Herfstwandelen in de Alpen: magie op een presenteerblaadje

Van alle jaargetijden in de Alpen is de herfst misschien wel het allermooiste. De zon staat wat lager aan de hemel en kleurt het landschap met zijn warme kleuren. De natuur bereidt zich langzaam voor op de winter. Weides verkleuren, bomen bereiden zich voor op het laten vallen van hun blad, dieren bereiden zich voor op hun aanstaande winterslaap. Op mooie zonnige dagen is het één en al kleurenpracht wat je in de Alpen tegemoetkomt. Voor een indian summer hoef je dus niet per sé naar Canada of de VS: herfstwandelen in de Alpen is namelijk net zo mooi, en vele malen dichter bij huis.

Herfstwandelen in de Alpen: dé aanrader voor de herfstvakantie

De zomer is in de Alpen traditiegetrouw het hoogseizoen. Terwijl in Europa een vakantiestemming heerst, stromen de bergen langzaam vol met wandeltoeristen. Op sommige plekken kan het dan erg druk zijn. Hoe anders is dat in het laagseizoen. Als in september de meeste toeristen de bergen verlaten hebben, wordt het rustiger in de Alpen. De herfst dient zich langzaam aan, de berghutten bereiden zich langzaam voor op het einde van het seizoen, en ook de bergbanen zullen weldra sluiten.

Paradoxaal genoeg is het einde van het seizoen het begin van de mooiste tijd van het jaar. Als de temperatuur daalt, het licht warmer wordt en het zicht helderder dan ooit tevoren is, loont het zich de bergen in te trekken. Herfstwandelen in de Alpen is door de relatieve rust en de kleurenpracht namelijk een lust voor het oog.

De kracht van de Föhnwind: aangename temperaturen tijdens herfstwandelen in de Alpen

Herfstwandelen in de Alpen klinkt op het eerste gezicht misschien wat vreemd. Is het niet te koud om in september en oktober de bergen in te trekken? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te vinden en verschilt van jaar tot jaar. In de herfst kan het in de Alpen namelijk alle kanten op. Het is niet ongebruikelijk dat de winter eind september of begin oktober al zijn intrede doet. De hoger gelegen gebieden zijn dan al vroeg onbereikbaar door een dikke laag sneeuw.

Warm weer is er echter ook nog voldoende, en de sneeuw die valt in de herfstmaanden blijft nooit lang liggen. Er is namelijk een veelvoorkomend weerfenomeen in de noordelijke Alpen die ervoor zorgt dat de herfst dikwijls aangenaam verloopt. Dit fenomeen heet Föhnwind. Als de wind in de Alpen uit het zuiden komt in de herfst, wat met enige regelmaat voorkomt, wordt er warme en droge lucht uit de middellandse zee aangevoerd. Het gevolg: aangename temperaturen en een geweldig zicht. Het is niet ongebruikelijk dat je tot ver in oktober kunt wandelen in de Alpen. Zelfs je korte broek is op zulke dagen geen overbodige luxe.

Wanneer zijn de herfstkleuren op zijn mooist?

Vanaf begin september merk je dat de Alpen langzaam veranderen. De natuur bereidt zich voor op de herfst. De weides veranderen als eerste. Vanaf begin september zie je deze langzaam goudgeel kleuren. Gaandeweg gaan de bomen zich in het kleurenspel mengen. Lariksen, beuken en esdoorns bereiden zich week voor week voor op de naderende winter. Vanaf eind september tot half oktober bereikt dit kleurenspel in de Alpen zijn hoogtepunt. Rond deze tijd is herfstwandelen in de Alpen dan ook een waar genot. Vanaf half oktober laten de meeste bomen dan langzaam hun blad vallen. Daarna lopen de herfstkleuren langzaam op zijn eind. In november zijn de meeste bomen kaal en is het wachten op de intrede van koning winter.

Waar moet je op letten tijdens herfstwandelen in de Alpen?

Dankzij de kleurenpracht en het vaak stabiele weer is wandelen in de herfst een echte aanrader. Toch zijn er een aantal dingen net even anders dan in de zomer. Hou hier rekening mee als je op stap gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  • De meeste berghutten sluiten eind september. Check dit voordat je op pad gaat en neem voldoende proviand mee.
  • Het is in de herfst wat frisser dan in de zomer. Zorg dus voor warme kleding in je rugzak. Een goede voorbereiding op het bergwandelen vind je hier.
  • Bergbanen zijn doordeweeks gesloten. Sommige gondels gaan bij mooi weer in het weekend nog open. Check dit van tevoren dus goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Herfstwandelen in de Alpen is altijd een goed idee. Tijdens warme en heldere dagen kun je ver kijken, zoals hier in de Ammergauer Alpen.

Ga op avontuur in de herfst

Wie in het hoogseizoen al graag in de Alpen is, komt in de herfst nog beter aan zijn trekken. De kleuren en het heldere weer maken de bergen nog net ietsje mooier. Herfstwandelen in de Alpen is zonder twijfel een prachtig avontuur dat je ooit een keer gedaan moet hebben.