De Nendaz trekking: een prachtige huttentocht in Wallis

Het Zwitserse Wallis is vooral bekend vanwege zijn beroemde en hoge bergtoppen. De beroemdste van allemaal is zonder twijfel de Matterhorn. In de zomermaanden barst het hier dan ook van de wandelaars die in de buurt van Zermatt gaan wandelen. Het Zwitserse Wallis is echter meer dan alleen de Matterhorn. Iets ten westen van dit gebied, niet ver van de Franse grens, ligt Nendaz. Dit plaatsje is in de winter een bekend skioord, en ik moet eerlijk toegeven dat het niet meteen het mooiste dorp van Zwitserland is. Toch is het achterland van Nendaz prachtig, met hoge bergtoppen en prachtige stuwmeren. Wie de mooiste plekken van dit gebied wil zien, doet er dus goed aan om de wandelschoenen aan te trekken. Deze driedaagse huttentocht, de Nendaz trekking, is dan ook de ideale manier om dit gedeelte van Wallis goed te leren kennen.

De Nendaz Trekking, een driedaagse huttentocht in het Zwitserse Wallis.

De Nendaz trekking, een prachtige driedaagse huttentocht in Wallis

Wie ervoor kiest om de Nendaz trekking te gaan doen, krijgt een mooie driedaagse huttentocht geserveerd met een aantal van de mooiste plekken van Wallis. Het is een zeer afwisselende tocht, die begint in het plaatsje Veysonnaz. Tijdens deze trekking slaap je in twee mooie Zwitserse berghutten: de Cabane d’Essertze doe je op dag één aan, terwijl je de tweede dag in de Refuge de Saint-Laurent slaapt.

Onderweg kom je langs verschillende mooie plekken en uitzichtspunten. Zo beklim je op dag één de Mont Carré, terwijl je tijdens de tweede en de derde dag langs het meer van Cleuson loopt, een stuwmeer met prachtig blauw water.

Goed voorbereid de bergen in? Met deze praktische tips wordt jouw volgende tocht een succes. Kijk daarnaast ook eens naar deze handige paklijst, zodat je alle belangrijke spullen voor jouw volgende huttentocht bij je hebt.

Dag 1: de Nendaz trekking begint met een mooie etappe naar de Cabane d’Essertze

De Nendaz trekking begint in het plaatsje Veysonnaz, gelegen op ruim 1.300 meter hoogte. Het wordt klimmen op dag één van deze huttentocht in Wallis, want het eindpunt van de dag ligt op ruim 2.000 meter. Nadat je de bewoonde wereld en de skiliften achter je hebt gelaten, wordt het landschap langzaam maar zeker ruiger en mooier. Onderweg kun je ervoor kiezen om de Mont Carré te beklimmen. Met ruim 2.400 meter is dit meteen het hoogste punt tijdens deze driedaagse Nendaz trekking.

Overnachten doe je in de pittoreske Cabane d’Essertze. De hut heeft slechts 25 slaapplaatsen en is erg gemoedelijk. Het uitzicht vanaf de hut is weids. Tip: in de hut kun je kaas kopen die op de omliggende almen wordt gemaakt. Een absolute aanrader!

Dag 2: de mooiste plekjes van Wallis ontdekken op weg naar Refuge de Saint-Laurent

Op de tweede dag van de huttentocht in deze prachtige uithoek van Wallis wacht een ontmoeting met het meer van Cleuson. Dit stuwmeer staat bekend om zijn extreem blauwe water en is zonder twijfel een lust voor het oog. Vanaf de Cabane d’Essertze daal je eerst een stuk af om bij dit stuwmeer te komen. Vervolgens volg je een vlak pad, voordat je het laatste gedeelte weer wat zult moeten klimmen naar de Refuge de Saint-Laurent.

De tweede slaapplek die je aandoet tijdens de Nendaz trekking ligt in een prachtig ongerept dal. Je wordt hier omgeven door een aantal drieduizenders, waarvan de 3.200 meter hoge Mont Fort de bekendste is. Niet ver van deze berghut liggen ook een aantal mooie meertjes, die een bezoekje waard zijn als je nog voldoende puf over hebt na een lange dag wandelen.

De Nendaz Trekking, een driedaagse huttentocht in het Zwitserse Wallis.

Dag 3: terug naar de bewoonde wereld van Haute-Nendaz

Als dag drie aanbreekt zit het avontuur er alweer bijna op: de laatste dag van de Nendaz trekking is aangebroken. Je wandelt nu helemaal terug naar Haute-Nendaz, waar je de shuttlebus kunt nemen naar het startpunt van de route in Veysonnaz. Het eerste gedeelte van de route loop je weer terug richting het meer van Cleuson. Dit keer loop je nog dichter langs het meer. Eenmaal bij de stuwdam aangekomen loop je verder naar beneden richting Siviez.

Vanaf Siviez volg je het riviertje La Printze en wandel je langzaam de bewoonde wereld weer binnen. Het is dan niet ver meer naar Haute-Nendaz, waar je na drie mooie dagen moe maar voldaan kunt instappen in de shuttlebus op weg naar het startpunt.

De Nendaz trekking behoort tot de mooiste korte huttentochten van Wallis

Dat huttentochten niet altijd lang en zwaar te hoeven zijn, bewijst de Nendaz trekking. In drie dagen tijd kom je namelijk op een aantal fantastisch mooie plekken. Doordat de etappes niet extreem lang en technisch moeilijk zijn, is deze korte huttentocht in Wallis bereikbaar voor een groot publiek. Zo is de Nendaz trekking een leuke afwisseling tijdens een sportieve vakantie in Zwitserland.

Ontdek het Turtmanntal in Wallis

Ga wandelen in het Turtmanntal en vergaap je aan adembenemende gletsjers.

Veelgestelde vragen over de Nendaz Trekking
Wat is de beste jaargetijde voor de Nendaz trekking?

De Nendaz trekking kun je het beste in de zomermaanden doen, vanaf eind juni tot en met begin september. Doordat je op grote delen van deze huttentocht op meer dan 2.000 meter hoogte loopt, kan er tot laat in de lente nog sneeuw liggen.

Kan ik in de hutten pinnen en met euro’s betalen?

Het is aan te raden om voor de Nendaz trekking contant geld mee te nemen. Wissel ook je euro’s in voor Zwitserse franken. Op veel plekken in Zwitserland worden euro’s wel geaccepteerd, maar niet overal.

Wanneer gaan de berghutten in de regio Nendaz open en wanneer sluiten ze?

De twee berghutten waarin je tijdens de Nendaz trekking overnacht, de Cabane d’Essertze en de Refuge de Saint-Laurent, gaan eind juni open. de Refuge de Saint-Laurent sluit eind september al haar deuren. De exacte openings- en sluitingstijden zijn afhankelijk van de weersituatie.