Wandelen in de Allgäu? Dit zijn de mooiste wandelroutes

De groene grasbergen van de Allgäu spreken als sinds jaar en dag tot de verbeelding. Het is een prachtige plek waar mens en natuur volledig in balans zijn: de Allgäuer Hochalpen worden namelijk goed beschermd en kennen een groot aantal stille plekjes. Het uitgestrekte gebied leent zich dus goed voor mooie bergwandelingen. In dit artikel hebben we de mooiste wandelroutes voor je op een rijtje gezet, en leggen je uit welke plekken in de Allgäu het waard zijn om naartoe te wandelen.

Wandelen in de Allgäu, een regio vol met mooie wandelroutes

De Allgäu, een prachtige plek in de Beierse Alpen

De Allgäu ligt in het uiterste zuiden van de deelstaat Beieren. Net als de andere gebergtes die je in de Beierse Alpen vind, hebben ook de Allgäuer Alpen iets unieks. Dit gebergte maakt onderdeel uit van de Lechtaler Alpen, een gebergte dat bekend staat om zijn groene grasbergen. Het vormt daarmee een mooi contrast in vergelijking tot de ruigere gebergtes die je in de Beierse Alpen vindt, zoals het Karwendel, het Wettersteingebergte en de Bechtesgadener Alpen.

De Allgäuer Alpen worden zorgvuldig beschermd, maar er zijn desalniettemin voldoende wandelroutes te vinden die allemaal iets unieks hebben. Hieronder hebben we een aantal van de mooiste wandelroutes in de Allgäu op een rijtje gezet, en leggen je uit waarom wandelen naar deze plekken echt de moeite waard is. Wil je meer weten over de betreffende wandeling, klik dan vooral op de link die naar het uitgebreide verslag van de route leidt.

Wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus, een prachtige wandelroute in het hart van de Allgäu

We beginnen met een mooie wandelroute naar het Prinz-Luitpold-Haus, een berghut gelegen in het hart van de Allgäu. Naar deze plek voert een mooie wandeling over smal pad, die je vanaf het Giebelsteinhaus relatief snel bereikt. De echte avonturier kiest misschien nog voor de beklimming van de Hochvogel, terwijl de overige wandelaars genieten van deze prachtige plek in de Allgäu.

 • Mooie wandeling naar het Prinz-Luitpoldhaus, gelegen in het hart van de Allgäu
 • Wandelen over smal pad naar deze karakteristieke berghut

Wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus

Wandelen naar één van de mooiste berghutten in de Allgäu.

Over de sporen van de Jubiläumsweg naar de Schrecksee

De Schrecksee behoort zonder twijfel tot de mooiste plekken van de Allgäu en wordt in het hoogseizoen dan ook druk bezocht. De leukste wandeling naar de Schrecksee loopt via de Jubiläumsweg, misschien wel de mooiste höhenweg in de Allgäu. Genieten kun je dus niet alleen aan het meer, maar ook tijdens de wandelroute zelf zijn er tal van mogelijkheden om uit te kijken over de gehele Allgäu.

 • Prachtige, maar ook lange wandeling naar de Schrecksee via de Jubiläumsweg
 • Genieten van prachtige vergezichten over de Allgäuer Hochalpen

Ontdek de Schrecksee

Wandelen naar de Schrecksee, één van de mooiste plekken in de Allgäu.

Naar de Landsberger Hütte, wandelen in het Oostenrijkse deel van de Allgäu

Niet ver van de Schrecksee ligt de Landsberger Hütte, gelegen in het Oostenrijkse deel van de Allgäu. Het is een prachtige berghut, omgeven door verschillende bergmeren. Op deze route loop je onder andere langs de Vilsalpsee en de Schrecksee. Je kunt ervoor kiezen om een nachtje in deze berghut te slapen. Wel zo leuk als je een keertje kennis wilt maken met slapen in de bergen.

 • Mooi wandeling naar de Landsberger Hütte, gelegen in het Oostenrijkse deel van de Allgäu
 • Prachtige wandeling die onder andere langs de Schrecksee en Vilsalpsee loopt

Wandelen naar de Landsberger Hütte in de Allgäu

Wandel naar de Landsbergerhütte, een prachtige berghut in de Allgäu.

Wandelen naar de Rappensee en Rappenseehütte

Dat het in de Allgäu barst van de mooie bergmeren, is al een aantal jaren een vrij slecht geheim. Als je gaat wandelen in de Allgäu is de kans dus groot dat je er een aantal zult tegenkomen. Deze wandelroute naar de Rappensee en Rappenseehütte is in ieder geval meer dan de moeite waard. Het is een vrij lange wandelroute, waardoor een overnachting in de Rappenseehütte een leuke aanrader is.

 • Wandelen naar de Rappensee en Rappenseehütte
 • Combineer het bezichtigen van dit prachtige bergmeer met een bezoek aan de grootste berghut van Duitsland

Op zoek naar de Rappensee en Rappenseehütte

Wandel naar de Rappensee en Rappenseehütte, gelegen in het hart van de Allgäu.

Een mooie wandelroute naar de Kemptnerhütte, één van de bekendste berghutten in de Allgäu

Van de ene berghut gaan we naar de andere berghut. De Rappenseehütte en Kemptner Hütte zijn dankzij de Heilbronner Höhenweg met elkaar verbonden. Voor het lopen van deze wandelroute in de Allgäu heb je echter alpiene ervaring nodig. Heb je dit niet, kies er dan voor om via de Spielmannsau te wandelen naar de Kemptner Hütte. Het is een prachtige route door een ruig dal. Vanaf de Kemptner Hütte heb je vervolgens een mooi uitzicht op een groot aantal bergtoppen van de Allgäu.

 • Wandelen naar de Kemptner Hütte, één van de bekendste berghutten in de Allgäu
 • Mooie afwisselende wandelroute die je dieper de Allgäuer Hochalpen invoert

Wandelen naar de Kemptner Hütte in de Allgäu

Ontdek deze prachtige berghut in het hart van de Allgäu.

Ontdek de wandelroutes door het Oytal en Dietersbachtal, waar je heerlijk kunt wandelen door de Allgäu

We sluiten de wandelroutes in de Allgäu af met deze mooie wandeling door het Oytal en Dietersbachtal. Je kunt ervoor kiezen om middels een ronde door beide dalen te wandelen, maar door één van beide gebieden wandelen is ook zeer de moeite waard. Wie gaat wandelen door dit gebied, komt waarschijnlijk tot de conclusie dat hier de bergen het groenst van allemaal zijn in de Allgäu. Onderweg kun je uitrusten op één van de vele almen die je in dit gebied tegenkomt.

 • Mooie wandeling door het Dietersbachtal en Oytal
 • De Allgäu op zijn groenst

Wandelen door het Oytal en Dietersbachtal

Wandel door deze dalen en ontdek de mooiste plekken van de Allgäu.

Veelgestelde vragen over wandelen in de Allgäu

Lijkt het jou wel wat om te gaan wandelen in de Allgäu? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van jouw vakantie in deze mooie regio.

Waar ligt de Allgäu?

De Allgäu ligt in het zuiden van de Duitse deelstaat Beieren. De Allgäuer Alpen liggen ten zuiden van Kempten, één van de grotere plaatsen in deze regio.

Hoe bereik je de Allgäu het beste?

De Allgäu bereik je het beste per auto of per trein. Met de auto heb je ongeveer 10 uur nodig. Ga je met de trein, dan doe je er vanaf Utrecht Centraal ongeveer 8 uur over tot aan Oberstdorf.

Waar vind je overnachtingsmogelijkheden in de Allgäu?

Accomodaties kun je heel gemakkelijk boeken via de officiële website van de Allgäu.

Meer mooie wandelroutes in de Allgäu

Ben jij fan van de Allgäu en heb je zin in een meerdaags wandelavontuur? Neem dan ook eens een naar deze prachtige meerdaagse tochten in deze regio: