Op huttentocht in Vorarlberg: dit zijn de mooiste

De meest westelijke deelstaat van Oostenrijk, het pittoreske Vorarlberg, is de ideale plek voor een meerdaagse huttentocht. Je vindt in dit gebied namelijk veel verlaten plekken die je alleen te voet kunt doorkruisen. Deze regio is dan ook een geliefde plek voor een meerdaagse trektocht. In tegenstelling tot veel andere gebieden in de Alpen is het hier ook nog eens heerlijk rustig. De berghutten die je onderweg tegenkomt zijn stuk voor stuk authentisch en nodigen uit om te midden van de mooie natuur heerlijk tot rust te komen. In dit artikel hebben we de vier mooiste huttentochten in Vorarlberg voor je op een rijtje gezet. Vier afwisselende tochten, die elk hun eigen charme hebben en die allemaal uitnodigen tot een meerdaags avontuur.

Vorarlberg, de ideale regio voor een huttentocht

Oostenrijk is het land bij uitstek voor een meerdaagse huttentocht. Je vind er fantastische gebieden, waaronder het Karwendelgebergte en de Karnische Alpen. Iets minder bekend is de meest westelijke provincie van Oostenrijk, Vorarlberg. Het is de kleinste provincie van het land, maar het is wel hartstikke bergachtig. In Vorarlberg vind je dan ook tientallen berghutten die je middels een huttentocht met elkaar kunt verbinden. In dit artikel hebben we een viertal huttentochten beknopt voor je op een rijtje gezet. Ze variëren in lengte en in moeilijkheid, waardoor je voldoende keuze hebt. Wil je meer weten over de tocht en over de route? In dit artikel vind je handige links naar de volledige routebeschrijving per huttentocht.

Goed voorbereid de bergen in? Met deze tips kun je veilig en zorgeloos beginnen aan je huttentocht. Neem ook een kijkje naar deze complete paklijst, zodat je niets vergeet tijdens het inpakken voor je huttentocht.

Op huttentocht door het Grosses Walsertal, één van de mooiste plekken van Vorarlberg

We beginnen met deze prachtige huttentocht door het Grosses Walsertal. Dit dal staat bekend om zijn rust en authenticiteit. Een groot gedeelte van dit dal wordt daarnaast zorgvuldig beschermd. Hier kun je alleen te voet komen en slapen in één van de berghutten in het gebied. Op deze vijfdaagse tocht doorkruis je onder andere Faludriga-Nova en het Gadental, twee prachtige gebieden in het hart van het Grosses Walsertal. Ben je op zoek naar verlaten dalen en stille plekjes, dan is deze huttentocht zeker iets voor jou.

 • Vijfdaagse huttentocht dwars door het Grosses Walsertal
 • Middelzware tocht waarin je enkele langere etappes afwisselt met wat kortere
 • Gemiddeld 11 kilometer wandelen per dag met ongeveer 600 hoogtemeters

Een prachtige huttentocht door het Grosses Walsertal

Ontdek in vijf dagen tijd dit prachtige dal.

In drie dagen tijd het Bregenzerwald verkennen

We blijven in het noorden van Vorarlberg, want in het groene Bregenzerwald bevindt zich een prachtige driedaagse huttentocht die zeer de moeite waard is. Op deze driedaagse tocht slaap je onder andere in de Schwarzwasserhütte en de Widdersteinhütte. Het is een zeer afwisselende huttentocht, die afwisselend door dalen maar ook over bergruggen met prachtig uitzicht loopt. Dit is de ideale huttentocht als je van plan bent een korte huttentocht in Vorarlberg te doen.

 • Driedaagse huttentocht dwars door het Bregenzerwald
 • Middelzware tocht met zeer afwisselende etappes door mooie dalen en prachtige bergkammen
 • Gemiddeld 11 kilometer wandelen per dag met ongeveer 800 hoogtemeters

Drie dagen op huttentocht door het Bregenzerwald

Vergaap je aan de groene uitlopers van de Lechtaler Alpen.

Op huttentocht door het Rätikon, het ruigste gebergte van Vorarlberg

Het Rätikon vormt de natuurlijke grens met buurland Zwitserland en staat bekend om zijn ruige bergtoppen. Deze vierdaagse huttentocht is de ideale manier om de mooiste plekken van dit deel van Vorarlberg te ontdekken. Op deze afwisselende tocht beklim je onder andere de Schesaplana en kun je de beroemde Drei Türme van dichtbij bewonderen. Onderweg slaap je in prachtige berghutten, te midden van een ruig en desolaat gebergte.

 • Vierdaagse huttentocht dwars door het Rätikon
 • Middelzware tocht. De beklimming van de Schesaplana is optioneel
 • Gemiddeld 12 kilometer wandelen per dag met ongeveer 900 hoogtemeters

Op zoek naar de mooiste plekken van het Rätikon

Vergaap je aan dit prachtige gebied tijdens deze vierdaagse trektocht.

Zeven dagen op huttentocht door het Montafon

We sluiten de lijst met huttentochten in Vorarlberg af met deze zevendaagse huttentocht door het Montafon. Een langere tocht, die bekend staat om zijn afwisseling. Ook hier doorkruis je het Rätikon, maar je komt ook nog een aantal andere gebergtes tegen. Zo loop je ook door de Silvretta en door het Verwall, twee gebergtes met ieder hun eigen karakter. Daarnaast kun je genieten van een aantal van de mooiste plekken van deze regio, die eigenlijk alleen door middel van een huttentocht te bereiken zijn.

 • Zevendaagse huttentocht door het Montafon
 • Zware tocht, mede door de lange etappes. Enkele etappes zijn al naar behoefte in te korten
 • Gemiddeld 15 kilometer wandelen per dag met ongeveer 900 hoogtemeters

Doorkruis in een week tijd het Montafon

Leer de verschillende gebergtes in dit gebied kennen tijdens deze meerdaagse huttentocht.

Een huttentocht in Vorarlberg, waarom niet

Vorarlberg is misschien niet zo bekend, maar dat zegt natuurlijk niets over de schoonheid van deze regio. Doordat het hier vele malen rustiger is in vergelijking met andere gebieden in de Alpen, kun je hier in alle rust van de omgeving genieten. Een huttentocht in Vorarlberg is dan ook geen slecht idee. Zoek je nog inspiratie voor de wandelzomer, dan is een huttentocht in deze regio absoluut een aanrader.

Veelgestelde vragen over een huttentocht in Vorarlberg

Zie jij een huttentocht in Vorarlberg helemaal zitten? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van jouw volgende meerdaagse tocht.

Wat is de beste jaargetijde om een huttentocht in Vorarlberg te doen?

De meeste berghutten in Vorarlberg openen rond eind juni hun deuren en sluiten half september. In deze periode kun je dus goed een huttentocht in Vorarlberg gaan lopen. Check van tevoren goed bij de berghutten wanneer ze precies open zijn. Dit kan van hut tot hut weleens verschillen.

Waar ligt Vorarlberg?

Vorarlberg ligt in het uiterste westen van Oostenrijk. Het is een kleine provincie die grenst aan Zwitserland, Duitsland en Tirol.

Hoe bereik je Vorarlberg het beste?

Vorarlberg bereik je het beste per trein en per auto. Zowel met de auto als met de trein ben je vanaf Utrecht met ongeveer negen uur in de provinciehoofdstad Bregenz.