Misschien heb je weleens van Koning Ludwig gehoord: de laatste Koning van Beieren heeft namelijk nogal wat sporen in het landschap nagelaten. Hoewel vooral zijn kastelen beroemd zijn, is er nog veel meer te leren en te zien over deze extravagante persoonlijkheid. De König-Ludwig-Weg, een langeafstandsroute in het prachtige Beieren, verbindt al sinds 1977 twee bijzondere plekken met elkaar: de Starnberger See, waar Ludwig om het leven kwam, en de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau, plekken waar Ludwig veel tijd doorbracht. Onderweg loop je onder andere door de regio Pfaffenwinkel, waar glooiende heuvellandschappen, kloosters en prachtige meren erop wachten om door jou te worden ontdekt.
De König-Ludwig-Weg: een prachtige route door het heuvelland van Beieren
Wie ervoor kiest om de 121 kilometer lange König-Ludwig-Weg te lopen, kan zich opmaken voor een prachtige route door de regio Pfaffenwinkel en de Allgäu. Deze regio’s waren ook bij Koning Ludwig zelf erg geliefd. Wandelaars kunnen hier genieten van een prachtige omgeving, waar je over rustige paden geniet van een prachtig landschap.
Naast tal van mooie plekken die je tijdens de König-Ludwig-Weg aandoet, verbindt deze wandelroute twee bijzondere plekken met elkaar: het startpunt van de route bij de Votivkappele, staat op de plek waar Koning Ludwig is omgekomen, terwijl het eindpunt van de route bij slot Neuschwanstein ligt. Dit is de plek waar de Koning een groot gedeelte van zijn tijd doorbracht.
Tussen start- en eindpunt liggen zes prachtige etappes op je te wachten vol met mooie en bijzondere plekken. Vooral de Pfaffenwinkel is onder wandelaars niet erg bekend, waardoor je grote gedeeltes van de route kunt genieten van de rust en de natuur. Onderweg loop je langs enkele bekende plekken, waaronder de abdij van Andechs, de Ammersee en de Hoher Peißenberg. Je slaapplek tijdens de route kun je zelf bepalen: onderweg kom je tal van dorpjes tegen waar voldoende overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn.
- De König-Ludwig-Weg, een zesdaagse wandelroute van 121 kilometer lang, door de regio’s Pfaffenwinkel en de Allgäu, in het zuiden van Beieren
- De route start aan de Starnberger See en eindigt in Füssen. Vanaf Füssen kun je de trein terugnemen naar Starnberg (overstappen in München-Pasing)
- Wandelen door het heuvellandschap van de regio, waar je afwisselend mooie meren, bijzondere kloosters en kerken tegenkomt, terwijl je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de Alpenketen
- Onderweg overnachten in hotels, pensions of leuke B&Bs
- Bij deze wandelroute kun je gemakkelijk in enkele etappes inkorten
De start van de König-Ludwig-Weg: van de Starnberger See naar de Ammersee
De start van de König-Ludwig-Weg bevindt zich aan de Votivkappele, direct aan de Starnberger See. Op deze plek werd Koning Ludwig op 13 juni 1886 levenloos aangetroffen. Zijn dood blijft tot vandaag de dag een mysterie en is nooit opgehelderd. De Votivkapelle is gebouwd ter nagedachtenis aan het overlijden van de Märchenkönig en vormt tevens het startpunt van de König-Ludwig-Weg.
Vanaf de Starnberger See zet je koers richting het tweede grote meer van de regio, de prachtige Ammersee. Met ruim 20 kilometer is de eerste etappe van deze langeafstandsroute lang, maar wel de moeite waard. Een aantal mooie plekken kom je op de route tegen, waaronder de Maisinger See, de abdij van Andechs en natuurlijk de Ammersee. Onderweg heb je bij helder weer bij tijd en wijle al een prachtig uitzicht op de Alpen.
Eenmaal aangekomen in Herrsching aan de Ammersee kun je nog even genieten van een heerlijk uitzicht op het meer, alvorens je de veerboot neemt naar Dießen. Hier eindigt de eerste etappe en kun je genieten van een welverdiende pauze.
Vanaf Dießen richting de Hohenpeißenberg
Na een lange eerste etappe volgen twee kortere etappes richting de Hohenpeißenberg, met 988 meter één van de hogere plekken in de regio en tevens het hoogste punt van de König-Ludwig-Weg. Na een bezoek aan de Marienmünster in Dießen, één van de mooiste kerken in de omgeving, vervolg je je weg richting het zuiden.
De etappes richting de Hohenpeißenberg kenmerken zich door een afwisselend landschap, waarbij je door kleine dorpjes, langs velden en door de bossen loopt. Het is een rustig gebied, waar je maar weinig toeristen zult tegenkomen. Bij het bereiken van de Hohenpeißenberg wordt je vervolgens getrakteerd op een prachtig uitzicht: bij helder weer heb je namelijk uitzicht op liefst 80 omringende bergtoppen.
De finale van de König-Ludwig-Weg: op weg naar slot Neuschwanstein en Füssen
Bij de König-Ludwig-Weg zit het venijn hem in de staart. Hoe dichter je namelijk bij de Alpen komt, des te langer worden de etappes. Zowel de vijfde en zesde etappe zijn meer als 20 kilometer lang, maar zijn gelukkig gemakkelijk in te korten. Na de Hohenpeißenberg komt langzaam maar zeker de Allgäu in zicht en ook het eindpunt van de route. Dat betekent echter niet dat hiermee het spektakel gedaan is, want vooral tijdens de laatste etappes is het uitzicht ronduit spectaculair.
Na een bezoek aan de Wieskirche, die je tijdens de vijfde etappe aandoet, loop je langzaam maar zeker de Allgäu in. Nu zet je koers richting de Forggensee. Het eindpunt komt nu langzaam in zicht. De Alpen worden steeds beter zichtbaar. Vanaf de heuveltoppen heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van de Allgäuer Alpen. Het einde van de route is daarnaast doorspekt van mooie plekken: achtereenvolgens kom je langs de St. Coloman, misschien wel de mooiste kerk van Beieren, slot Neuschwanstein en de Plansee. De König-Ludwig-Weg is dan volbracht. Het laatste gedeelte loop je nog richting Füssen, waar een bezoek aan de Lech waterval het eindpunt markeert van een prachtige zesdaagse wandelroute door één van de mooiste regio’s van Beieren.
Meer langeafstandsroutes in Duitsland en de Alpen
Ben jij fan van het lopen van langeafstandroutes? Neem dan ook eens een kijkje naar de onderstaande routes, die je langs de mooiste plekken van Duitsland en de Alpen voeren.
- Een maand lang wandelen over de prachtige Via Alpina
- De Lechweg: in acht dagen van de bron naar de waterval
- Zes dagen wandelen over de Westweg in het Zwarte Woud
Op de sporen van Koning Maximilian
Tijdens het lopen van de Maximiliansweg leer je de Beierse Alpen pas echt goed kennen.
Veelgestelde vragen over het lopen van de König-Ludwig-Weg
Zie jij het wel zitten om deze langeafstandsroute te lopen? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van deze mooie tour en zorgen ervoor dat je goed voorbereid op pad kunt.
Wat is de beste jaargetijde voor het lopen van de König-Ludwig-Weg?
Wat is de beste jaargetijde voor het lopen van de König-Ludwig-Weg?
Deze langeafstandsroute kun je het beste vanaf april tot en met oktober lopen. Vooral in de (late) lente en de herfst is deze route zeer de moeite waard.
Is de König-Ludwig-Weg bewegwijzerd?
Is de König-Ludwig-Weg bewegwijzerd?
Ja, de gehele route is bewegwijzerd. Wel is het raadzaam om zelf een kaart of navigatie mee te nemen.
Kun je de etappes van de König-Ludwig-Weg ook inkorten?
Kun je de etappes van de König-Ludwig-Weg ook inkorten?
Ja, dat kun je bij deze langeafstandsroute vrij gemakkelijk doen. Veel mensen doen er bijvoorbeeld acht in plaats van zes dagen over.