Dit zijn de mooiste bergmeren in Duitsland, Oostenrijk en Italië

In mijn inmiddels lange wandelcarrière heb ik al menig plek in de Alpen kunnen bezoeken. Naast mooie gebieden en prachtige uitzichten ben ik vooral gefascineerd door bergmeren. Vaak liggen ze op de mooiste plekken, verscholen in dalen of verstopt tussen steile bergkammen. Een aantal bergmeren zijn inmiddels wereldberoemd, maar gelukkig zijn er ook nog veel bergmeren te vinden die nog relatief onbekend zijn. In dit artikel neem ik je mee naar de mooiste bergmeren in Duitsland, Oostenrijk en Italië en geef je tips voor mooie wandelingen rondom deze prachtige plekken.

De mooiste bergmeren van Duitsland, Oostenrijk en Italië

De mooiste bergmeren in Duitsland, Oostenrijk en Italië op een rijtje

De mooiste bergmeren van Duitsland, Oostenrijk en Italië vormen tezamen een bonte mix van fantastische plekken in de Alpen. In de lijst die ik heb opgesteld vind je een combinatie van enkele hele bekende bergmeren, maar ook een groot aantal relatief onbekende plekken. Want hoe mooi sommige wereldberoemde bergmeren ook mogen zijn, door de enorme drukte verliezen ze wat mij betreft ook een groot deel van hun charme. De negen mooiste bergmeren van de Alpen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet, inclusief handige links naar wandelroutes en huttentochten die langs deze plekken voeren.

De mooiste bergmeren van Duitsland, Oostenrijk en Italië op een rijtje

De Schrecksee, één van de mooiste bergmeren van Duitsland

Voor de mooiste bergmeren van de Alpen reizen we als eerste af naar Duitsland, om precies te zijn naar de Allgäuer Alpen. Daar ligt namelijk de Schrecksee, een prachtig bergmeer omgeven door de groene grasbergen van de Allgäu. Het meer is bekend en wordt vooral in de zomermaanden druk bezocht. Wil je dit mooie bergmeer in Beieren in alle rust bezoeken? Ga dan vooral buiten het hoogseizoen, dan is het vele malen rustiger rondom dit meer.

Wandelroutes naar de Schrecksee

Ontdek de Jubiläumsweg en geniet van een prachtig uitzicht op de Schrecksee.

De Sylvenstein Stausee, een parel van een bergmeer in de Beierse Vooralpen

In Duitsland heb je tal van mooie bergmeren, maar op sommige plekken kan het best weleens druk zijn. Hoe anders is dat bij de Sylvenstein Stausee, een prachtig bergmeer aan de rand van het Karwendelgebergte. Het is een kunstmatig meer die in de jaren 50 is aangelegd, maar dat doet niets af aan zijn schoonheid. Rond het meer en in de regio vind je een aantal mooie bergwandelingen, waar je tevens een mooi uitzicht hebt over het meer.

Wandelen in de buurt van de Sylvenstein Stausee

In het Karwendelgebergte vind je tal van mooie plekken.

De Walchensee, één van de helderste bergmeren in Duitsland

Van alle bergmeren die er in Duitsland en de Duitse Alpen te vinden zijn, ben ik het vaakst aan de prachtige Walchensee. Ook dit is een stuwmeer, maar net als bij de Sylvenstein Stausee is ook dit meer van grote schoonheid. Je kunt er naast fietsen en surfen ook prima wandelen. Rondom de Walchensee vind je een groot aantal bergtoppen die stuk voor stuk een prachtig uitzicht over het meer en de omgeving bieden.

Wandelen rondom de Walchensee

Ontdek de mooiste wandelroutes rondom dit prachtige meer.

De Seebensee en Drachensee, twee van de bijzonderste bergmeren van Oostenrijk

Van Duitsland reizen we af naar Tirol, op zoek naar de mooiste bergmeren van Oostenrijk. Wat mij betreft staan er twee meren onbetwist op nummer 1: de Seebensee en de Drachensee. Tussen de Zugspitze en de ruige toppen van de Mieminger Kette vind je hier twee prachtige bergmeren die een bezoekje meer dan waard zijn. Beide meren zijn vanuit Ehrwald op verschillende manieren te bereiken, zowel te voet als gedeeltelijk met de fiets.

Naar de Seebensee en Drachensee

Bezoek deze twee prachtige bergmeren in het hart van het Oostenrijkse Tirol.

De Lünersee, één van de mooiste bergmeren in het westen van Oostenrijk

We blijven in Oostenrijk voor de mooiste bergmeren en vinden ingeklemd tussen Duitsland en Zwitserland de deelstaat Vorarlberg. Hier ligt de prachtige Lünersee, een stuwmeer op bijna 2.000 meter hoogte. Dit meer ligt in het hart van het Rätikongebergte en is omgeven door ruige bergtoppen. Vanaf de Lünersee starten tal van mooie wandelingen in verschillende moeilijkheidsgraden. Ben je in Vorarlberg, dan is een bezoek aan dit bergmeer zeker de moeite waard.

Ga lekker wandelen bij de Lünersee

Ontdek de mooie wandelingen die beginnen aan dit meer.

De Wolayersee, een bergmeer met geschiedenis in Karinthië

Van Vorarlberg reizen we verder naar het zuidoosten van Oostenrijk af, op zoek naar meer mooie bergmeren. De Wolayersee hoort daar zeker bij. Dit meer ligt pal op de grens met Italië en kent een roemruchte geschiedenis. In de eerste wereldoorlog werd hier namelijk flink gevochten. Sporen van deze tijd zijn rondom dit meer nog steeds terug te vinden. Gelukkig is dit meer vandaag de dag een ware idylle en is dit een prima bestemming als je in Karinthië bent.

Bezoek de Wolayersee in Karinthië

De Karnische Höhenweg, een prachtige huttentocht, loopt direct langs dit meer.

De Pragser Wildsee, één van de bekendste bergmeren van Italië

Via Duitsland en Oostenrijk reizen we af naar Italië, op zoek naar de mooiste bergmeren van de Alpen. Deze zoektocht brengt ons bij de Pragser Wildsee, of in het Italiaans Lago di Braies. Het is misschien wel het bekendste bergmeer van de Dolomieten en dat is niet zonder reden: dit meer is namelijk prachtig. Deze schoonheid heeft echter wel een prijs, want in het hoogseizoen wordt dit bergmeer overspoeld met toeristen. Wil je meer rust, ga dan heel vroeg of wat later naar het meer, of wandel wat dieper de Dolomieten in.

Wandelen bij de Pragser Wildsee

Ontdek de mooiste wandelingen die starten bij dit meer.

Lago di Landro, een bijzonder meer in het hart van de Dolomieten

Wie echt geen zin heeft om ver te lopen, zit bij een bezoek aan de Dürrensee, in het Italiaans Lago di Landro, op de juiste plaats. Dit meer ligt namelijk langs de openbare weg tussen Toblach en Cortina d’Ampezzo. Desalniettemin is dit wat mij betreft één van de mooiste bergmeren van Italië, mede dankzij de spectaculaire coulisse. Daarnaast vormt dit meer het startpunt van een langere wandelroute naar de Drei Zinnen, de bekendste bergtoppen van de Dolomieten die op een steenworp afstand van dit meer liggen.

Bekijk Lago di Landro met eigen ogen

Ontdek de Dolomieten tijdens deze driedaagse huttentocht en loop langs Lago di Landro.

Het Iseomeer, zonder meer één van de mooiste bergmeren van Italië

We sluiten de lijst van mooiste bergmeren in Duitsland, Oostenrijk en Italië af met het Iseomeer. Dit meer bevindt zich in de uitlopers van de Italiaanse Alpen en ligt iets ten westen van het veel bekendere Gardameer. Waar laatstgenoemd meer inmiddels overspoeld wordt door toeristen, is het aan het Iseomeer nog relatief rustig. In de omgeving kun je prachtig fietsen en wandelen, maar ook als je gewoon een paar dagen wilt relaxen zit je hier prima op z’n plek.

Bezoek de mooiste bergmeren van Duitsland, Oostenrijk en Italië

Wat is er mooier dan het bezoeken van de mooiste bergmeren in de Alpen? Dit lijstje vormt hopelijk een mooi uitgangspunt voor een aantal geslaagde wandelingen rondom deze prachtige bergmeren. Want of je nu in Duitsland, Oostenrijk of Italië op zoek bent naar de mooiste bergmeren, je zult hoe dan ook niet teleurgesteld worden op deze prachtige plekken.