Het Turtmanntal, de onontdekte parel van Wallis

Het Zwitserse kanton Wallis behoort tot één van de bekendste gebieden in de Alpen. Dat is niet zo vreemd als je je bedenkt dat deze regio liefst 41 vierduizenders kent, en bovendien de thuisbasis is van de wereldberoemde Matterhorn. Echt alleen zul je in dit gedeelte van Zwitserland dan ook zelden zijn. Toch zijn er zelfs hier nog plekken te vinden waar je zonder hordes toeristen kunt genieten van de majestueuze reuzen van de Alpen. Het Turtmanntal is precies zo’n plek waar de echte natuurliefhebber zijn hart kan ophalen. Gelegen in het natuurpark Pfyn-Singes, ver weg van de massa’s, kun je hier in alle rust genieten van de kracht van de natuur.

Het pittoreske Gruben is de start van vele wandelingen in het Turtmanntal

Op zoek naar Gruben, hart van het Turtmanntal

De misschien wel mooiste wandeling in het Turtmanntal is de panoramaweg die start in het pittoreske Gruben. Om hier te komen verlaat je de brede en gebaande wegen van de Rhônevallei. Al snel wordt de weg smaller, de dorpen verdwijnen en de natuur krijgt vrij spel. Het natuurpark Pfyn-Singes is zelfs vanuit de auto gezien al van grote schoonheid.

Het natuurpark Pfyn-Singes is meer dan alleen het Turtmanntal. Dit beschermde gebied ligt tussen de plaatsen Sierre en Gampel. In totaal liggen er liefst 13 dorpen in het gebied, die stuk voor stuk waarde hechten aan een duurzame ontwikkeling van het natuurpark. Het Turtmanntal beslaat slechts een klein gedeelte van het natuurpark, maar behoort tot het meest imposante stuk van dit beschermde gebied.

• Prachtige panoramawandeling door het rustige Turtmanntal
• Start van de route in het plaatsje Gruben, parkeermogelijkheden zijn in het dorp voorhanden
• Prachtig zicht tijdens de route op de Turtmanngletscher, de Bisshorn (4.151 m) en de Weisshorn (4.505 m)
• Tijdens de route kom je langs de Turtmannhütte en de Turtmannsee

Op zoek naar de Turtmanngletsjer

Dat dit dal tot het mooiste gedeelte van het natuurpark hoort is niet vreemd. Achter in het dal ligt namelijk de imposante Turtmanngletsjer, die tussen de toppen van de Stier en de Diablon des Dames ligt. Een imposant stukje natuur, waarop je bijna de gehele tijd zicht hebt als je de panoramaweg loopt.

Alles in één plaatje. De Turtmanngletscher en Turtmannsee liggen diep verscholen in het Turtmanntal

Natuurparken zijn zonder uitzondering een lust voor het oog. Want hoe verder je loopt, des te imposanter wordt het landschap. Diep verscholen in het Turtmanntal ligt namelijk de Bisshorn, een imposante vierduizender die je vanaf de Turtmannhütte goed kunt zien. Daarachter ligt zelfs een nog hogere jongen: de Weisshorn is namelijk met ruim 4.500 meter nog een heel stuk hoger dan de Bisshorn. Deze toppen aanschouwen, in combinatie met de machtige gletsjers die je omringen, maakt een wandeling door dit gebied meer dan de moeite waard.

Perfect zicht op de reuzen van het Turtmanntal

De panoramaweg door het Turtmanntal start in het pittoreske plaatsje Gruben. Waar veel dorpen in het kanton Wallis inmiddels volstaan met luxe en grote hotels, vind je in Gruben nog traditie en eenvoud. Dit past bij het natuurpark Pfyn-Singes. Wie gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder.

De panoramaweg door het dal is goed bewegwijzerd. Deze wandeling is een zogenaamde höhenweg. Dat betekent dat je een groot deel van de wandeling op hoogte loopt, zonder dat je veel moet klimmen. Om op de höhenweg te komen zul je wel even de kuiten moeten aanspannen. Vanaf Gruben gaat het dan ook eerst relatief steil omhoog.

Vanaf de start in Gruben, gelegen op ongeveer 1.800 meter, klim je in ongeveer een uur naar 2.300 meter hoogte. Vanaf daar kom je op de panoramaweg en kan het genieten beginnen. Al snel komt de imposante Turtmanngletsjer in zicht en de lager gelegen Turtmannsee. Een imposant geheel waar je gedurende de wandeling zicht op blijft houden.

Een prachtige plek om te zijn

Hoe verder je loopt, des te groter wordt de verwondering. En soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben met het weer. Het is koud op de dag dat we het Turtmanntal aandoen, en de dagen daarvoor is het onstuimig geweest. Het heeft hard gesneeuwd op hoogte, waardoor de vierduizenders voorzien zijn van een dikke laag verse sneeuw. Lang vragen we ons af of we de vierduizenders in dit gebied wel kunnen zien. De bewolking hangt laag en de meeste toppen liggen in de mist.

De Bisshorn en Weisshorn kun je aan het einde van het Turtmanntal goed zien liggen

Alsof het zo heeft moeten zijn, breekt op precies het juiste moment de lucht open. De Bisshorn en Weisshorn laten zich zien, met een dikke laag verse sneeuw. Het laatste gedeelte van de panoramaweg is dan ook adembenemend te noemen, met rechts de Turtmanngletsjers en links de machtige vierduizenders. De Turtmannhütte is de plek om in alle rust te genieten van dit natuurschouwspel. Vanaf het terras heb je namelijk een perfect zicht op alles wat dit natuurpark zo mooi maakt.

Terug naar Gruben

Op de terugweg gooien we het over een andere boeg. We dalen af naar het dal en verlaten de höhenweg. Bij de Turtmannsee heb je nog één keer een prachtige blik op de gletsjer en de besneeuwde toppen, voordat we over breed en goed begaanbaar pad verder afdalen naar Gruben.

Het Turtmanntal is de plek bij uitstek voor wandelaars die zich graag verbinden met de natuur. In tegenstelling tot veel andere dalen in Wallis, heeft dit gebied de natuur echt nog op de eerste plek staan. En dat is fijn. Niet alleen de ongerepte natuur doet je tot rust komen, ook het feit dat je in alle rust en bijna helemaal alleen van de Zwitserse alpen kunt genieten is een absolute weldaad voor de geest.