De Schildenstein en Wolfsschlucht: wandelen bij Wildbad Kreuth

De bergen rondom de Tegernsee trekken al decennialang wandelliefhebbers uit heel Duitsland en daarbuiten aan. Deze Beierse regio is vanwege een groot aantal redenen geliefd. Vooral het Mangfallgebergte, een gebergte ten zuiden van de Tegernsee en onderdeel van de Beierse Vooralpen, herbergt een aantal prachtige plekken en wandelroutes die je als wandelaar een keer moet hebben gezien. Ben je van plan om te gaan wandelen in dit gebied, dan kun je niet om de Schildenstein (1.613 m) en grote Wolfsschlucht heen. Vanaf de wandelparkeerplaats bij Wildbad Kreuth wacht er een prachtige wandeling op je door één van de mooiste gebieden van de Beierse Vooralpen.

Wandelen naar de Schildenstein via de prachtige Wolfsschlucht

Wandelen naar de Schildenstein, genieten van de Wolfsschlucht en prachtige natuur

Wie wil gaan wandelen in de buurt van Tegernsee, denkt misschien niet meteen aan de Schildenstein of de Wolfsschlucht. Er zijn namelijk een groot aantal andere bergen in de buurt die wat meer bekendheid genieten, zoals de Roß- en Buchstein, de Wallberg, of de Hirschberg. Ben je echter op zoek naar een afwisselende wandeling, dan kom je niet om deze route heen. De heenweg via de Wolfsschlucht voert namelijk door een prachtig dal, waar steile en lastige passages afgewisseld worden met prachtige uitzichten over het Mangfallgebergte.

Eenmaal aangekomen op de top van de Schildenstein kun je genieten van een prachtig uitzicht die reikt tot aan de Achensee, het Rofangebergte en het Karwendel. In tegenstelling tot de moeilijkere heenweg (T3), loop je tijdens de terugweg over gemakkelijkere paden via de Köningsalm. Is de heenweg via de Wolfsschlucht je te heikel, dan is het verstandig om voor zowel de heen- als de terugweg voor de variant via de Köningsalm te kiezen.

Genieten van de prachtige Wolfsschlucht

Zelden begonnen we op zo’n mooie manier met wandelen als bij de Wolfsschlucht en de Schildenstein. Het eerste gedeelte van de route volg je de idyllische Hofbauenweißach richting de Wolfsschlucht. Een prachtig dal ontvouwt zich voor je ogen, met zicht op onder andere de ruim 1.800 meter hoge Halserspitz. Al snel laat je het wat drukkere Wildbad Kreuth achter je en zet je koers naar de schaduwrijke Wolfsschlucht. Een prachtige plek vol met watervallen, kronkelende paadjes en stille plekken.

Na een vlak eerste gedeelte wordt het pad bij het betreden van de Wolfsschlucht steiler. Dit is dan ook direct het moeilijkste gedeelte van de wandeling. Gedeeltes van de route zijn hier gezekerd met staalkabels en op sommige stukken zul je gedeeltes moeten klauteren. Het uitzicht wordt daarentegen steeds weidser. Eenmaal op de kam aangekomen kun je de Schildenstein eindelijk zien liggen.

Via de Wolfsschlucht verder wandelen naar de top van de Schildenstein

Nu je de Wolfsschlucht hebt verlaten, hoef je alleen nog maar naar de top van de Schildenstein te wandelen. Na een overwegend vlak gedeelte op de kam, waar je kunt genieten van een heerlijk uitzicht op de Oostenrijkse Alpen, wacht er nog een steil en kort gedeelte naar de top.

Vanaf de top heb je een heerlijk uitzicht dat reikt tot de Zugspitze in het westen en de Zillertaller Alpen in het zuiden. Verder zie je onder andere de Guffertspitze, één van de bekendste bergtoppen van het Rofangebergte, en het Karwendel. Naar het oosten kijk je uit over de Beierse Vooralpen. Ondanks de geringe hoogte van de Schildenstein (1.613 m), heb je dus een prachtig uitzicht over een groot deel van de Alpen.

Wie gaat wandelen naar de Schildenstein via de grote Wolfsschlucht kan rekenen op een heerlijk uitzicht

Een fantastische tour vol met afwisseling

Na een ietwat uitdagende heenweg via de Wolfsschlucht wandelen we na het bereiken van de Schildenstein verder via de gemakkelijkere afdaling via de Köningsalm. Hier kun je in de zomermaanden trouwens neerstrijken voor een welverdiende pauze. Het uitzicht blijft op dit gedeelte van de route weids. Je loopt afwisselend door het bos en over prachtige alpenweides, waar je kunt genieten van het uitzicht.

Eenmaal aangekomen bij Wildbad Kreuth zit de wandeling erop. De Schildenstein en Wolfsschlucht hebben ons verrast met hun ongekende veelzijdigheid door een prachtig gebied. Wie op zoek is naar een afwisselende wandeling, doet er dus zeker goed aan om deze route in overweging te nemen bij het plannen van een volgende bergtour.

Meer mooie wandelingen in de buurt van de Tegernsee

Zie jij het wel zitten om in de buurt van de Tegernsee te gaan wandelen? Naast de Schildenstein en de Wolfsschlucht zijn er nog tal van andere mooie wandelingen in deze regio te vinden.

Beklim de Schinder in het Valepp-dal

Een prachtige bergwandeling in één van de mooiste dalen van de Beierse Vooralpen