De Zollnersee-Hütte: wandelen naar de mooiste hut van Karinthië

Wie de Karnische Höhenweg weleens heeft gelopen, weet dat er onderweg tal van mooie berghutten op je wachten. Ze hebben allemaal hun eigen charme. De Zollnersee-Hütte (1.750 m) is één van de hutten die direct aan de Karnische Höhenweg ligt. Je vindt er naast een prachtig weids uitzicht ook de nodige geschiedenis. Hier speelde zich namelijk ook de eerste wereldoorlog af. Genoeg te beleven dus rond deze pittoreske berghut, waar je vanaf de Plöckenpas naartoe kunt wandelen. Met een lengte van ruim 16 kilometer zul je voor deze route lang moeten wandelen naar de Zollnersee-Hütte. Daardoor is het raadzaam in de hut te overnachten. Maar dat is uiteraard meer dan de moeite waard.

De Zollnersee-Hütte is de ideale plek voor de start van een huttentocht in de Alpen

De Zollnersee-Hütte, een parel in de Karnische Alpen

Met slechts 32 slaapplekken is de Zollnersee-Hütte een kleine, maar gemoedelijke berghut in het hart van de Karnische Alpen. Het ligt op de route van de Karnische Höhenweg, waardoor deze hut door veel langeafstandwandelaars wordt bezocht. In tegenstelling tot veel andere hutten die je aan de Karnische Höhenweg vindt, heb je bij de Zollnersee-Hütte een fantastisch weids uitzicht. Zo heb je een mooi zicht op het Gailtal en kun je bij helder weer een flink aantal bergtoppen zien.

Wie trouwens geen zin heeft om lang te wandelen kan de auto ook gewoon op de lagergelegen parkeerplaats parkeren, die net onder de berghut ligt. Daarmee mis je wel een uitgelezen mogelijkheid om de omgeving beter te leren kennen. De route die begint vanaf de Plöckenpas is namelijk erg mooi. Dit gedeelte is daarnaast ook weinig gefrequenteerd. Daardoor kun je in alle rust genieten van de groene grasbergen die je tijdens het wandelen naar de Zollnersee-Hütte omringen.

• Wandelen naar de Zollnersee-Hütte, in het hart van het Gailtal in Karinthië.
• Mooie wandeling over smal pad (T2), waar je een groot gedeelte van de Karnische Höhenweg volgt.
• Start van de wandeling aan de Plöckenpas. Parkeren van de auto in de buurt van het Plöckenhaus.

Wandelen naar de Zollnersee-Hütte vanaf de Plöckenpas

Wie op de mooiste manier wil wandelen naar de Zollnersee-Hütte, kiest dus voor de start bij de Plöckenpas. Nadat je de Grünsee achter je hebt gelaten gaat de weg steil omhoog richting de Tschintemuntalm. Deze hut ligt op ongeveer 1.400 meter. Daarna volgt het mooiste gedeelte van de wandeling. Via smal pad slinger je omhoog richting de Köderkopf. Net onder de top van de Köderkopf bereik je met 2.164 meter het hoogste punt van de dag. Een prachtig uitzicht over het Gailtal krijg je er gratis bij.

Vervolgens is het niet meer ver naar de Zollnersee-Hütte. Om de hut te bereiken daal je nog zo’n 350 meter af. Ook op dit gedeelte van de route kom je maar weinig mensen tegen. Pas bij het bereiken van de Zollnersee-Hütte zul je merken dat het wat drukker is. Gelukkig heeft de hut een prachtig en ruim terras waar je na een lange wandeling van een welverdiende pauze kunt genieten.

Ontdek het Hochweißsteinhaus

Ontdek deze traditionele berghut in het hart van het Lesachtal.

Goed eten, een gemoedelijke stube en een heerlijk uitzicht

Wie gaat wandelen naar de Zollnersee-Hütte en besluit er een nachtje te blijven, komt niks te kort. Het eten in de hut is namelijk fenomenaal goed. De Zollnersee-Hütte maakt namelijk deel uit van de slow food movement, een initiatief die ervoor zorgt dat er in de regio lokaal wordt gegeten. Zo wordt het eten in de Zollnersee-Hütte bereid met producten uit de regio. Zo is je eten niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam.

Als je genoeg hebt gegeten is het daarnaast een goed idee om de zonsondergang te kijken. Op heldere dagen kun je namelijk de zon in het westen mooi zien ondergaan. Vergeet ook niet om de kapel naast de Zollnersee-Hütte te bezoeken: op deze plek worden namelijk de slachtoffers herdacht die hier in de eerste wereldoorlog hebben gevochten.

Wandelen naar de Zollnersee-Hütte is een prima idee

Wie gaat wandelen naar de Zollnersee-Hütte, ontbreekt het aan niks. De hut zelf, het uitzicht, het eten: het is allemaal meer dan goed. De wandeling die vanaf de Plöckenpas naar de Zollnersee-Hütte voert is dan ook meer dan de moeite waard. Het is misschien wel het stilste stukje van de Karnische Höhenweg, waardoor je op deze plek heerlijk tot rust kunt komen.

Wanneer is de Zollnersee-Hütte geopend?

De Zollnersee-Hütte is geopend van eind mei tot en met begin oktober. De precieze openings- en sluitingstijden zijn afhankelijk van de weersituatie.

Kun je in de Zollnersee-Hütte pinnen?

Ja, in de Zollnersee-Hütte kun je pinnen.