Brünnstein en Brünnsteinhaus: wandelen in Oberaudorf

In het plaatsje Oberaudorf zijn ze maar wat trots op de bekendste berg van de regio. De kapel die op de top van deze bergtop staat, dient namelijk als bescherming van de inwoners van het dal. Naast de mooie kapel die je op de top vindt, is wandelen naar de Brünnstein en het lagergelegen Brünnsteinhaus om meerdere redenen meer dan de moeite waard. Zo is het beklimmen van de top via de Dr. Julius Mayr Weg een leuke uitdaging voor de ervaren bergbeklimmer. De gemoedelijke wandelaar zakt echter liever neer op het terras van het Brünnsteinhaus en geniet van het mooie uitzicht.

Wandelen naar het Brünnsteinhaus, een prachtige berghut net onder de top van de Brünnstein.

Wandelen en genieten in de buurt van Oberaudorf

Wie gaat wandelen naar de top van de Brünnstein, een mooie bergtop met het Brünnsteinhaus als uitvalsbasis, kiest voor één van de mooiste routes in de buurt van Oberaudorf. Dit dorp, gelegen in het Inndal, ligt op een kruispunt van gebergtes. Hier ontmoeten de Beierse Vooralpen, de Chiemgau en de Wilde Kaiser elkaar namelijk. Dit dorp is dan ook het ideale uitgangspunt voor een keur aan afwisselende wandelingen.

De Brünnstein is de huisberg van het dorp en biedt een mooi uitzicht over onder andere het Inndal. De kapel die op de top van de berg staat maakt het idyllische plaatje helemaal compleet.

• Prachtige wandeling naar de top van de Brünnstein (1.634 m) en het Brünnsteinhaus.
• De route naar de top van de Brünnstein via de Dr. Julius Mayr Weg is alleen voor ervaren klimmers aan te bevelen. De alternatieve route (T3) kent onder de top een korte passage die met staaldraad gezekerd is.
• Start van de route bij het bergstation van de Hocheckbahn.

Wandelen door het bos naar de Brünnstein en het Brünnsteinhaus

Je kunt ervoor kiezen om vanuit Oberaudorf naar de Brünnstein en het Brünnsteinhaus te wandelen. Dat hoeft echter niet, omdat je het eerste gedeelte van de route met de Hocheckbahn kunt afkorten. Dit ritje in de stoeltjeslift vormt daarmee een ontspannen begin van de wandeling. Vervolgens pak je de route op. Door de prachtige alpenweides, met in je rug een mooi uitzicht op het dorp, wandel je richting het bos. Het eerste gedeelte van de wandeling is vlak. Pas later wordt de route richting het Brünnsteinhaus wat steiler. Het pad is nu smal en slingert door de dichte bossen van de Beierse Vooralpen.

Kiezen wat je gaat doen

Dat je voor een mooi uitzicht niet per sé naar de top van de Brünnstein moet wandelen klinkt misschien wat raar. Toch heb je vanaf het Brünnsteinhaus bij helder weer al een fantastisch uitzicht. En dat terwijl je je op slechts 1.342 meter hoogte bevindt. Vanaf het Brünnsteinhaus heb je onder andere zicht op de hoogste bergen van Oostenrijk. Ook de Wilde Kaiser, met zijn ruige toppen, kun je vanaf het Brünnsteinhaus goed zien.

Je kunt er dus voor kiezen om bij het Brünnsteinhaus te blijven, maar de resterende 300 hoogtemeters naar de top van de Brünnstein zijn ook de moeite waard. Heb je voldoende bergervaring, kies dan voor de klim via de Dr. Julius Mayr Weg (T3). Deze klim kent een groot aantal lastige passages. Zo vind je er meerdere trappetjes en zijn er grote gedeeltes met staalkabels gezekerd. De beklimming van de Brünnstein via de westflank is vele malen makkelijker. Hier vind je net onder aan de top een aantal steilere stukken, die gelukkig goed met staaldraad gezekerd zijn.

Wandelen naar de Brünnstein en het Brünnsteinhaus is de moeite waard

Het uitzicht op de top van de Brünnstein is net als bij het Brünnsteinhaus absoluut de moeite waard. Na een korte pauze begint de afdaling. Na het Brünnsteinhaus loop je over dezelfde weg weer terug naar het bergstation van de Hocheckbahn. Zo komt een mooie en afwisselende wandeling ten einde. De huisberg van Oberaudorf beklimmen is daarmee zeker de moeite waard.

Wandelen in de Chiemgau

Bij deze wandeling naar de Geigelstein en Priener Hütte leer je de Chiemgau op een mooie manier kennen.