De Haldenwanger Eck: wandelen naar grenspaal 147

Grenspalen, je komt ze in de Alpen met enige regelmaat tegen. De meeste daarvan zijn niet het vermelden waard, en vaak moet je erg goed opletten om ze te vinden. In het Bregenzerwald, op de grens van het Oostenrijkse Vorarlberg met het Duitse Beieren, staat echter een wel heel bijzondere grenspaal. De Haldenwanger Eck (1.864 m) is namelijk het meest zuidelijke punt van Duitsland, en de grenspaal die op dit punt staat is dan ook het bezichtigen waard. Gelukkig kun je vanuit het Bregenzerwald prachtig wandelen naar de Haldenwanger Eck, waar je een prachtig uitzicht hebt over Vorarlberg en de de Allgäu.

Wandelen naar de Haldenwanger Eck, met prachtig uitzicht over het Bregenzerwald.

Wandelen naar de Haldenwanger Eck: een prachtige wandeling door het Bregenzerwald

De Haldenwanger Eck is voornamelijk bijzonder omdat deze grenspaal het meest zuidelijke punt van Duitsland markeert. Toch bereik je deze plek het beste vanuit het Bregenzerwald. Dit prachtige dal in het noorden van Vorarlberg herbergt vele mooie wandelingen en plekken. Wie gaat wandelen naar de Haldenwanger Eck, komt ook daadwerkelijk langs enkele van die mooie plekken.

De start van de route begint aan de parkeerplaats van de Hochtannbergpas. Je kunt er echter ook voor kiezen om in het nabijgelegen Warth te starten. De route is dan vele malen korter, maar je mist dan echter het mooie panoramische uitzicht van grenspaal 147 naar de Widdersteinhütte. Met ruim 500 hoogtemeters en 12 kilometer is deze variant echter een prima alternatief voor een gemoedelijke dag wandelen in de bergen.

• Prachtige en gemoedelijke bergwandeling naar het meest zuidelijke punt van Duitsland
• Start van de route aan de parkeerplaats van de Hochtannbergpas
• De route komt onder andere aan de mooi gelegen Widdersteinhütte voorbij

Op zoek naar grenspaal 147

Grenspaal 147, zoals de grenspaal bij de Haldenwanger Eck officieel heet, is een wandeling waard. Er zijn namelijk slechtere plekken om een grenspaal te bouwen dan op de groene bergflanken van de Allgäuer Alpen. Het eerste gedeelte van de route is gemoedelijk. Omdat de Hochtannbergpas al op ruim 1.600 meter hoogte ligt, hoef je naar de grenspaal maar iets meer dan 200 meter te stijgen. Eenmaal aangekomen bij de Haldenwanger Eck heb je een prachtig uitzicht over het Bregenzerwald en zie je onder andere het lagergelegen Warth liggen.

Wandelen vanaf de Haldenwanger Eck naar de Widdersteinhütte

Het tweede gedeelte van de route is ook meteen het mooiste stuk. Vanaf de Haldenwanger Eck wandel je nu naar de Widdersteinhütte, die aan de voet van de gelijknamige Grosse Widderstein ligt. Op dit gedeelte van de route wacht je een panoramisch uitzicht over een groot gedeelte van het Bregenzerwald. Zo zie je onder andere de markante toppen van de Hochkünzelspitze en de Rothorn, waartussen de Biberacher Hütte ligt. Verder kijk je het Kleinwalsertal in en heb je tevens een prachtig uitzicht over de Allgäuer Alpen.

Vanaf de Haldenwanger Eck naar de Widdersteinhütte overbrug je nog ongeveer 250 hoogtemeters. Na een aanvankelijk steiler eerste gedeelte, wordt het pad vlakker en kun je nog beter genieten van het uitzicht. Vanaf de Widdersteinhütte kom je dan via een steil, maar goed begaanbaar pad weer bij het startpunt van de route.

De Grosser Widderstein beklimmen

Een prachtige bergtour in het hart van het Bregenzerwald.

Een prachtige dag in het Bregenzerwald

Wandelen naar de Haldenwanger Eck is een absolute aanrader als je in het Bregenzerwald bent. Tijdens de route heb je een prachtig uitzicht over het gehele dal. En daarnaast is het natuurlijk ook niet slecht als je naderhand kunt zeggen dat je op het meest zuidelijke punt van Duitsland hebt gestaan.

Vakantie in Warth en Schröcken

Wat er rondom deze prachtige dorpen in het Bregenzerwald te doen is, lees je hier.