plek waar je tot rust kunt komen na het wandelen. Deze berghut is dan ook een geliefde bestemming voor dagjesmensen. Je komt er echter ook een groot aantal wandelaars tegen die de Karnische Höhenweg lopen. Deze hut ligt namelijk op de route van deze tiendaagse huttentocht, die langs de mooiste plekken van Karinthië loopt. Veel van de routes die vanaf het Hochweißsteinhaus beginnen lopen dan ook naar andere berghutten. De dichtstbijzijnde hutten zijn de Wolayerseehütte en de Pforzehütte, die beiden aan de Karnische Höhenweg liggen. Andere bekende hutten die aan de Karnische Höhenweg liggen zijn de Zollnersee-Hütte en de Obstansersee-Hütte.

• Wandelen naar het Hochweißsteinhaus, in het hart van het Lesachtal in Karinthië.
• Mooie en niet al te zware wandeling over overwegend brede paden.
• Start van de route in het kleine dorpje Oberfrohn in het Lesachtal. Hier kun je de auto parkeren.

Over brede paden naar één van de mooiste hutten van Karinthië

Wie over een goede conditie beschikt, maar nog niet zoveel ervaring heeft met bergwandelen, doet er goed aan om te wandelen naar het Hochweißsteinhaus. De wandeling naar deze prachtige plek loopt namelijk vooral over brede en goed begaanbare paden. Alleen het laatste gedeelte loop je een klein stuk over smal pad. Vanaf het startpunt van de wandelroute, gelegen in het kleine plaatsje Oberfrohn, leg je ongeveer 690 hoogtemeters af. Tijdens de wandeling loop je langs mooie riviertjes en groene alpenweides.

Eenmaal aangekomen bij het Hochweißsteinhaus kun je genieten van de gemoedelijke sfeer in de berghut. Je hebt er keuze uit zelfgemaakte thee en sappen. Daarnaast komt bijna alles wat je op de menukaart vindt van dichtbij. Het Hochweißsteinhaus ligt namelijk graag de nadruk op lokaal eten.

Ontdek de Karnische Höhenweg

Deze tiendaagse huttentocht neemt je mee langs de mooiste plekken van Karinthië.

Vanaf het Hochweißsteinhaus wandelen naar de Hochalpjoch

Omdat de route naar het Hochweißsteinhaus niet zo zwaar is, kun je ervoor kiezen om nog een klein stukje verder te wandelen. Zo kun je bijvoorbeeld nog een stukje klimmen naar de hogergelegen Hochalpjoch, een bergpas op de grens met Italië. Terwijl je klimt heb je een prachtig uitzicht op het Hochweißsteinhaus, die prachtig afsteekt tegen de groene bergen van de Karnische Alpen.

Het Hochweißsteinhaus ligt op de route van de Kärner Höhenweg en ligt op een fantastische plek

Het Hochweißsteinhaus bezoeken is de moeite waard

Wandelen naar het Hochweißsteinhaus is absoluut de moeite waard. Er zijn nog maar weinig berghutten te vinden in de Alpen die zo oorspronkelijk zijn. Het Hochweißsteinhaus combineert gastvrijheid met een flinke portie authenticiteit, waardoor je op deze plek moeiteloos tot rust kunt komen.

Wanneer is het Hochweißsteinhaus geopend?

Het Hochweißsteinhaus is geopend van half juni tot eind september. Bij mooi weer blijft deze berghut open tot en met de eerste week van oktober.

Kun je in het Hochweißsteinhaus pinnen?

Nee. Het Hochweißsteinhaus accepteert alleen contant geld. Vergeet dus niet je portemonnee mee te nemen.