Zes dagen genieten op de Westweg in het Zwarte Woud

De Westweg, de oudste langeafstandsroute van het Zwarte Woud, is één van de populairste langeafstandsroutes van Duitsland. Al in 1900 werd deze route, die bewegwijzerd is met de rode ruit, uitgezet door de vereniging Zwarte Woud. 11 etappes telt de Westweg in totaal, waarbij je van noord naar zuid het Zwarte Woud doorkruist. Onderweg stuit je op de vriendelijke mensen van het Schwarzwald, die gewend zijn aan de wandelaars die deze route lopen en overnacht je in mooie dorpen waar je in alle rust kunt genieten van het Zwarte Woud. Overdag wandel je afwisselend door dichte bossen, over kronkelende paden en kom je langs prachtige uitzichtspunten. Leonoor en Marlon liepen samen een zesdaagse variant die de westelijke route van de Westweg volgt. Hun ervaringen, inclusief alle tips over de gelopen route, vind je in dit uitgebreide artikel.

Wandelen over de Westweg in het Zwarte Woud

De Westweg: de oudste langeafstandsroute van Duitsland

Het Zwarte Woud is een dichtbebost middengebergte in het zuiden van Duitsland, niet ver van de Franse en Zwitserse grens en de Rijn. In oppervlakte is het het grootste middelgebergte van Duitsland, vol met bossen, maar ook mooie uitzichtspunten. Zo is de Feldberg met bijna 1.500 meter de hoogste berg in het gebied, en kun je bij helder weer op de zuidelijke bergtoppen van het Zwarte Woud de Zwitserse Alpen goed zien liggen. Hoewel veel mensen het Zwarte Woud dus vooral met heel veel bos associëren, is de Westweg behoorlijk gevarieerd en kom je naast het nodige bos nog zat andere mooie plekken tegen.

De Westweg loopt dus dwars door het Zwarte Woud. Wie de gehele Westweg wil lopen, is 11 dagen onderweg. Heb je nu niet zoveel tijd, dan is een kortere variant, zoals deze zesdaagse route, een goed alternatief. De in dit artikel beschreven variant begint in Hark en volgt vervolgens de westelijke variant van de Westweg. Hier loop je onder andere over de Feldberg en kom je langs prachtige plekken zoals de Wiedener Eck. Hoewel de Westweg oorspronkelijk tot Basel loopt, eindigt de hier beschreven variant in Kandern. Omdat het laatste stuk naar Basel niet te boek staat als mooiste gedeelte van de Westweg, kun je deze dus als je wilt overslaan.

De etappes van de Westweg op een rijtje

Ben je klaar om deze variant van de Westweg te lopen? Hieronder staan de gelopen etappes op een rijtje. Klik op één van de onderstaande links om direct naar de betreffende etappe te gaan, of scroll vanaf hier naar beneden om de gelopen etappes en ervaringen van Leonoor en Marlon in alle rust te bekijken.

Dag 1: de Westweg begint met een etappe van Auf der Hark naar Hausach

Na een lange treinrit vanuit Nederland en een overnachting in het nabijgelegen Oberhamersbach gaat de Westweg voor ons van start. Het is voorjaar, maar het lenteweer laat nog even op zich wachten. De bossen van het Zwarte Woud hullen zich deels in nevelen. Terwijl de meeste wandelaars binnen blijven rijdt de eigenaar van het hotel waar we hebben overnacht ons naar het hoger gelegen Auf der Hark, waar de route voor ons start. De eerste dag is een relatief lichte etappe, die vrijwel geheel door het bos loopt en niet al teveel hoogtemeters kent. Onderweg komen we de Holenlochenhütte tegen, die in de weekenden open is en gerund wordt door vrijwilligers. Je kunt er tegen een vrijwillige vergoeding koffie, thee en zelfgemaakte taart krijgen. Na een geslaagde eerste dag kunnen we uiteindelijk in Hausach genieten van onze eerste overnachting op de Westweg.

  • Relatief gemoedelijke start van de Westweg, die vrijwel geheel door het bos loopt
  • Lengte: 15,8 kilometer
  • Hoogtemeters: 270 meter

Dag 2: van Hausach naar Wilhelmshöhe

Na een relatief gemakkelijk begin is het tijdens de tweede etappe van de Westweg wat meer aanpoten geblazen. De meeste hoogtemeters krijgen we echter in het begin voor onze kiezen. Op een paar steile stukken na is dit echter wel goed te doen. Het landschap verandert net als op de eerste dag weinig. We lopen voornamelijk door de dichte bossen van het Schwarzwald, waar de nevel zorgt voor een wat mystieke stemming. Onze tweede dag eindigt in het prachtige Gasthof Wilhelmshöhe, dat met een klein beetje fantasie best wat weg heeft van een berghut.

  • Van Hausach naar Wilhelmshöhe, een relatief lange en zware etappe
  • Lengte: 19,9 kilometer
  • Hoogtemeters: 1.080 meter

Dag 3: van Wilhemshöhe naar Kalte Herberge

Geen dag is hetzelfde op de Westweg. Na twee etappes door het bos loop je tijdens de derde etappes meer door weides en wordt het uitzicht weidser. Doordat deze etappe relatief weinig hoogtemeters kent, voelt hij ondanks de lengte van bijna 22 kilometer niet zo zwaar aan. Maar misschien zijn we inmiddels wel gewend geraakt aan de afstanden en aan het lopen met een zware rugzak. Eén van de highlights tijdens de derde etappe is toch zeker wel de Martinskappele: hier bevindt zich namelijk één van de bronnen van de rivier de Donau, die in het Zwarte Woud ontspringt.

  • Lange etappe van Wolhelmshöhe naar Kalte Herberge
  • Lengte: 21,8 kilometer
  • Hoogtemeters: 400 meter

Dag 4: verder op de Westweg van Kalte Herberge naar Hinterzarten

Ook op dag vier laat de Westweg zich steeds meer van zijn veelzijdige kant zien. Het weer knapt langzaam op na de eerste grijze dagen en de stemming zit er goed in. Na een heerlijk ontbijt bij hotel Kalte Herberge gaan we weer op stap. Net als dag drie wacht er een lange etappe op ons van ruim 26 kilometer, maar ook nu blijven het aantal hoogtemeters beperkt. De route loopt weer door bos en weides. Onderweg komen we langs de Titisee en het gelijknamige dorp aan het meer. Een prima plek om even neer te zakken en wat te eten. Aan het water vind je namelijk genoeg restaurants. Na een lange, maar ook mooie dag bereiken we uiteindelijk Hinterzarten, het eindpunt van dag vier.

  • Mooie afwisselende etappe door bos en langs mooie weides
  • Lengte: 26,8 kilometer
  • Hoogtemeters: 490 meter

Dag 5: van Hinterzarten naar Wiedener Eck

Dag vijf breekt aan en de Westweg loopt al langzaam ten einde. Op de etappe van Hinterzarten naar Wiedener Eck wordt echter het mooiste voor het laatst bewaard. Ook vandaag zijn we weer lang onderweg en krijgen we in tegenstelling tot de voorgaande dagen weer met wat meer hoogtemeters te maken. Deze zijn echter goed verspreid over de dag, waardoor je er relatief weinig van merkt. Het eerste gedeelte van deze etappe beklimmen we de Feldberg, met bijna 1.500 meter het hoogste punt op onze route en het hoogste punt van de Westweg. Hier kun je de Zwitserse Alpen bij helder weer voor het eerst zien liggen. Vervolgens dalen we vanaf de Feldberg af richting Wiedener Eck door weides en bossen. Bij Wiedener Eck eten we bij Berghotel Wiedener Eck, wat een absolute aanrader is!

  • Eén van de mooiere etappes op de Westweg
  • Lengte: 26,8 kilometer
  • Hoogtemeters: 790 meter

Dag 6: bye bye Westweg, van Wiedener Eck naar Kandern

Dat de Westweg lange dagetappes kent, was vooraf natuurlijk al bekend. Op dag zes wacht ons echter de langste etappe. 33 kilometer zijn het in totaal naar Kandern, en dan besluiten we zelfs nog om het laatste saaie gedeelte naar Basel over te slaan. We beklimmen eerst de top van de Belchen over rotsachtig en steil smal pad en kijken vanaf de top naar de Zwitserse Alpen. Een heerlijk panorama. Vanaf Belchen is het dan nog 26 kilometer naar Kandern. Daarna daal je af, om vervolgens de Blauen te beklimmen. Hier kun je in het bergrestaurant op krachten komen (die overigens tijdens onze wandeling wegens verbouwing gesloten was). De laatste 10 kilometer is het dan nog even op de tanden bijten, maar genieten we ook alvast na van het volbrengen van deze prachtige route door het Zwarte Woud.

  • Zeer lange laatste etappe van Wiedener Eck naar Kandern
  • Lengte: 33 kilometer
  • Hoogtemeters: 800 meter

Handige tips en ervaringen van Leonoor en Marlon voor het lopen van de Westweg

Wie van plan is de Westweg te gaan lopen, kan genieten van een prachtige route vol met afwisselende etappes. Leonoor en Marlon zetten hieronder nog enkele handige tips en ervaringen voor je op een rijtje:

  • De Westweg is dusdanig goed bewegwijzerd dat je bijna niet verkeerd kunt lopen. Hoewel we een kaart en navigatie bij ons hadden, hebben we deze bijna niet te hoeven gebruiken
  • De mensen in de regio zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. In alle hotels waar we sliepen mochten we bijvoorbeeld vaak kosteloos van de restanten van het ontbijt een lunchpakketje maken
  • Onderweg kom je regelmatig ‘snackkasten’ tegen, waar je tegen een kleine vergoeding wat lekkers uit kunt halen zoals een energiereep of een drankje
  • Wij liepen de Westweg in Mei. Het is op de route dan nog heel erg rustig, wat wij heel fijn vonden. Op een aantal etappes kwamen we bijvoorbeeld een hele dag bijna niemand tegen.
  • Neem voldoende contant geld mee. Op veel plekken kun je namelijk alleen contant betalen en langs de route vind je weinig pinautomaten.
  • Neem ook voldoende snacks mee voor onderweg. Het Zwarte Woud is erg dunbevolkt en in de kleinere plaatsen zijn doorgaans geen supermarkten te vinden.
  • Voor de Westweg hebben we overigens goed getraind. In de weekenden trokken we er vaak op uit om lange afstanden te wandelen. Dit heeft ons erg geholpen: want hoewel we tijdens de Westweg lange etappes zijn tegengekomen, hebben we het conditioneel gezien prima doorstaan.
Meer mooie langeafstandsroutes in Duitsland en Oostenrijk

Ben je op zoek naar meer mooie langeafstandsroutes in Duitsland en Oostenrijk? Neem dan vooral eens een kijkje naar de onderstaande routes.

De König-Ludwig-Weg in Beieren

Ontdek de mooiste plekken van Beieren op deze prachtige langeafstandsroute.

Veelgestelde vragen over de Westweg

Zie jij het wel zitten om deze prachtige langeafstandsroute te lopen? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van deze mooie tour en zorgen ervoor dat je goed voorbereid op pad kunt.

Is de Westweg bewegwijzerd?

Ja, de Westweg is prima bewegwijzerd met een rode ruit. Wel is het raadzaam om naast het volgen van de bordjes ook zelf een kaart en navigatie mee te nemen.

Wat is de beste jaargetijde voor het lopen van de Westweg?

De Westweg kun je vanaf mei tot en met oktober lopen. Vooral in de lente en de herfst zijn de temperaturen in dit gebied zeer aangenaam.