De Lechweg: in acht dagen van de bron naar de waterval

Stel je voor, je houdt van de bergen en van wandelen, maar bergwandelen zie je jezelf niet zo snel doen. Zijn er dan goede alternatieven in de Alpen te vinden waarbij je van een prachtig landschap kunt genieten, zonder over moeilijke en smalle bergpaden te hoeven lopen? Het antwoord hierop is waarschijnlijk het lopen van de Lechweg. Deze achtdaagse langeafstandsroute volgt de rivier de Lech stroomafwaarts vanaf de bron aan de Formarinsee tot aan de Lechfall in Füssen. Onderwijl wandel je door de mooiste dalen van het noorden van Tirol, terwijl je onderweg in de pittoreske dorpjes aan de rivier overnacht. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om de Lechweg tot een goed einde te brengen.

Dit is de Lech, de rivier die je volgt tijdens het lopen van de Lechweg

De Lechweg: een achtdaagse route langs de mooiste plekken van Tirol

De Lechweg is mede door zijn lengte en natuurlijke veelvoud een geliefde langeafstandsroute onder wandelaars van alle niveaus. De hele route is ongeveer 125 kilometer lang en is verdeeld over zeven of acht verschillende etappes. In dit artikel beschrijven we de gemoedelijke variant van acht etappes.

De tocht start aan de bron van de rivier de Lech, de Formarinsee. Vervolgens loop je stroomafwaarts het Lechtal in en volg je de rivier tot aan de Lechfall in het Duitse Füssen. Hiermee is de Lechweg ook direct grensoverschrijdend: niet alleen loop je door de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol, aan het einde van de tour steek je ook nog eens de grens over naar het Duitse Beieren.

Een echt hoogtepunt benoemen is tijdens het wandelen van deze langeafstandsroute lastig. Alleen al het doorkruisen van het Lechtal is meer dan de moeite waard. Tel daarbij de mooie bergmeren, burchten en pittoreske dorpjes op die je tijdens de etappes tegenkomt, en je hebt alle ingrediënten te pakken die het lopen van een langeafstandsroute zo de moeite waard maken.

Start aan de Formarinsee, één van de mooiste plekken van Oostenrijk

De Lechweg begint op de plek waar de gelijknamige rivier zijn oorsprong vind, namelijk aan de Formarinsee op 1.793 meter hoogte. Dit prachtige bergmeer, ooit gekozen tot mooiste plek van Oostenrijk, vormt de bron van de rivier de Lech. Mooier kan een langeafstandsroute waarschijnlijk niet starten. Terwijl je geniet van een prachtig uitzicht op de prachtige Rote Wand, laat je Formarinsee achter je en start je met het volgen van de Lech, die op dat moment slechts een wildstromende bergrivier is.

Het fijne aan de Lechweg is dat je het grootste gedeelte van de tijd naar beneden loopt. Slechts enkele keren zul je moeten klimmen, bijvoorbeeld als het dal verlaat en het iets hogerop zoekt. Toch hoef je verdeeld over acht dagen slechts 1.790 hoogtemeters te overbruggen. Slechts enkele keren verlaat je de oevers van de rivier, zoals bij Warth en rondom Reutte, waar je echter direct een prachtig zicht hebt over het Lechdal.

Langs de mooiste plekken van de Lechweg

Naarmate de Lechweg vordert wordt de rivier alsmaar breder, gevoed door het vele water dat uit het Lechquellengebergte stroomt. De eerste vier dagen loop je door het smalle dal en langs pittoreske kleine dorpjes. Pas vanaf dag vijf, als je langzaam koers zet richting Reutte, wordt het dal breder. De Lech maakt van deze ruimte dankbaar gebruik en gebruikt op dit gedeelte van de route alle ruimte om in alle rust richting Füssen te stromen.

Na het bereiken van Reutte, één van de grotere plaatsen die je aandoet tijdens het wandelen van de Lechweg, verlaat je kortstondig de rivier. Over de uitlopers van de Ammergauer Alpen zet je koers richting de Alpsee, het laatste gedeelte van de route. Net als bij zoveel langeafstandsroutes wordt het mooiste tot het laatste bewaard. Niet alleen de Alpsee, maar ook het uitzicht op het machtige Slot Neuschwanstein zorgen voor een adembenemende coulisse tijdens de laatste etappe van de Lechweg.

Vanaf de Alpsee is het dan niet meer ver naar de Lechfall, het symbolische eindpunt van deze achtdaagse route. Het water dat je acht dagen lang hebt gevolgd, dondert hier met veel geweld naar beneden. Het is een passend sluitstuk van acht prachtige etappes door het rustige en lieflijke Lechtal.

Meer langeafstandsroutes rondom de Alpen

Ben jij fan van het lopen van langeafstandroutes? Neem dan ook eens een kijkje naar de onderstaande routes, die je langs de mooiste plekken van Duitsland en de Alpen voeren.

Wandelen over de König-Ludwig-Weg

Ontdek de mooiste plekken van Beieren tijdens deze zesdaagse wandeltocht.

Veelgestelde vragen over het lopen van de Lechweg

Zie jij het wel zitten om deze langeafstandsroute te lopen? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van deze mooie tour en zorgen ervoor dat je goed voorbereid op pad kunt.

Wat is de beste jaargetijde voor het lopen van de Lechweg?

Doordat deze route op ruim 1.700 meter begint, zul je moeten wachten tot de sneeuw is weggesmolten. De beste jaargetijde voor het lopen van de Lechweg is daarom van begin juni tot en met eind september.

Is de Lechweg bewegwijzerd?

Ja, de gehele route is bewegwijzerd. Wel is het raadzaam om zelf een kaart of navigatie mee te nemen.

Kun je de etappes van de Lechweg ook inkorten?

Ja, dat kun je bij deze langeafstandsroute vrij gemakkelijk doen. Doordat je veel dorpjes onderweg tegenkomt, kun je gemakkelijk enkele langere etappes inkorten.