De Wolayerseehütte: wandelen in het prachtige Lesachtal

Het Lesachtal, gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, is een relatief onbekende plek. Wie van rust en natuur houdt, zit op deze plek echter op de juiste plaats. Je vindt er namelijk honderden kilometers aan prachtige wandelpaden, die door mooie dalen en over prachtige bergkammen lopen. Wie in dit gebied vakantie viert, komt er niet omheen om een keertje naar de Wolayerseehütte (1.960 m) te wandelen. Deze berghut, gelegen aan de gelijknamige Wolayersee, ligt namelijk op een wel hele bijzondere plek. Hoe je het beste bij deze berghut kunt geraken, lees je in dit artikel.

Wandelen naar de Wolayerseehütte in het Lesachtal

Wandelen naar de Wolayerseehütte, een prachtige berghut in Karinthië

Wie wil gaan wandelen naar de Wolayerseehütte reist af naar het Oostenrijkse karinthië. In het zuiden van deze deelstaat vind je het Lesachtal. Dit langgerekte dal, dat behoort tot het verband der bergsteigerdörfer, is de ideale plek als je op zoek bent naar mooie wandelingen. De Wolayerseehütte ligt ten zuiden van het plaatsje Podlanig, diep verscholen tussen de hoge bergtoppen van de Karnische kam. Het is een gemoedelijke berghut met een prachtige panoramische uitbouw, waarbij je uitkijkt op de Wolayersee en de bijna 2.600 meter hoge Seewarte.

De plek rondom de Wolayerseehütte kent een roemruchte geschiedenis. In de eerste wereldoorlog werd hier namelijk heftig gevochten tussen het toenmalige Oostenrijk-Hongarije en Italië. Veel overblijfselen uit die tijd zijn nog te zien, waaronder het oorspronkelijke prikkeldraad en verschillende schuilplekken. Een monument net boven de Wolayerseehütte herinnert aan deze tijd en herdenkt de slachtoffers die in deze periode het leven hebben moeten laten.

Wandelen door het prachtige Wolayertal naar de Wolayerseehütte

Terug naar de wandeling. Die begint namelijk bij de Hubertuskapelle, waar je op de wandelparkeerplaats je auto kunt parkeren. Daarna ga je te voet verder en volg je de Wolayerbach dieper het Wolayertal in. Dit is zonder twijfel één van de mooiste plekken in het Lesachtal, met prachtige alpenweides, weidse bossen en ruige bergtoppen. Vooral het gedeelte rondom de Obere Wolayeralpe is zonder twijfel een lust voor het oog.

Wandelen naar de Wolayerseehütte in het Lesachtal

Op zoek naar de Wolayerseehütte en de Wolayersee

Nadat je de Obere Wolayeralpe bent gepasseerd, wandel je verder naar de Wolayerseehütte en de Wolayersee. Het pad is nog steeds breed, maar wordt nu wel wat steiler naar het einde toe. Uiteindelijk bereik je na ruim twee uur wandelen de Wolayerseehütte. Je kunt hier neerzakken op het terras of een duik nemen in de Wolayersee.

Wie geïnteresseerd is in geschiedenis doet er goed aan om kort naar de grens met Italië te lopen, gelegen op slechts vijf minuten van de Wolayerseehütte. Hier lag het toenmalige front van de eerste wereldoorlog. Er zijn nog een aantal overblijfselen uit deze tijd te vinden. Ook staat er een monument op deze plek, die herinnerd aan deze bewogen periode in de wereldgeschiedenis.

De Karnische Höhenweg

Wandel 10 dagen lang over de Karnische kam en ontdek de mooiste plekken van deze regio.

Wandelen naar de Wolayerseehütte is een prima idee

Dat het Lesachtal een prima plek is om te wandelen, bewijst deze wandelroute naar de Wolayerseehütte. Zo kom je niet alleen op de mooiste plekjes van deze regio, maar leer je ook meer over het verleden van deze bijzondere plek. Op deze manier kun je niet alleen genieten van de mooie natuur, maar steek je ook nog eens wat op tijdens deze wandeling.

De mooiste bergmeren van Duitsland, Oostenrijk en Italië
Veelgestelde vragen over wandelen naar de Wolayerseehütte

Zie jij een wandeling naar de Wolayerseehütte wel zitten? Met deze praktische tips ben je perfect voorbereid op jouw volgende avontuur.

Wanneer is de Wolayerseehütte geopend?

De Wolayerseehütte is vanaf begin juni tot en met begin oktober geopend. De exacte openings- en sluitingstijden zijn weersafhankelijk.

Kun je in de Wolayerseehütte pinnen?

Ja, in deze berghut kun je pinnen.

Waar kan ik een slaapplek reserveren voor de Wolayerseehütte?

Dat kan heel gemakkelijk via deze website.

Meer wandelingen in de buurt van het Lesachtal

Zie jij een wandelvakantie in de buurt van het Lesachtal wel zitten? Neem dan ook eens een kijkje naar de volgende wandelingen in deze prachtige regio.